Prima pagină » Business în România » Un pensionar s-a trezit milionar după ce și-a retras banii din Pilonul 2! Cum a reușit?

Un pensionar s-a trezit milionar după ce și-a retras banii din Pilonul 2! Cum a reușit?

14 mai 2024, 13:47, 4 ,
în Business în România

Un pensionar a ajuns milionar în lei după ce a retras banii din Pilonul 2 de pensii din România. Sunt, până în aceste momente, sute de mii de pensii retrase de persoanele care s-au retras din activitate. Sumele nu sunt de neglijat, suma medie acordată fiind de 20.000 de lei de fiecare persoană.

Pensia de pilonul 2 reprezintă o formă privată de economisire pentru pensie. Acest sistem a fost introdus în România în anul 2008, ca parte a reformei sistemului de pensii. Pensia de pilonul 2 este gestionată de companii de administrare a fondurilor de pensii private și oferă contribuabililor posibilitatea de a economisi bani pentru pensie într-un cont personal.

Un pensionar a ajuns milionar după ce a retras banii din Pilonul 2 de pensii

Un pensionar s-a trezit milionar din banii de pensie Pilonul 2. Conturile personale de pensii Pilon 2 din România au atins o sumă record. Până acum, peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost distribuite celor care s-au retras din viața activă, iar doar în anul trecut a fost eliberată jumătate din această sumă.

Având în vedere tendința crescătoare a numărului de pensionari, există un consens între experți în privința necesității unei legi care să permită plata pensiilor în tranșe mai mici. Această măsură ar facilita investirea sumelor rămase din fondurile de pensii.

De la implementarea sistemului, s-au înregistrat 161.372 de plăți din fondurile de pensii Pilon 2, totalizând 2,2 miliarde de lei retrase din aceste fonduri. Media sumei primite de fiecare pensionar recent este de aproximativ 20.000 de lei. Se poate menționa, de exemplu, că un român are deja economisiți în contul său de pensie peste 1,7 milioane de lei.

Potrivit datelor furnizate de Autoritatea de Supraveghere Financiară și analizate de o platformă specializată în pensiile private, 46% din aceste plăți au fost direcționate către pensionarii de drept. Alte 29% din sumele retrase au fost transferate moștenitorilor persoanelor decedate, iar restul au fost distribuite pentru cazuri de invaliditate și alte situații speciale.

Pilonul 2 de pensii, cunoscut și sub denumirea de pensie privată obligatorie, a fost introdus în anul 2008. Angajații cu vârsta sub 35 de ani au fost automat înregistrați în acest sistem, în timp ce cei cu vârsta între 35 și 45 de ani au avut posibilitatea să opteze pentru acest tip de economisire. De regulă, cei cu venituri mai mici au acumulat sume mai modeste în aceste conturi.

Cu ce probleme se confruntă românii la Pilonul 2 de pensii

Daniela Maior, expertă în investiții, remarcă că cei care se pensionează în prezent nu au avut posibilitatea să parcurgă un ciclu complet de muncă, în comparație cu introducerea sistemului de pensii Pilon 2 în 2008.

„De exemplu, eu am început să lucrez în primul meu loc de muncă în 2008, iar în cei peste 15 ani am acumulat o sumă semnificativ mai mare decât media de 19.000 de lei”, declară ea.

Estimările efectuate de administratorii de fonduri de pensii private indică faptul că, la momentul pensionării, suma primită din Pilonul 2 ar constitui aproximativ o treime din ultimul salariu, în timp ce o altă treime ar proveni din sistemul de pensii publice, presupunând că am contribuit pe toată durata carierei. În următorii trei ani, este prevăzut că peste 100.000 de români să iasă la pensie, solicitând fondurile acumulate, dar sistemul actual nu permite reinvestirea acestora pe tot parcursul vieții, așa cum se întâmplă în alte țări europene.

George Moț, fondator al unei platforme de pensii private, subliniază că România încă nu are în vigoare o legislație care să permită plăți de pensii private pe durata întregii vieți, asemenea celor din sistemul public.

„Avem doar opțiunea plăților unice sau eșalonate pe o perioadă de până la 5 ani, iar în aceste cazuri fondurile nu mai sunt investite. În alte țări, banii pot fi investiți în continuare, iar pensionarii pot opta pentru retrageri programate sau pentru anuități, adică plăți pe întreaga durată a vieții,” adaugă Moț.

Așadar, acest pensionar s-a trezit milionar după ce a scos banii din Pilonul 2 de pensii, fiind alte câteva zeci de mii de români care au câștigat sume consistente după înființarea acestui mod de economisie a pensiilor.

Comentarii
  • mancati kkt cu tirul!

  • publicitate mincinoasa. n-ai cum sa ajungi milionar din banii stransi in pilonul 2.
    in realitate, pilonul 2 are randamente mici si costuri de administrare uriase. daca legea mi-ar permite, as retrage acum toti banii din pilonul II si i-as pune pe dobanda, la trezorerie.

  • Care-i diferenta intre pensia de la stat si pensia din pilonul II?
    Pensia de la stat o iei cat traiesti.
    Suma din pilonul II este fixa. O iei o data pe toata, o imparti pe trei ani, treaba ta, dar pe urma gata! nu mai iei nimic. Ramai cu ce iei de la stat.
    V-ati facut vreodata calculele, cat o sa primiti de la stat si cat din pilonul II? Eu da. Nasol.

  • Pai nu cred ca o sa traim mai mult de 3 ani dupa iesirea la pensie, asa ca is bine veniti. Eu o sa-mi achit creditul la aparatament, facut pe 30 de ani. Ce e bine la pilonul II e ca daca mori suma stransa va fi mostenita de succesori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`