Prima pagină » Titlurile zilei » Un primar din județul Iași construiește un muzeu de 4 milioane de euro în câmp. Este cea mai mare investiție de la marginea drumului european DE 583
Un primar din județul Iași construiește un muzeu de 4 milioane de euro în câmp. Este cea mai mare investiție de la marginea drumului european DE 583

Un primar din județul Iași construiește un muzeu de 4 milioane de euro în câmp. Este cea mai mare investiție de la marginea drumului european DE 583

31 mai 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Titlurile zilei

Un nou proiect ar urma să apară la marginea drumului european DE 583, în dreptul comunei ieșene Lețcani. Investiția prevede un muzeu dedicat eroilor care au luptat în conflagrațiile mondiale din secolul XX. Primăria comunei Lețcani vrea să ridice muzeul în apropierea Cimitirului Eroilor din localitate, cel mai mare din zona Moldovei

Un nou proiect major în zona metropolitană a municipiului Iași ar urma să apară în perioada următoare. O autoritate locală din apropierea orașului vrea să deschidă un spațiu dedicat eroilor care au căzut pe câmpul de bătălie din cea mai mare conflagrație mondială a secolului trecut. În comuna Lețcani se află și cel mai mare cimitir al Eroilor din zona Moldovei, cimitir în care sunt înmormântați eroii care au căzut pe frontul celui de-Al Doilea Război Mondial.

În Cimitirul Eroilor din comună sunt îngropați 1.134 de soldați români căzuți în luptele de acum circa 8 decenii. Pentru a le cinsti memoria eroilor căzuți pe câmpul de luptă, Primăria comunei Lețcani vrea să ridice și un muzeu istoric militar în zonă, spațiu care ar urma să fie ridicat la marginea drumului european DE 583. Pe un teren cu o suprafață de 1 hectar, aflat peste drum de cimitir, ar urma să fie ridicată noua construcție.

Proiect dedicat eroilor Armatei Române. Investiție în comuna de la marginea Iașului

Autoritatea locală din comuna Lețcani a arătat că primele schițe ale proiectului au fost deja conturate. De altfel, s-a luat în calcul și o suprafață de câteva hectare aflate în vecinătatea Cimitirului Eroilor din comună, teren pe care ar urma să fie construit noul muzeu.

„Ne dorim să ridicăm un muzeu dedicat eroilor. Investiția este una destul de consistentă și căutăm soluții pentru finanțarea acesteia. Costurile sunt destul de ridicate, vorbim despre câteva milioane de euro. Sper să reușim să prindem un proiect sau sprijin de la autoritățile centrale. Vrem să aducem și câteva piese de muzeu, precum tunuri sau arme de artilerie pe care să le expunem în exterior”, a menționat Stelian Turcu, primarul comunei Lețcani.

Investiția s-ar ridica la 4 milioane de euro, conform autorității din comuna Lețcani.

„Vom amenaja și o esplanadă în fața acestui muzeu pentru a pune în valoare exponatele. Vrem să lăsăm ceva pentru comunitate, nu facem aceste lucruri doar de dragul de a le face. Sper să primim sprijin de la autoritățile competente”, a mai spus primarul comunei Lețcani. În municipiul Iași, în Copou, se află Filiala Iași a Muzeului Militar Național „Regele Ferdinand I”, situată la sediul Cercului Militar Iași.

Eroii Diviziei 3 Infanterie Pitești, îngropați la Lețcani

În Cimitirul Eroilor din comuna Lețcani sunt îngropați eroii Diviziei 3 Infanterie Pitești. Soldații acestei divizii erau cantonați în stânga municipiului Iași. Zona a fost scena unei bătălii sângeroase cu Armata Roșie. Soldații îngropați la Lețcani sunt cinstiți an de an în data de 10 iunie, în cadrul unor manifestări speciale, zi în care se sărbătorește Ziua Eroilor.

„20 august 1944 se anunța o zi călduroasă de vară. Avea să devină o zi neagră pentru armata română. Cu puțin timp înaintea răsăritului, mii de tunuri sovietice s-au dezlănțuit spre Vestul și Nordul orașului. După o oră și jumătate, infanteriștii Armatei a 52-a sovietice au trecut la atac. Linia de apărare româno-germană, care rezistase cu înverșunare timp de 6 luni, a fost spulberată în doar câteva ore. Atacul principal a avut loc pe zona apărată de trupele românești de la Vest de Iași, spre Lețcani. Cu o superioritate covârșitoare, sovieticii rup liniile defensive, rezistența românească fiind nimicită foarte repede. La Nord de Iași, Diviziile 7 Infanterie și 5 Cavalerie se retrag în dezordine. În plin haos, apărătorii sunt dezorientați și nu găsesc puterea de a face față tăvălugului sovietic”, au arătat istoricii ieșeni.

 

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`