Prima pagină » Titlurile zilei » Un om de afaceri care și-a ridicat o casă în cea mai vânată zonă imobiliară din Iași, obligat să dărâme construcția! Rar se întâmplă să se ajungă la o asemenea situație! Ce a pățit ieșeanul din cauza imobilului! (Exclusiv)

Un om de afaceri care și-a ridicat o casă în cea mai vânată zonă imobiliară din Iași, obligat să dărâme construcția! Rar se întâmplă să se ajungă la o asemenea situație! Ce a pățit ieșeanul din cauza imobilului! (Exclusiv)

16 apr. 2021, 02:00,
Ciprian Nedelcu în Titlurile zilei

Un om de afaceri din Iași a fost amendat penal cu 8.500 de lei, după ce a fost acuzat de continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente. În plus, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au obligat pe Septimiu Aurelian Sidencu să își dărâme casa. Imobilul a fost construit fără autorizație în una dintre cele mai vânate zone imobiliare din Iași, respectiv în Bucium

Cum ar fi să-ți ridici o casă în cea mai vânată zonă imobiliară din Iași și să fii obligat să o dărâmi?! Judecătorii au luat această hotărâre în cazul unui ieșean! Mai mult, omul de afaceri a fost sancționat penal în instanță, în premieră! Astfel, magistrații din cadrul Judecătoriei Iași l-au condamnat pe Septimiu Aurelian Sidencu la o amendă penală de 8.500 de lei (170 de zile-amendă x 50 de lei), pentru continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
Mai mult, ieșeanul a fost obligat să-și demoleze casa.

„În baza articolului 241 din Legea nr. 50/1991, privind autorizarea executării lucrărilor de construcții, dispune desființarea, în termen de o lună de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, a construcțiilor edificate ulterior sancționării contravenționale prin procesul-verbal din 27 iulie 2017, respectiv a unei terase acoperite și a unei împrejmuiri cu soclu din beton și panouri de plasă metalică, ambele aferente clădirii cu regim de înălțime parter, cu suprafața construită de aproximativ 80 mp, edificată pe terenul proprietatea inculpatului, situat în Iași, zona Bucium, fără autorizație de construire”, au menționat judecătorii ieșeni.

De remarcat este faptul că sentința nu e definitivă, aceasta putând fi contestată.

Ieșeanul Septimiu Aurelian Sidencu, în centrul unui scandal imobiliar din zona Bucium

Procesul ieșeanului Septimiu Aurelian Sidencu a început pe 4 octombrie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași l-au trimis în judecată pe omul de afaceri local, cu o acuzație în premieră în instanțele locale: continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente.
Anchetatorii ieșeni au arătat și de unde a izbucnit întreg scandalul.

„În cursul lunii iulie 2017, proprietari de terenuri din zona Bucium au sesizat Poliția Locală Iași – Serviciul Control Urbanism cu privire la faptul că o persoană a început construcția unei case pe un teren cu destinație cale de acces. În urma deplasării la fața locului a unui echipaj din cadrul Poliției Locale Iași, pe data de 25 iulie 2017, s-a constatat faptul că inculpatul, proprietar al imobilului situat în Iași, zona Bucium, a executat lucrări de construire a unei clădiri cu regim de înălțime plan parter, în suprafață de aproximativ 80 de metri pătrați, dar fără a avea o autorizație de construire”, au subliniat reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași.

Conform acestora, ieșeanul a fost amendat inițial cu 2.000 de lei și s-a dispus sistarea lucrărilor de construire, dar și intrarea în legalitate prin obținerea autorizației, în măsura în care condițiile urbanistice permit. În caz contrar, urma ca imobilul să fie dărâmat.

Încercări eșuate de a intra în legalitate pentru casa ridicată

Oamenii legii au adăugat că ieșeanul Septimiu Aurelian Sidencu a ignorat măsurile dispuse de către autorități.

„Inculpatul a nesocotit măsura de sistare a construcțiilor. Ulterior controlului din 25 iulie 2017, acesta a edificat un gard împrejmuitor, cu soclu din beton, pentru a-și împrejmui proprietatea. De asemenea, inculpatul a procedat la extinderea unei terase. Acest aspect a fost constatat de către polițiștii locali cu ocazia unui nou control la terenul aparținând inculpatului, verificare efectuată la sfârșitul lunii august 2017”, au menționat procurorii ieșeni.

Conform acestora, ieșeanul a încercat să intre în legalitate, primele sale demersuri de obținere a vreunui act pentru construcțiile edificate având loc în ziua controlului efectuat de Poliția Locală. Mai apoi, pe 27 iulie 2017, bărbatul a cerut eliberarea unui certificat de urbanism, dar solicitarea sa a fost respinsă, cu motivarea că terenul deținut de el este situat în extravilan, fiind neconstruibil. În octombrie 2017, Septimiu Aurelian Sidencu a solicitat eliberarea certificatului de urbanism cu scopul de a intra în legalitate, anexă a exploatației agricole, însă și această cerere a fost respinsă. Pe de altă parte, pe 6 noiembrie 2017, Sidencu a cerut întocmirea unui plan urbanistic zonal pentru casă, dar solicitarea a fost respinsă în decembrie 2017.

Septimiu Aurelian Sidencu era administrator al firmei Unyll Trading SRL, ce are ca obiect de activitate comerțul cu ridicata al combustibililor solizi, lichizi și gazoși și al produselor derivate. În 2016, societatea a înregistrat o cifră de afaceri de 294.401 lei, cu pierderi de 2.000 de lei și cu 2 angajați. În 2017, la izbucnirea scandalului, Sidencu le-a spus reporterilor „BZI” că problemele sale au pornit de la un vecin, Gheorghe Ursu, care i-ar fi făcut diverse plângeri la autorități. Acesta a mai susținut că, de fapt, acolo n-ar fi vorba despre o casă, ci mai mult despre un „grajd”. Contactat telefonic ieri, omul de afaceri Septimiu Sidencu a refuzat să comenteze pe marginea situației. „Sentința nu este definitivă. Nu pot să comentez nimic”, a spus ieșeanul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`