Prima pagină » National » Un preot din Sălaj a obtinut ilegal fonduri de milioane de lei! A semnat un acord de recunoastere dar a fost refuzat
Un preot din Sălaj a obtinut ilegal fonduri de milioane de lei! A semnat un acord de recunoastere dar a fost refuzat

Un preot din Sălaj a obtinut ilegal fonduri de milioane de lei! A semnat un acord de recunoastere dar a fost refuzat

05 feb. 2021, 12:39,
George Cristian în National

Un preot din Sălaj a dorit să scape de mai multe capete de acuzare semnând un acord de recunoastere. Totusi, documentul a fost refuzat, iar dosarul a fost intors la procurori. Preotul a fraudat statul român obtinând fonduri de milioane de lei prin programul Start Up Nation.

Conform jurnalistilor de la adevarul.ro, preotul a obtinut ilegal fonduri prin inșelăciune și spălare de bani, iar prejudiciul ajunge la 2.4 milioane de lei. Preotul face parte din biserica reformată din comuna Șamșud din Sălaj.

Un preot este acuzat că a obtinut ilegal fonduri prin campania Start Up Nation

Conform datelor din dosarul procurorilor, preotul este acuzat de mai multe infractiuni. Acesta obtinut ilegal fonduri prin inselaciune si spalare de bani. Pentru a scăpa totusi de o pedeapsă mai mare, preotul ar fi semnat un acord de recunoastere cu procurorii in schimbul a 4 ani de detentie. Acordul a fost negociat de sotia lui, o judecatoare de la Judecatoria Zalău.

Din dosar reiese faptul că acesta a incheiat, in calitate de administrator mai multe contracte de consultantă cu 8 societati comerciale infiintate la initiativa sa, dar pe numele altor persoane. Preotul controla persoanele respective si avea chiar un specimen de semnatura pentru efectuarea operatiunilor bancare. Prin intermediul respectivelor firme, preotul a solicitat finantări de la bugetul de stat prin programul Start Up Nation. Acesta i-a determinat administratorii statutari sa semneze acordul de finantare cu Agentia pentru IMM.

Ulterior semnării acordurilor de finanţare, inculpatul a prezentat băncii şi Agenţiei documente falsificate, respectiv procese verbale de predare primire a utilajelor, procese verbale de recepţie şi punere în funcţiune a utilajelor, procese verbale de selectare a ofertei câştigătoare, etc., în contextul în care administratorii statutari ai societăţilor comerciale nu au semnat aceste documente şi nu aveau cunoştinţă despre întocmirea lor, nici un utilaj nefiind recepţionat şi nefiind introdus în fluxul tehnologic.

În această activitate, sălăjeanul a fost ajutat de către inculpatul I.F., şi el reţinut în dosar, despe care procurorii spun că a întocmit o parte din documentaţii.

„Prin folosirea înscrisurilor falsificate inculpaţii au obţinut fără drept fonduri în valoare totală de 1,6 milioane de lei provenite sau garantate de la bugetul de stat, fonduri care au fost virate în cea mai mare parte în contul unei societăţi comerciale cu sediul în Ungaria”, mai spun procurorii. Prejudiciul nu a fost recuperat, însă procurorii au dispus măsuri asiguratorii, respectiv sechestru pe mai multe terenuri proprietatea preotului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *