Prima pagină » Sanatate » Un paracetamol pe zi și riscul de supradoză. Tot ce trebuie să știi despre medicamentul care se găsește în casele tuturor

Un paracetamol pe zi și riscul de supradoză. Tot ce trebuie să știi despre medicamentul care se găsește în casele tuturor

13 sept. 2022, 11:35,
în Sanatate

Obișnuiești să iei un paracetamol pe zi pentru a preveni îmbolnăvirea? Ei bine, află că această practică nu este tocmai recomandată de medici. Iată de ce.

Paracetamolul, cunoscut și sub numele de acetaminofen, este un medicament care se găsește în casele tuturor, fiind administrat în caz de răceală sau gripă. Deși pare inofensivă, o pastilă de paracetamol poate face mai mult rău decât bine organismului, dacă este luată în scop preventiv. Acest medicament este recomandat de medici doar în cazul în care își face apariția nevralgia, febra, cefaleea, dismenoreea sau durerile dentare.

Foarte important de precizat este că acetaminofenul poate genera toxicitate și complicații incompatibile cu viața, dacă este administrat în cantități mari. În continuare, află tot ce trebuie să știi despre paracetamol.

o tabletă cu pastile cu paracetamol

Paracetamolul, cunoscut și sub numele de acetaminofen, este un medicament care se găsește în casele tuturor, fiind administrat în caz de răceală sau gripă.

De ce medicii nu recomandă să iei un paracetamol pe zi în scop preventiv?

Paracetamolul este recunoscut pentru efectul său analgezic (ameliorează durerea) și antipiretic (contribuie la scăderea temperaturii corpului în caz de febră). Astfel că, acest medicament este indicat în tratamentul simptomatic al durerilor de intensitate uşoară până la moderată, cu diferite localizări: dureri de cap, dureri de dinţi, dureri ale muşchilor sau articulaţiilor, dureri menstruale şi tratamentul simptomatic al febrei.

Luat zilnic (o practică des întâlnită în timpul pandemiei de coronavirus), paracetamolul poate să își piardă eficiența și să genereze numeroase probleme de sănătate.

Utilizează medicamente pe bază de paracetamol exact așa cum este descris în prospect sau așa cum ți-a spus medicul sau farmacistul. Doza zilnică uzuală recomandată la adulţi este de 1 până la 2 comprimate de 500 mg, doză care se repetă dacă este necesar după 4-6 ore, fără a se depăşi 4 g paracetamol pe zi (adică 8 comprimate). La copiii cu vârsta sub 12 ani, acest medicament nu este recomandat, însă la adolescenții cu vârsta cuprinsă între 12 și 15 ani, cu greutatea cuprinsă între 41 și 50 de kilograme, doza recomandată este de un comprimat administrat o dată, doză care se poate repeta, dacă este necesar, la interval de 4-6 ore, fără a depăși șase comprimate pe zi. În ceea ce îi privește pe adolescenții cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani, cu greutatea de peste 50 de kilograme, se recomandă aceleași doze ca și la adulți.

Nu lua medicamente care conțin paracetamol dacă ești alergic la această substanță sau la clorhidrat de propacetamol (precursor al paracetamolului). Mai mult, evită astfel de pastile dacă suferi de o boală activă sau de o afectare gravă a ficatului. Bineînțeles, așa cum am menționat și mai sus, paracetamolul nu este recomandat copiilor cu vârsta sub 12 ani.

o femeie răcită care își suflă nasul

Luat zilnic (o practică des întâlnită în timpul pandemiei de coronavirus), paracetamolul poate să își piardă eficiența și să genereze numeroase probleme de sănătate.

Ce se întâmplă dacă ai luat mai mult paracetamol decât este necesar?

În cazul în care ai luat mai mult paracetamol decât trebuie, adresează-te unui medic și spune-i cu exactitate cât de mult ai luat sau mergi la camera de gardă a celui mai apropiat spital.

Ca simptome ale supradozajului pot fi întâlnite: greața, vărsăturile, lipsa poftei de mâncare, paloarea, indispoziția și transpirația abundentă. Acestea pot să apară în primele 24 de ore de la administrare.

Potrivit prospectului, ingestia acută a unei supradoze de paracetamol de 7,5 g sau mai mult la adulţi, sau de 140 mg/kg corp la copii poate avea o evoluţie fatală prin afectarea gravă şi ireversibilă a rinichilor şi a ficatului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`