Casa de Cultură din comuna Golăiești, județul Iași, este scoasă la vânzare din cauza unui contract neonorat. Un constructor din Iași a cerut executarea după ce nu a primit banii pentru o lucrare de racordare la rețeaua de canalizare
Probleme pentru Primăria Golăiești, din județul Iași. Din cauza unor facturi neachitate, autoritatea locală riscă să rămână fără Căminul Cultural din localitate. Totul a început în 2018, când societatea Constructural SRL a încheiat un contract pentru realizarea unui racord la canalizarea publică. Lucrarea a fost executată, dar primarul de atunci, Mihai Bâzdăgă, condamnat ulterior la închisoare cu suspendare pentru infracțiunea de uz de fals, nu a achitat integral lucrările.
”Am avut o lucrare la Căminul Cultural, trebuia să racordăm clădirea la canalizarea publică. Lucrarea a fost executată în curtea instituției. Contractul l-am încheiat prin intermediul sistemului electronic de achiziții publice. Fostul primar ne-a achitat doar 5.000 de lei, din valoarea totală de 15.000 de lei. După, actualul primar nu vrea să plătească diferența, pentru că nu există un proiect al lucrării. Noi nu trebuia să facem proiectarea, am încheiat contractul doar pentru execuția lucrării. Acum, rețeaua este funcțională, ei o folosesc. Au trecut mai bine de 3 ani de când nu mi-au dat banii”, a precizat Andrei Catelea, patronul societății Constructural SRL.
Și mai mulți proprietari din centrul Iașului au fost executați silit.
Patronul ieșean execută silit Primăria Golăiești, din cauza contractului neonorat
După ce a apelat la avocați, Andrei Catelea a cerut executarea silită a Primăriei Golăiești. Mai precis, pe data de 29.03.2022, executorii judecătorești organizează licitația pentru valorificarea sediului Căminului Cultural din localitate. Este vorba de un teren de 3.150 de metri pătrați și clădirea cu o suprafață construită de 500 de metri pătrați. Evaluatorii au stabilit un preț de pornire a licitației de 2.023.222 lei, aproape 400.000 de euro. Participanții la licitație trebuie să depună o garanție în cuantum de 10 la sută din prețul de pornire.
”Invităm pe toți cei care vor să cumpere imobilul să se prezinte la termenul de vânzare și până la acest termen să depună oferta de cumpărare. Somăm pe această cale pe toți cei care pretind vreun drept asupra imobilului, să anunțe executorul judecătoresc înainte de data stabilită pentru vânzare, duce la sistarea vânzării imobilului, percepându-se cheltuieli de urmărire ce cad în sarcina debitorilor”, se arată în anunțul executorului judecătoresc Andrei Cezar.
Executorii au scos la vânzare și alte proprietăți din municipiul Iași.
Primarul Costel Manoliu a cerut proiect tehnic după execuția lucrării
Contactat telefonic de reporterii BZI, primarul Costel Manoliu, membru PNL, a arătat că nu este dispus să plătească pentru lucrarea realizată pe vremea fostului șef din instituție.
”Într-adevăr, este o problemă acolo. Executantul trebuie să prezinte un proiect, pentru că este vorba despre o instituție publică. Autoritatea de la acea vreme nu a făcut proiect. I-am cerut să facă un proiect, nu ar fi durat mai mult de o zi. Măcar să avem o acoperire pentru Curtea de Conturi. Nu suntem aici la firma lui Manoliu, ci la o instituție publică. Dumnealui și-a asumat, deși știa în ce se băga. Vom face contestație, nu poți executa ceva ce ține de domeniul public”, a declarat primarul Costel Manoliu.
Patronul din Iași execută Primăria Golăiești, dar rămâne de văzut dacă la licitație se vor prezenta ofertanți.