Prima pagină » Local » Un politician ieșean cere daune morale de 200.000 de lei de la Statul Român! „Mi-au fost fabricate două dosare penale!”
Un politician ieșean cere daune morale de 200.000 de lei de la Statul Român!

Un politician ieșean cere daune morale de 200.000 de lei de la Statul Român! „Mi-au fost fabricate două dosare penale!”

07 nov. 2019, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Dosar incendiar, pe rolul instanțelor ieșene! Valeriu Muraru a acționat în judecată Statul Român, prin Ministerul Finanțelor Publice, dar și Inspectoratul de Poliție Județean (IPJ) Iași.
Bărbatul, care a trecut prin mai multe partide politice, printre care PDL și PNL Pașcani, le cere judecătorilor din cadrul Tribunalului Iași să oblige instituțiile amintite la plata unor daune morale de 200.000 de lei. Acum, urmează ca instanța să stabilească un prim termen al procesului. Apoi, magistrații vor asculta ce au de spus părțile implicate, pentru a putea lua o decizie în acest caz.

„Obligat să urc în mașina Poliției, ca un infractor…”

Reclamantul a povestit în cererea adresată instanței că, în august 2014, Serviciul Rutier din cadrul IPJ Iași ar fi întocmit acte false pe numele său.
Potrivit acestuia, a fost consemnat în baza de date a Poliției faptul că el ar fi avut permisul suspendat pe o perioadă de 30 de zile.

„Scopul a fost de a mă denigra ca persoană publică, în calitate de om politic cu funcții de conducere în partid, față de membrii de partid și față de cei care doreau să adere la partidul respectiv, fiind o persoană foarte cunoscută în municipiul Pașcani și în Colegiul electoral nr. 5”, a precizat Valeriu Muraru.

Obligat să-și abandoneze mașina pe câmp

Acesta a adăugat că, pe 20 august 2014, a fost oprit de un echipaj de Poliție și obligat să își abandoneze mașina timp de șase zile în localitatea Budăi. Asta, după ce i s-a transmis de către agenți că avea permisul suspendat și nu ar fi trebuit să șofeze.

„Măsura suspendării nu mi-a fost adusă la cunoștință în baza unui proces-verbal de contravenție întocmit în lipsa mea. M-au obligat să urc în mașina Poliției, ca un infractor periculos. Am fost dus la sediul Serviciului Rutier Iași, unde am fost interogat timp de patru ore”, a menționat reclamantul.

El a adăugat că abia a doua zi a primit, prin poștă, procesul-verbal de contravenție ce fusese încheiat pe 4 august 2014, în lipsa lui. După o zi, acesta a contestat în instanță procesul-verbal. Pe 25 august 2014, Judecătoria Iași i-a eliberat un certificat de grefă, cu care a mers la Serviciul Rutier. Acolo, i s-a transmis că, de fapt, nu comisese nicio faptă penală și că, pe baza certificatului emis de instanță, își poate lua permisul.

Al doilea dosar

Bărbatul a adăugat că, pe 30 noiembrie 2014, se întorcea cu mașina de la o ședință de partid ce avusese loc în Suceava. Alături de el, în vehicul se mai aflau trei persoane. La un moment dat, a fost oprit de un echipaj al Serviciului Rutier Fălticeni.

„Polițiștii mi-au spus că adeverința de la IPJ Iași ar fi fost nelegală, deoarece în baza de date a instituției apăream ca având permisul suspendat din 20 august 2014! Ei mi-au spus că îmi va fi întocmit un al doilea dosar penal din acest motiv. Am fost nevoit din nou să abandonez mașina în plină iarnă. Am fost interogat șase ore la sediul Serviciului Rutier Fălticeni. Cei de acolo mi-au spus că au vorbit la telefon cu IPJ Iași și că li s-ar fi spus că aș fi obținut dovada și permisul în mod nelegal, prin trafic de influență, pentru că sunt persoană politică”, a subliniat Valeriu Muraru.

Sentință definitivă

El a adăugat că a primit o dovadă de la Serviciul Rutier Fălticeni, dar fără drept de circulație. Astfel, a fost nevoit să angajeze un șofer care să îi aducă acasă pe ocupanții mașinii, pe un traseu de 200 de kilometri.

„Printr-o sentință definitivă din 6 iulie 2015, judecătorii ieșeni au constatat că am fost sancționat abuziv și nelegal. Totuși, eu nu am putut șofa pentru aproximativ zece luni”, a afirmat Muraru.

Pe data de 15 aprilie 2015, procurorii au decis clasarea dosarului penal întocmit pe numele său, pe motiv că fapta nu a fost comisă cu vinovăția prevăzută de lege. Așadar, fostul lider politic a decis să se îndrepte în instanță împotriva Statului Român și a IPJ Iași. Acesta a mai menționat că totul a fost, de fapt, o „lucrătură”, dorindu-se denigrarea sa la un ordin politic.

Ce au spus cei de la IPJ Iași

De cealaltă parte, reprezentanții IPJ Iași au solicitat instanței respingerea acțiunii formulate de Valeriu Muraru. Aceștia au susținut că termenul legal în care poate fi depusă o astfel de acțiune este de trei ani, potrivit legii. Așadar, cei de la IPJ au cerut instanței să constate că dreptul la acțiune s-a prescris în acest caz.

Totodată, reprezentanții Fiscului au solicitat, la rândul lor, respingerea acțiunii.

„Răspunderea statului pe temeiul unei răspunderi civile delictuale pentru faptă proprie este exclusă”, au subliniat reprezentanții Fiscului.

Acum, urmează ca judecătorii ieșeni să decidă cine are dreptate în acest caz.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *