Prima pagină » Titlurile zilei » Un polițist din Peru s-a îndrăgostit de o româncă și a luat decizia care i-a schimbat radical viața. Acum, este în Iași și are o meserie la care nu s-a gândit vreodată

Un polițist din Peru s-a îndrăgostit de o româncă și a luat decizia care i-a schimbat radical viața. Acum, este în Iași și are o meserie la care nu s-a gândit vreodată

01 iul. 2024, 02:00,
Petronel Ștefan, în Titlurile zilei

Luis Alberto Diaz a fost polițist pentru mulți ani în Peru, dar s-a mutat în Iași, în 2006, după ce s-a îndrăgostit de o româncă. Deși adaptarea a fost greoaie, bărbatul este fericit la noul său loc de muncă și alături de familie

Luis Alberto are 53 de ani, însă de 19 ani locuiește în România alături de soția și de fiica sa ce are 18 ani. Peruanul nu auzise de România, dar s-a mutat aici pentru a fi alături de persoana iubită. Acum, este șofer la Uber și nu ar mai pleca niciodată de aici.

Polițistul din Peru a ajuns în Iași

Deși câștiga destul de bine și avea un loc de muncă respectat în societatea, Luis Alberto s-a îndrăgostit de o româncă și și-a dat seama că viața lui este alături de ea. Femeia a avut curajul să meargă în Peru pentru a îl cunoaște, iar de atunci sunt de nedespărțit.

„Am 53 de ani și sunt din orașul Arequipa, al doilea oraș ca mărime din Peru, însă din 2006 locuiesc în Iași. Pe la începutul anilor 2000, era foarte populară platforma mIRC, puteai să vorbești cu persoane prin intermediul internetului, însă nu vedeai poze sau să ai informații suplimentar, era doar un nume. Atunci am cunoscut o femeie din România și am început să discutăm. După ceva timp, lucrurile începuseră să fie mai serioase, iar ea a făcut primul pas, a spus că vine în Peru ca să mă cunoască. Eu acolo lucram ca polițist în oraș, câștigam destul de bine”, povestește Luis Alberto.

După ce s-a întâlnit cu soția sa, Luis Alberto a avut de luat o decizie, dacă rămâne acolo sau pleacă spre Europa.

„Femeia aceasta din România a avut nebunia să vina până în Peru ca să ne cunoaștem, dacă nu ar fi făcut ea primul pas, nu cred că ne mai vedeam. În anul 2003, a venit la mine, iar ulterior ne-am și căsătorit și avem o fiică împreună, care s-a născut acolo. Totuși, în 2005, ea a vrut să ne întoarcem în țară, deoarece nu se simțea în siguranță în Peru și ne gândeam la familia noastră. Bărbații, în general, au umblat după două lucruri, iubire și bani, deci nu aveam cum să o refuz. Așa că ne-am mutat cu fetița în România”, a mai spus Luis Alberto.

A rămas surprins de România

Luis Alberto nu a mai stat pe gânduri și a urmat-o pe femeia pe care o iubește într-o țară total necunoscută pentru el.

„Pentru mine a fost foarte dificil în primii trei ani, deoarece nu știam limba deloc, veneam într-o țară total necunoscută, însă eram fericit că sunt alături de familia mea. Le-am explicat prietenilor și familiei că eu plec în România, până la urmă, era decizia mea. Țin minte că am avut un mic șoc când am ajuns aici, deoarece infrastructura din România nu este așa bună, printre blocuri era multă vegetație care crescuse, străzile erau groaznice, trotuare fărmate, am rămas surprins, deoarece în Peru stăteam foarte bine la aceste lucruri. În schimb, îmi place că lumea e mai liniștită, sunt mulți care au școală, sunt mai multe posibilități. În Peru, este o problemă cu armele și cu traficul de droguri”, își amintește Luis Alberto.

Și-a găsit locul în societate

După ce a reușit să învețe cât de cât limba, Luis Alberto a căutat tot felul de oportunități ca să își asigure traiul. După ce a avut o afacere care nu a mers, peruanul a devenit taximetrist și șofer de Uber.

„La început, am făcut tot posibilul ca să învăț limba română și a fost greu. Nu am lucrat, deoarece nu știam să vorbesc românește. Abia în 2011, mi-am deschis, în Tătărași, un magazin cu acvarii pentru pești, deoarece acesta era un hobby de-al meu din Peru. În 2016 a trebuit să închid, deoarece nu mai aveam așa mulți clienți, însă încă mă mai ocup să curăț acvarii. Am avut mare noroc, deoarece în 2016 am reușit să mă angajez ca taximetrist, după ce am fost refuzat de multe ori, deoarece nu știam să vorbesc prea bine, însă cineva m-a ajutat. Din 2019, sunt șofer la Uber pe propria mașină și sunt foarte mulțumit, deoarece reușesc să mă întrețin pe mine și pe familia mea”, a precizat peruanul.

România a devenit casa sa

Odată cu trecerea timpului, Luis Alberto s-a îndrăgostit de România, iar această țară a devenit noua sa casă. De când a venit aici, nu s-a mai întors niciodată în Peru, însă asta nu-l deranjează.

„Din punct de vedere social, România este foarte sigură și îți asigură o educație, desigur, pentru cei care vor să muncească și să-și dea interesul. Ce îmi mai place mult la această țară este natura, totul este verde, este multă apă, în Peru, solul era uscat, nu creșteau foarte multe plante acolo, în schimb, aici se face agricultură. Deși gătesc multă mâncare peruană, sunt și preparate de aici care-mi plac foarte mult, cum ar fi puiul cu smântână, deși este gras, este și foarte bun. Sincer, eu mă identific acum cu Româna și nu m-aș muta de aici. Sper doar să se dezvolte în continuare”, a transmis bărbatul.

Pe viitor vrea să își obțină și cetățenia română.

„România este casa mea de mulți ani, nu am mai fost niciodată în Peru de când am venit aici. M-am gândit acum câțiva ani să merg, însă a venit pandemia și am renunțat. Am permis de ședere cu drept de muncă, iar pe viitor sper că o să-mi obțin și cetățenia, numai că este un test care e destul de dificil. Încă nu vorbesc perfect română, încă mai fac greșeli, iar soția mea mereu îmi atrage atenția, deoarece vrea ca eu să evoluez. Fata mea deja a crescut, are 18 ani, chiar are Bacalaureatul acum și am emoții pentru ea”, a încheiat Luis Alberto.

A renunțat la viața de polițist în Peru și și-a găsit liniștea în Iași. Luis Alberto s-a îndrăgostit de România și nu vrea să mai plece de aici.

Comentarii
  • Am avut plăcerea sa fim duși de Luis la aeroport…..omul e foarte inteligent, prietenos și plăcut.

  • da ! un om cu foarte mult bun simt

  • Metisarea Romaniei

    Ia mai stati ma si pe acasa, pe continentele voastre.
    Mi-e destul ca Europa de Vest a fost invadata de tot felul de popoare din lumea a 3a, acum tot felul vor sa vina aici ca se simt ei bine, in dauna noastra. Ei tot capata drepturi, noi ne pierdem libertatea de expresie.
    Aici e Romania, aici e Europa, neamul romanesc are radacini aici de mii de ani, noi suntem romani, noi suntem aici pe veci stapani, astia sa stea la ei acasa.

  • Un om cu foarte mult bun simț, am avut curse cu el…

  • Am avut o cursă cu dlui cu taxi, înainte de a fi pe Uber. Foarte frumos ca s-a integrat si lucreaza. Un om de treaba, mi-a plăcut. Am discutat un pic despre Peru si Romania.

  • Stiti ce ?? Mare noroc are omul asta!! Pentru ca noi la Iasi , avem Prostul Satului. Va imaginati că daca individul era din Vaslui sa Botosani ce comentarii erau aici??

    Acum baga , Prostalane! Arata-ne neuronii.

  • Da, m-a dus si pe mine cu masina! Super omul! Mi-a povestit cum a ajuns la Iasi, cum s-a indragostit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *