Prima pagină » Eveniment-Social » Un pepene, vedeta unui eveniment de la USV Iași. Toată lumea a vrut să încerce acest fruct: „Este un hibrid profesional”

Un pepene, vedeta unui eveniment de la USV Iași. Toată lumea a vrut să încerce acest fruct: „Este un hibrid profesional”

18 iul. 2024, 02:00,
Ștefana Șovea, în Eveniment-Social

Ieri, 17 iulie 2024, la Universitatea de Științele Vieții (USV) din Iași, a avut loc o degustare de pepeni. Soiul vedetă al evenimentului a fost Orange King F1, hibridul de pepene verde cu miez galben, caracterizat prin maturitate timpurie și gust foarte dulce.

Prezentarea și degustarea a 28 de soiuri de pepeni la USV Iași

În cadrul degustării de pepene care a avut loc ieri, 17 iulie 2024, la USV Iași, au fost prezentate 28 de tipuri de pepeni hibrizi. Prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USV Iași, recomandă consumul de pepene în această perioadă, fiind un fruct care hidratează și remineralizează datorită conținutului ridicat de apă.

„Avem 28 de hibrizi, în total 34 de probe, pentru că avem și cultivarii care provin de la fermieri diferiți, dar aceleași cultivarii care se consumă. Probabil că asta se datorează, în primul rând, cerinței consumatorilor, de exemplu, Lusitana, Sorento, cultivarii care sunt dorite în momentul de față de către consumatori, ceea ce este ok. Este nevoie de consum de pepene pentru glucide, pentru hidratare, dar și pentru faptul că este recomandat”, declară prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

Vedeta evenimentului a fost pepenele Orange King F1, hibridul de pepene verde cu miez galben, caracterizat prin maturitate timpurie și gust foarte dulce.

„Când ne gândim la pepene verde, ne dorim să fie de culoare roșie în interior, dar nici cel de culoare galbenă, respectiv Orange King F1, nu este de dat la o parte, pentru că este destul de bun, este un cultivar nou. Este un pepene destul de plăcut și schimbă și nuanța dintr-un platou. Lumea vrea să-l încerce pentru că este ceva nou. El este deja pus în piață, spre vânzare, dar cerința nu este foarte mare, pentru că există o preferință în momentul de față. Gustul diferă de la un cultivar la altul, iar conținutul este total diferit”, adaugă prof. univ. dr. Vasile Stoleru, prorector USV Iași.

Vedeta evenimentului a fost un pepene ieșit din comun

Ioan Valentin Zală, student în anul al II-lea la Facultatea de Horticultură din cadrul USV Iași, spune că pepenele verde cu conținut galben poate cântări între 8 și 15 kilograme.

„Lumea vrea să încerce acest nou soi de pepene, deoarece toți am fost obișnuiți ca pepenele să fie cu un conținut de culoare roșie, dar el având o culoare galbenă în interior, lumea este curioasă. Orange King F1 este un hibrid profesional de pepene verde și are un gust foarte dulce. Fructele cântăresc între 8 și 15 kilograme, dacă sunt irigate bine. Pepenele reprezintă o variantă productivă pentru toți marii cultivatori și fermieri care vor să producă pepeni. Prețul acestui tip de pepene este puțin mai scump față de cel normal, cu câțiva bani pe kilogram”, declară Ioan Valentin Zală, student în anul al II-lea la Facultatea de Horticultură.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *