Prima pagină » Titlurile zilei » Un primar din Iași a mutat un sat din Austria la el în comună. Chiar și străinii vor să își construiască case aici. „Spun că au ajuns în Europa”

Un primar din Iași a mutat un sat din Austria la el în comună. Chiar și străinii vor să își construiască case aici. „Spun că au ajuns în Europa”

30 sept. 2021, 02:00,
Raluca Costin, în Titlurile zilei

Una dintre cele mai dezvoltate comune din județul Iași este Tătăruși, numită și „Mica Bucovină”, desprinsă parcă din povești. Cei care vin din alte zone ale țării în localitatea cu 5.600 de suflete spun că satele sunt la fel ca cele din Austria. Comuna a fost modernizată începând cu anul 2004, în primul mandat al primarului Costel Iosub, care spune că nu trebuie să existe diferențe între sat și oraș, întrucât există soluții pentru dezvoltarea mediului rural

Una dintre comunele din Iași care s-a dezvoltat și a devenit un exemplu pentru alte localități este Tătăruși, situată la 100 de kilometri de Iași. Chiar la intrarea în comuna Tătăruși, din Iași, există o poartă care anunță vizitatorii că au pătruns în „Țara fagilor”. Drumurile curate, modernizate, casele frumos aranjate, cu flori în fața fiecărei curți, liniștea și aerul curat, dar și stâlpii de pe marginea drumului cu panouri fotovoltaice și eoliene atrag atenția chiar de la intrarea în localitate. Jumătate din teritoriul administrativ al comunei, peste 4.000 de hectare, este acoperită cu păduri de fagi de aici și mândria localnicilor, care și-au supranumit comuna „Bucovina Mică”, pornind de la faptul că „Bucovina” înseamnă „Țara fagilor”.

„Este cea mai veche localitate din zonă atestată documentar la 2 iulie 1398. Este situată la 10 kilometri de Suceava și aproape 100 de kilometri de Iași. Existența noastră este legată mai mult de Suceava, de Bucovina, care înseamnă pădure de fagi. Din cele 8.000 de hectare, cât înseamnă suprafața comunei, peste 4.000 sunt împădurite preponderent cu fagi. Aveți și rezervația forestieră, cu o faună și floră deosebită, care este atractivă pentru turiștii și curioșii din zonă. Aici găsim cel mai curat aer”, spune Costel Iosub, primarul comunei Tătăruși.

Costel Iosub, primar Tătăruși: „Spun că satele din Tătăruși seamănă cu cele din Austria”

Edilul se laudă cu faptul că oamenii care trec de poarta de la intrarea din Tătăruși spun că au ajuns în Europa.

„Am observat două opinii din partea celor care vin aici. Una este de la taximetriștii din Pașcani care, după ce trec de poarta de la intrarea în comună, spun că au intrat în Europa și alta este de la cei care vin în vizită aici, chiar și din alte zone ale țării sau din străinătate, care spun că satul din Tătăruși seamănă cu cele din Austria”, mai spune primarul comunei, care adaugă că în ultimii ani persoane care locuiesc în orașul Iași au cumpărat teren în satele din Tătăruși și vor să își construiască case.

„Știu de la cei de la fond funciar că există aceste intenții din partea unor persoane. Ba chiar un cetățean englez, prieten cu o fată care a copilărit în Tătăruși, ne-a spus că ar vrea să cumpere teren aici să își facă o casă. Ca în alte comune sunt mulți tineri plecați în străinătate pe care îi așteptăm să revină acasă. Mai mult de atât, garantez că Tătăruși nu va fi unul din satele părăsite, ci unul interesant pentru tătărușeni, în special, dar și pentru cei care ne calcă pragul”, mai spune Costel Iosub.

Legenda spune că în zonă există tuneluri care duc spre mănăstirea Probota

În cele 5 sate din comuna Tătăruși locuiesc 5.600 de suflete care au ca ocupație de bază agricultura, creșterea animalelor și serviciile.

„Au mai plecat în străinătate, au venit acasă și au deschis mici afaceri în construcții, cu comerț. Tătărușenii sunt oameni cu bun simț, harnici și responsabili. Peste 90 la sută din populație își plătește taxele și impozitele la timp. Prețurile nu le-am mărit de-a lungul anilor și poate este și acesta un factor, dar ei sunt serioși și de aceea plătesc la timp dările la stat”, mai spune edilul comunei.

Faptul că sunt harnici și au grijă de casele lor se vede cu ochiul liber. În fața fiecărei case sunt flori, curțile sunt îngrijite, drumurile curate, iar cei care vin pentru prima dată în comună rămân surprinși că nu găsesc nici măcar o hârtie aruncată aiurea. Legendele locale spun că în acea zonă sunt tuneluri care duc spre mănăstirea Probota din comună.

„Soldați îmbrăcați în armuri, care coborau în sat, furau fetele frumoase”, spune primarul comunei despre legenda care a fost transmisă din bătrâni.

Comuna Tătăruși nu se diferențiază cu nimic de un oraș din România, potrivit autorităților locale

Localitatea îmbină modernismul cu tradiționalul, după spusele primarului Costel Iosub, care a preluat frâiele comunei în anul 2004, fiind la al 5-lea mandat. Edilul își amintește de primele investiții de pe vremea când abia fusese numit primar.

„În 2004 nu vorbeam de drumuri, erau trei becuri pe stradă și atunci m-am organizat cu viceprimarul, cu echipa din primărie și am făcut proiecte pentru a moderniza comuna. Primele investiții au fost în drumul care duce spre Valea Seacă și în două grădinițe în satele din comună. Apoi am continuat cu investițiile în ceea ce a fost nevoie pentru ca Tătăruși să nu se diferențieze cu nimic de un oraș din România. Avem drumuri moderne în proporție de 50 la sută din comună. Din cei 100 de kilometri de drumuri, sunt asfaltați jumătate. Investițiile s-au făcut cu fonduri europene, dar și guvernamentale. Avem sistem de alimentare cu apă și urmează să facem 12 kilometri de canalizare și alți 16 cu apă. Sistem de alimentare cu apă avem, fiind branșate instituțiile publice”, spune primarul comunei Tătăruși.

Toți localnicii din comună vor beneficia de apă și canalizare și se vor branșa la conductele de gaz

Investițiile nu se opresc aici pentru că în comună este nevoie de mult mai multe.

„S-ar face mai multe, dar în România lucrurile merg puțin mai greu. Pentru a avea gaz în comună, am făcut o asociație de dezvoltare intercomunitară care cuprinde comunele Tătăruși, Valea Seacă, Lespezi și Sirețel. În această perioadă se face studiul de fezabilitate și trebuie să primim 15 avize pentru a demara lucrările pentru aducerea gazului în comună. Vrem să depunem un proiect și în programul «Angel Salingy».

Am modernizat «Muzeul satului» și «Căminul cultural» pentru că nu renunțăm la folclor, tradițional și avem și un ansamblu cu 35 de copii care duc mai departe tradiția. Am cumpărat două microbuze pentru transportul elevilor, tablete pentru perioada când au făcut școala online, avem o școală modernă, un afterschool unde am investit 500.000 de euro, fonduri europene. Aici vin zilnic 40 de copii din diverse categorii sociale care beneficiază de o masă caldă și își fac temele. Clădirea este independentă din punct de vedere energetic”, mai spune primarul Costel Iosub.

Stâlpii montați pe marginea drumului din comuna Tătăruși reduc cheltuielile cu iluminatul public

Un proiect unic în România cu care se laudă primarul comunei este iluminatul public cu energie verde, construit în anul 2014. Primăria din Tătăruși a cheltuit aproape un milion de euro din bani europeni pentru a monta stâlpi care au atât panouri fotovoltaice, cât și generatoare eoliene. Sistemul reduce cu până la 30 la sută cheltuielile comunei cu electricitatea. Stâlpii moderni de iluminat au fost montați numai pe străzile principale din comuna Tătăruși. Un număr de 443 de stâlpi dotați cu panouri fotovoltaice și generatoare eoliene au fost instalați pe o distanță de 20 de kilometri. Pentru iluminatul clasic, Primăria cheltuia aproximativ 500.000 de lei pe an. Odată cu noul sistem, facturile s-au redus cu cel puțin 30 la sută. O altă comună modernă prezentată într-o ediție „BZI” este Hălăucești.

Părerile sunt împărțite în ceea ce privește vaccinarea împotriva COVID-19 în comuna Tătăruși

O altă investiție pe care și-au dorit-o localnicii din Tătăruși, despre care spune Costel Iosub că era urgentă, este cea din Centrul Medical. S-au investit 100.000 de lei și a fost dat în folosință anul trecut.

„Avem cabinet stomatologic modern, cabinet medical, unde avem un singur medic și sperăm să mai aducem încă unul pentru a ocupa și a doua cameră. Clădirea nu mai fusese modernizată de mulți ani și era necesară pentru ca tătărușenii să beneficieze de cele mai bune condiții”, mai spune primarul.

În ceea ce privește vaccinarea, părerile sunt împărțite.

„Oamenii au libertatea să aleagă ceea ce cred că este mai bine pentru ei. Noi avem doar 4 cazuri de COVID-19 și suntem în scenariul verde”, spune primarul Costel Iosub.

Despre cabinetul stomatologic din comuna Tătăruși au scris reporterii „BZI” într-o ediție anterioară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *