ODD 16 Promovarea unor societăți pașnice și incluzive pentru o dezvoltare durabilă, a accesului la justiție pentru toți și crearea unor instituții eficiente, responsabile și incluzive la toate nivelurile îşi propune să reducă semnificativ toate formele de violență și ratele de deces cauzate de acestea pretutindeni. Totodată instituțiile publice trebuie să fie eficiente și să lucreze orientat spre rezolvarea problemelor și nevoile cetățenilor, prevenirea și combaterea acestora prin măsuri eficiente de întărire a statului de drept și a luptei împotriva corupției la toate nivelurile.
Conform EUROSTAT, rata omuciderilor în Romania a atins un maxim în anii 2008 și 2010 (o rată de 2.6 la 100000 locuitori în comparație cu valoarea maximă din UE de 1 la 100000 locuitori). În ultimii ani, se observă o scădere a ratei omuciderilor în România, minimul fiind de 1.6 la 100000 locuitori.
În România, ponderea populației ce raportează apariția de infracțiuni cu violență, crime în zonele în care locuiesc (se încadrează în media Uniunii Europene). Din cele 98 de unități administrativ-teritoriale din județul Iași, 5 au o rată de criminalitate ridicată, printre acestea numărându-se Municipiul Iași și comuna Miroslava. Din cele cinci orașe, două municipii (Iașul și Pașcaniul) prezintă coeficienți și rate de criminalitate ridicate, la care se adaugă și orașul Târgu-Frumos. Celelalte 92 de UAT-uri prezintă coeficienți și rate de criminalitate scăzute.
Despre Agenda 2030 şi procesul de implementare în România
În septembrie 2015, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a adoptat Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă care prevede un cadru de acțiune pentru eradicarea sărăciei și a inegalităților la nivel mondial, prin promovarea unei dezvoltări echitabile și incluzive, fundamentată pe respectarea drepturilor omului. Cele 17 obiective pentru dezvoltare durabilă (ODD), ca parte integrantă a Agendei 2030, constituie fundamentul pentru cooperarea internațională în vederea stimulării creșterii economice incluzive și progresului în toate sectoarele vieții economice și sociale și protejării mediului înconjurător.
Implementarea și succesul Agendei 2030 depind de strategiile pentru dezvoltare durabilă și planurile de acțiune ale propriilor țări și pe parteneriatele pe care acestea vor reuși să le încheie
Disclaimer
Articole sunt prezentate în cadrul proiectului > de promovare a Agendei 2030 la nivelul judeţului Iaşi, implementat de Asociaţia Om Bun, în perioada 12 mai – 12 noiembrie, finanţat de Comisia Europeană, prin intermediul proiectului Shaping Fair Cities, SFC/99/2020.
Acest articol a fost produs cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Conţinutul intră în responsabilitatea Asociaţiei Om Bun şi nu reflectă în mod necesar poziţia oficială a Uniunii Europene.
Sursa: MAE şi Departamentul de Dezvoltare Durabilă din cadrul Guvernului României