Prima pagină » Razboi în Ucraina » Un preot din Ucraina ar fi fost împuşcat la un punct de control – FOTO

Un preot din Ucraina ar fi fost împuşcat la un punct de control – FOTO

25 mart. 2022, 14:19,
în Razboi în Ucraina

Procurorul general al Ucrainei, Iryna Venediktova, a declarat că țara este în proces de documentare a mii de incidente despre care se crede că contravin codului său penal privind regulile războiului. Ultimul de acest fel este cel în care un preot din Ucraina a fost împuşcat la un control. Până la 24 martie, au existat 2.472 de cazuri documentate de biroul penal. Miercuri, Venediktova a subliniat mass-mediei modul în care țara gestionează aceste cazuri.

Oricum de la începutul războiului din Ucraina au fost semnalate mai multe atacuri ale unor ținte civile. Vă aducem aminte faptul că s-a spus că rușii au atacat o maternitate. Totuși, Serghei Lavrov a negat acuzațiile spunând că maternitatea era părăsită și că în clădire existau trupe militare ucrainiene.

Cum a fost preotul împuşcat în Ucraina?

În după-amiaza zilei de 5 martie, Rostyslav Dudarenko, preotul satului, se afla la punctul de control Yasnohorodka. Rolul lui era să verifice vehiculele care se apropiau. Dar, ca toți capelanii militari, a fost și acolo pentru a oferi grupului sprijin spiritual. Era îmbrăcat în civil.

Nu este posibil să se stabilească exact ce s-a întâmplat, dar un supraviețuitor al atacului, Yukhym, a declarat pentru BBC că a condus punctul de control cu ​​Dudarenko și cu alți bărbați, când au aflat că trei tancuri rusești au traversat. satul. El spune că grupul a decis să se ascundă în pădure, gata să-i confrunte dacă este necesar.

Pe măsură ce se apropiau de punctul de control, trupele ruse au început să „tragă în toate direcțiile. Când și-au dat seama că ne ascundem în iarbă, au ieșit din drum să ne năvălească cu tancuri”.

El spune că tancurile s-au întors pe drum când Dudarenko a decis să arate că este preot.

„L-am văzut pe Rostyslav ridicând crucea deasupra capului, ridicându-se din ascunzătoarea lui, țipând ceva și mergând spre ei. Poate că a vrut să-i oprească. Am încercat să-l sun.”

El spune că s-au tras apoi focuri în direcția preotului și, din punctul lui de vedere la acea vreme, păreau să fie îndreptate direct către Dudarenko. — Și asta a fost tot. A făcut doar câțiva pași și a căzut.

Yukhym, care el însuși a fost împușcat și rănit în atac, crede că toți ar fi fost uciși dacă forțele armate ale Ucrainei nu ar fi sosit în acel moment să împingă forțele ruse înapoi.

Procurorul general al Ucrainei vrea pedepsirea tuturor criminalilor

În acest context, procurorul general al Ucrainei a menţionat faptul că vor fi investigate toate incidentele și că va fi stabilită o strategie de pedepsire a celui vinovat, dacă acesta se află în Ucraina unde există juristicție:

„Acolo unde vedem că vom avea succes în jurisdicția ucraineană și acolo unde autorul unei crime se va afla fizic în Ucraina, vom urma o singură strategie. Dacă înțelegem că nu suntem capabili să avem succes în Ucraina, ne vom pune resursele către Curtea Penală Internațională, astfel încât o anumită persoană, un individ, să sufere pedeapsa”.

Ca o completare este bine de menționat faptul că Dudarenko aparținea Bisericii Ortodoxe Ucrainene, căreia i s-a acordat în cele din urmă independența față de Biserica Ortodoxă Rusă în 2019 , într-o mișcare niciodată recunoscută de Rusia.

Oricum, Ucraina a acționat în judecată Rusia la Curtea de la Haga pentru crime de război. Magistrații au luat în considerare plângerea și au declarat că există circumstanţe ale unor posibile crime de război. În acest fel aceștia au somat Rusia să oprească atacurile militare din Ucraina.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *