Prima pagină » Eveniment-Social » Un pictor de icoane cu o vastă experiență în domeniu pictează mai multe biserici din Iași – GALERIE FOTO

Un pictor de icoane cu o vastă experiență în domeniu pictează mai multe biserici din Iași – GALERIE FOTO

07 sept. 2023, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Ionel Haragă este unul dintre cei mai buni pictori de icoane din Iași, iar de-a lungul a 25 de ani a realizat interiorul mai multor biserici. Timp de zece ani a stat în Grecia, unde a prins o vastă experiență în domeniu

A plecat alături de fratele său în Grecia, imediat cum a absolvit Facultatea de Arte Plastice și Design, specializarea arte plastice, din cadrul Universității Naționale de Arte „George Enescu” Iași. Cei doi profesează în același domeniu, iar cele mai recente lucrări ale lui Ionel Haragă le-a realizat împreună cu fratele său, Andrei Haragă.

Acest pictor de icoane a realizat interiorul multor biserici din județul Iași

Ionel Haragă, ieșeanul în vârstă de 43 de ani, a plecat în Grecia în anul 2002 și s-a întors în țară în 2011. Timp de aproape zece ani a lucrat în echipă la realizarea picturilor din interiorul mai multor biserici, printre care și Anastasis tou Sotira Christou, dar și paraclisul și trapeza din cadrul Mănăstirii Emmaus, Thesalonik.

În momentul în care s-a întors în Iași, acesta s-a angajat în cadrul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, unde activează și în prezent. Pictorul mărturisește faptul că nu a existat o lucrare pe care să o considere mai greu de realizat față de celelalte, deoarece în fiecare se găsesc provocări.

„Sunt pictor de icoane și pictor zugrav de pictură murală. Experiența am dobândit-o acum mult timp, încă din 1998, când am terminat liceul. Am urmat studiile de arte plastice în cadrul Universității Naționale de Arte «George Enescu» Iași și tot timpul când am avut timp liber am lucrat.

Am lucrat și în Grecia aproape zece ani și n-aș putea spune că a existat o lucrare ce a fost mai grea față de celelalte, pentru că mereu au existat provocări. Experiența în Grecia chiar a fost una de bun augur, deoarece și acolo întâlnim biserici care sunt luate drept model în pictura bisericească, vorbim despre o serie de biserici care se păstrează foarte bine și în momentul actual. Ele fac parte din perioada paleologică, secolul 13, 14, am luat contactul cu ele vizual, nefiind, atunci, posibilitatea să le vedem, cum este acum.

După ce am venit din Grecia am fost angajat la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, unde activez chiar și acum, și am participat la realizarea picturilor a mai multor biserici, unele în totalizate, unele în anumite proporții, pentru că am lucrat în echipă și acesta este și farmecul, pentru că pe un șantier bisericesc se lucrează în echipă. Am pictat în echipă la Biserica Anastasis tou Sotira Christou (Învierea Domnului), paraclisul și trapeza din cadrul Mănăstirii Emmaus, Thesalonik”, spune pictorul Ionel Haragă.

Tehnica de realizare nu este deloc ușoară

Pasiunea pentru pictură a pornit încă din copilărie, însă Ionel Haragă s-a născut talentat. Folosește un anumit stil în momentul realizării acestor lucrări, iar cel mai important lucru este cel de a păstra tradiția bisericii și de transmitere a mărturiilor pe care le-au lăsat înaintașii noștri.

„Dacă dau timpul înapoi, profesoara de desen pe care o aveam în clasa a VIII-a mi-a propus să realizez o mică expoziție de icoane pictate. Eu de mic copil am fost pasionat și am mers pe acest drum. Ultimele lucrări, cele mai recente le-am realizat alături de fratele meu, Andrei Haragă. Noi recurgem la un anumit stil în momentul în care lucrăm într-o biserică, încercăm să ne înscriem de fiecare dată în tradiția bisericii, ne raportăm la mărturiile vii pe care le-au lăsat înaintașii noștri.

Pe parcursul anului 2022 am lucrat la pictura din interiorul bisericii ce se află în curtea Centrului Medico-Social Răducăneni, iar la mijlocul lunii septembrie o să mă îndrept către Mănăstirea Vlădiceni”, adaugă pictorul de icoane, Ionel Haragă.

Comentarii
  • Cei doi frati pot fi un exemplu pentru multi tineri . In timpul scolii au fost printre cei mai buni elevi,cuminti si seriosi . Ionel Haraga a impresionat cu talentul sau de a picta icoane un grup de profesori din Belgia venit la noi in scoala intr-un schimb de experienta pedagogica. Am improvizat in clasa o mica expozitie. La indemnul nostru Ionel Haraga s-a transferat la un liceu care i se potrivea mai bine- Liceul de arta Octav Bancila. Talentul si harnicia le-a deschis porti deosebite.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *