Prima pagină » National » Un partid politic propune ca limita maximă pentru controlul judiciar să fie de șapte ani
Un partid politic propune ca limita maximă pentru controlul judiciar să fie de șapte ani

Un partid politic propune ca limita maximă pentru controlul judiciar să fie de șapte ani

11 apr. 2023, 22:20,
în National

USR a depus o inițiativă legislativă care prevede majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar și cea a controlului judiciar pe cauțiune de la 5 la 7 ani, anunță deputatul Stelian Ion.

„Tot mai mulți fugari cu nume celebre ne râd în nas de peste granițe, în loc să fie în închisoare, să-și ispășească pedeapsa. Am depus în Parlament un proiect de modificare a Codului de procedură penală, care vine în sprijinul magistraților, oferindu-le un instrument suplimentar pentru a preveni situațiile în care inculpații își fac bagajele și fug din țară înaintea rămânerii definitive a hotărârii judecătorești de condamnare. Sunt măsuri necesare, la îndemână, pentru a opri inculpații să fugă de executarea pedepsei. Singurul lucru de care este nevoie este voința politică a majorității PSD-PNL-UDMR care domină Parlamentul”, declară Stelian Ion.

Stelian Ion propune să fie modificat Codul de procedură penală

Stelian Ion propune să fie modificat Codul de procedură penală astfel încât judecătorul să poată lua măsuri preventive odată cu pronunțarea condamnării în primă instanță.

Proiectul mai prevede ca printre scopurile pentru care se instituie măsurile preventive să fie enumerat și scopul prevenirii sustragerii de la executarea pedepsei, așa cum era, de altfel, prevăzut în vechiul Cod de procedură penală. Totodată, inițiativa legislativă prevede majorarea duratei pentru care se poate aplica, în faza de judecată, măsura controlului judiciar și cea a controlului judiciar pe cauțiune de la 5 la 7 ani.

Deputatul USR propune, de asemenea, ca lista temeiurilor de arestare preventivă să fie suplimentată cu ipoteza în care, după stabilirea unei pedepse privative de libertate mai mare de 3 ani, există suspiciunea rezonabilă că inculpatul se va sustrage de la executarea pedepsei.

ÎCCJ a sesizat Curtea Constituţională în privinţa modificărilor la Codul Penal şi Codului de Procedură Penală

Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a decis sesizarea Curţii Constituţionale în privinţa proiectelor de lege prin care se aduc modificări Codului Penal şi Codului de Procedură Penală.

Proiectul de lege de modificare a Codului Penal prin care se elimină pragul pentru abuzul în serviciu a fost adoptat, săptămâna trecută, de Camera Deputaţilor.

„La data de 11.04.2023, ora 16.00, constituită în Secţii Unite, în conformitate cu prevederile art.27 lit.b) din Legea nr.304/2022 privind organizarea judiciară, având în vedere dispoziţiile art.146 lit.a) din Constituţia României, republicată şi art.15 alin.(1) din Legea nr.47/1992, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis sesizarea Curţii Constituţionale a României pentru controlul constituţionalităţii legilor, înainte de promulgare”, transmite News.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`