Prima pagină » Local » Un oraș întreg a dispărut din județul Iași! Detalii uluitoare despre ieșenii care nu mai sunt de găsit nicăieri în ultimii ani
Un oraș întreg a dispărut din județul Iași! Detalii uluitoare despre ieșenii care nu mai sunt de găsit nicăieri în ultimii ani

Un oraș întreg a dispărut din județul Iași! Detalii uluitoare despre ieșenii care nu mai sunt de găsit nicăieri în ultimii ani

14 ian. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru în Local

Un oraș din județul Iași a dispărut complet de pe hartă în ultimii ani. Circa 200.000 de persoane cu domiciliul în județul Iași au dispărut subit după ce și-au făcut actele de identitate. Deși populația județului Iași se află aproape de un 1 milion de locuitori, realitatea din spatele acestei cifre este cu totul alta

O situație tot mai ciudată a ajuns să se înregistreze în județul Iași. Cifrele oficiale fac ca un oraș întreg din județul Iași să fie afectat de ceea ce s-a întâmplat în ultimii ani. În anul 1992, populația din județul Iași, după domiciliu, era de 823 de mii de persoane. Aproape 30 de ani mai târziu, populația județului Iași a ajuns la circa 1 milion de locuitori, conform datelor oficiale ale autorităților. În timp ce în alte zone din țară numărul locuitorilor scade tot mai mult, în mai multe localități din județul Iași numărul locuitorilor a crescut uluitor în ultimii ani. În afara municipiului Iași, alte localități din zona metropolitană au cunoscut o explozie demografică uriașă. Însă toate acestea apar doar în actele oficiale. În realitate, creșterea demografică este una destul de scăzută și constantă, raportat de la an la an.

Un oraș din județul Iași, trecut în documentele oficiale

Chiar dacă în acte, în județul Iași sunt aproape 1 milion de persoane, în realitate, în cele 98 de localități trăiesc circa 800.000 de persoane. Restul de 200.000 de persoane intră la categoria celor care, după ce și-au făcut actele de identitate, au plecat mai departe. În cea mai mare parte, este vorba de persoane din Republica Moldova, persoane care și-au făcut acte de identitate pe localități ieșene și au plecat în alte țări din Uniunea Europeană. Acestea sunt însă înregistrate în documentele ieșene ca populație după domiciliu.

Peste 50 de mii de persoane în plus în 5 ani în județul Iași. Iată datele reale din localitățile ieșene

În ultimii 5 ani (2015-2020), populația județului Iași a crescut în acte cu 52 de mii de persoane. Dacă în anul 2015 erau înregistrate 916.599 persoane, cifra a crescut ușor de la an la an. În 2016, populația a crescut cu încă 10 mii de persoane, ajungând în 2020 la 968.512 ieșeni trecuți în documente și înregistrați în localitățile din județul Iași. Însă numărul acesta reprezintă populația după domiciliu, nu și cea rezidentă.

„Populația după domiciliu la 1 iulie 2020 în județul Iași a crescut cu 12.296 persoane față de anul precedent. Această creștere poate fi explicată în special pe seama migrației dinspre Republica Moldova și a migrației interjudețene. Vorbim de schimbări de domiciliu din alte județe în județul Iași. Dacă ne uităm pe populația rezidentă, vedem că este o scădere ușoară în statistici. La 1 ianuarie 2020 erau 792.692 persoane în județul Iași, față de 793.559 la momentul similar al anului 2019. Diferența dintre populația după domiciliu și cea rezidentă se regăsește în ceea ce numim migrație externă temporară. Este vorba de cetățeni cu domiciliul stabil în județul Iași care au emigrat în alte județe sau în străinătate”, a precizat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Cum arată populația din cel mai mare oraș din județul Iași? 70.000 de persoane în 30 de ani în municipiul Iași

Populația din municipiul Iași este în prezent de 388.000 de persoane conform documentelor oficiale. În 1992, populația municipiului reședință de județ era de 316.913 persoane. În ultimii ani, populația orașului a crescut datorită ieșenilor mutați din mediul rural, dar și a celor proveniți din județele învecinate. O explozie a populației s-a înregistrat în comuna Miroslava, unde sunt peste 22.000 de persoane. În anul 2015, populația era de exemplu de 15 mii de persoane în localitatea de lângă Iași. Miroslava este și localitatea cu creșterea cea mai mare a populației raportat la dimensiunea acesteia din județul Iași.

Creșteri artificiale ale populației din Iași. Număr uriaș de moldoveni în tot județul

Însă, în județul Iași sunt localități care au crescut artificial din cauza cetățenilor din Republica Moldova. De exemplu, în comuna Moșna sunt trecute peste 6.700 de persoane după domiciliu, însă populația reală este de circa 2.000 de persoane. Iar comuna Moșna este doar un exemplu în acest sens.

„Populația după domiciliu se referă la numărul persoanelor cu cetățenie română și domiciliu pe teritoriul României. Domiciliul unei persoane este adresa la care aceasta declară că are locuința principală, trecută în actul de identitate (buletin/ carte de identitate), așa cum figurează la serviciile de evidență a populației. Acest indicator statistic nu ține cont de reședința obișnuită a unei persoane sau motivul absenței de la domiciliul care este trecut în actele de identitate”, a menționat Ciprian Iftimoaei, directorul adjunct al Direcției Județene de Statistică Iași.

Un nou recensământ al populației în județul Iași. Ieșenii vor fi numărați din nou în 2022

În 2022 ar urma să fie organizat din nou recensământul populației și locuințelor. Acesta urma să fie organizat în cursul lui 2021, însă a fost amânat din cauza pandemiei COVID-19. Ultimul recensământ al populației în România a avut loc în 2011. Conform datelor de acum 10 ani, în județul Iași erau 872.347 persoane. În 10 ani a apărut astfel în acte un nou oraș în județul Iași, detaliu care însă poate induce în eroare.

„Recensământul Populației și Locuințelor, care va fi organizat anul viitor, va aduce date proaspete privind populația rezidentă. Este o cercetare statistică exhaustivă, care cuprinde toate unitățile statistice observate, în cazul de față populație și locuințe. Indicatorul pentru populația rezidentă este estimarea bazată pe un model econometric care integrează date din mai multe surse administrative”, a mai spus directorul adjunct al DJS Iași.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *