Prima pagină » Local » Un pacient care era infectat cu Flurona a murit. Femeia era internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași
Un pacient care era infectat cu Flurona a murit. Femeia era internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași

Un pacient care era infectat cu Flurona a murit. Femeia era internată la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași

09 ian. 2023, 18:51,
în Local

Dr. Florin Roșu transmite că primele cazuri de Flurona au fost diagnosticate în cadrul Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Medicul susține că este vorba despre doi ieșeni care prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee și afectare pulmonară, iar în urma testului efectuat, au fost diagnosticați cu virusul gripal, Sars-Cov 2 și virusul respirator sincițial.

„Primele cazuri de „Flurona” termen folosit de specialiști pentru a descrie coinfecția (infecția simultană) cu virusul gripei sezonieră și COVID-19, au fost diagnosticate în cadrul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” încă de la finele anului trecut.

Discutăm de doi pacienți, un bărbat și o femeie, în vârstă de 69 de ani, respectiv de 74 de ani, ambii având domiciliul în județul Iași.

Cei doi pacienți prezentau la internare dureri musculare, febră, cefalee (durere de cap) și afectare pulmonară (dispnee cu polipnee) fiind internați și diagnosticați cu dublă infecție în urma testului efectuat în cadrul laboratorului nostru, unde, dintr-o singură probă se poate diagnostica: virusul gripal, Sars- Cov 2 și virusul respirator sincițial”, a spus Florin Roșu, managerul Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași.

Un pacient care era infectat cu Flurona a murit

Dr. Florin Roșu a transmis că la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sf. Parascheva” din Iași erau doi pacienți diagnosticați cu Flurona. Un bărbat care a fost externat și urmează să fie supravegheat de medicul de familie.

În schimb, o femeie a murit. Pacienta avea comorbidități grave de care suferea și care au condus la decesul acesteia. De asemenea, pacienții nu erau vaccinați.

„A fost confirmat diagnosticul de „Flurona”, în cazul ambilor bolnavi (femeia pe data de 29.11, iar bărbatul pe data de 31.12) ambii necesitând încă de la internare de îngrijire în secția de Terapie Intensivă.

În urma tratamentului administrat de catre echipa noastră multidisciplinară (medic ATI, medic B.I), bărbatul a fost externat în cursul zilei de ieri, evoluția sa urmând a fi supravegheată de acum de medicul de familie.

Din nefericire, în ciuda eforturilor cadrelor medicale și a terapiei administrate, nu aceeași a fost evoluția și în cazul pacientei, la care, dubla infectare nu a făcut decât să agraveze comorbiditățile grave de care suferea și să conducă la decesul acesteia.

Niciunul dintre pacienți nu era vaccinat”, a transmis Florin Roșu.

Florin Roșu, apel către populație

De asemenea, Florin Roșu face un apel către populație pentru a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului. Medicul face și o serie de recomandări pentru a putea evita o posibilă îmbolnăvire.

„Facem în continuare apel către populație de a se imuniza atât împotriva gripei sezoniere, cât și a coronavirusului.  Încă de la începutul pandemiei ne-am întrebat dacă cele două virusuri vor coexista sau unul dintre aceștia va deveni dominant determinând o singură patologie. În cazul Flurona, simptomatologia este mai „zgomotoasă”, determinand forme cu o severitate crescută. Se pare că până la varianta Omicron, nu a existat această coinfecție, fiind o particularitate a acestei subvariante a Coronavirusului dublată de nerespectarea măsurilor de prevenție, ȘI ANUME: populația să se adreseze medicului de familie în primele 24 de ore de la debutul simptomelor, iar dacă acestea persisistă 48-72 de ore, să se prezinte în cadrul triajului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase: Sf. Parascheva”, să nu recurgă la automedicație sau la scheme de tratament empirice aflate în urma discutiilor cu rudele sau prietenii, aerisirea spațiului în care locuim sau ne desfășuram activitatea, respectarea măsurilor de igienă – spalarea mâinilor și a alimentelor, evitarea spațiilor cu aglomerări populaționale, iar dacă acest deziderat nu poate fi atins, purtarea măștii de protecție, o alimentație bogată în fructe și legume”, a transmis Dr. Florin Roșu, managerului Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *