Un bărbat în vârstă de 23 de ani, din judeţul Argeş, angajat ca poliţist în cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui, a fost depistat în timp ce conducea o motocicletă pe drumul naţional DN 15D, aflându-se sub influenţa drogurilor.
Incidentul s-a petrecut luni, 18 septembrie, la ora 13,35, pe raza comunei Ştefan cel Mare, când în cadrul unei acţiuni pe linia depistării conducătorilor de autovehicule care conduc în timp ce se află sub influenţa substanţelor psihoactive, poliţiştii Serviciului Rutier Vaslui l-au verificat pe colegul lor, care conducea o motocicletă, înmatriculată provizoriu în municipiul Bucureşti.
„În urma testării cu aparatul drugtest, a fost înregistrat rezultat pozitiv la două substanţe psihoactive. Ulterior, conducătorul de motocicletă a fost condus la Serviciul Judeţean de Medicină Legală, în vederea recoltării de probe biologice pentru stabilirea prezenţei în organism a substanţelor psihoactive.
În cauză a fost întocmit dosar penal sub aspectul săvârşirii infracţiunii de conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau a altor substanţe, urmând a fi efectuate cercetări sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Vaslui”, precizează un comunicat de presă transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Vaslui.
Reprezentanţii IPJ Vaslui au declarat, pentru AGERPRES, că în paralel cu cercetările desfăşurate în cadrul dosarului penal, poliţistul este cercetat disciplinar, urmând ca la finalizarea verificărilor să fie luate măsurile legale.
Care este cel mai consumat drog și unde sunt cei mai muți consumatori
La nivel național cel mai consumat drog este canabisul, acesta fiind și cel mai traficat drog și consumat în ultimii ani în România, spune ministrul Justiției, Alina Gorghiu, care a arătat clasamentul drogurilor consumate. În privința heroinei, 80% dintre consumatori locuiesc în Capitală, notează Mediafax.
„La nivel național cel mai consumat drog este canabisul, este cel mai traficat drog și consumat în ultimii ani în România. Acest consum de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15 – 34 de ani, dar și în rândul populației școlare. Vă spuneam că 1% din elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme. Cocaina, extasy, heroina… La heroină este un element specific, are o treime din consumatori în calupul de vârstă 35 – 39 de ani, peste 80% dintre ei sunt la nivel de Capitală, locuiesc în București”, spune Alina Gorghiu.
Ministrul Justiției, Alina Gorghiu, este de părere că trebuie discutate problemele legate de consumul și traficul de droguri mult timp de acum înainte și trebuie identificate soluții foarte serioase și trebuie asumate ca proiect național.
„În primele șase luni ale anului 2023, 360 de persoane au fost condamnate definitiv pentru infracțiuni de trafic. Se adaugă 135 de persoane condamnate în alte dosare în care obiectul este secundar infracțiunii de trafic intern sau internațional. În total 495 de condamnați în primele 6 luni ale lui 2023”, arată Gorghiu, care crede că cea mai bună soluție ar fi înființarea unui registru național al traficanților, pe modelul registrului național al agresorilor sexuali.