Există o dramă adevărată, în afară de copiii din Ucraina care sunt uciși sau care sunt nevoiți să supraviețuiască în condiţii mizere. Un oligarh rus trăiește drama lui după ce este nevoit să reziste cu ”doar” 2500 de lire pe lună.
Declarațiile vin în contextul în care Rusia are cele mai aspre sancţiuni din istorie, sancţiuni care s-au extins şi asupra marilor oligarhi care au averile blocate. Desigur, în Ucraina este treaba mai simplă. Civilii trebuie ”doar” să supraviețuiască bombardamentelor rusești din ultima lună.
Un oligarh rus se plânge că nu poate trăi cu 2500 de lire pe lună
În contextul războiului, Mihai Fridman, unul dintre cei mai mari oligarhi ruși, se plânge că sumele de bani pe care le are acum la dispoziţie sunt infime. Acesta avea o avere de 14 miliarde de dolari, înainte de sancţiuni. Totuşi, după război, averea rusului a scăzut la 10 miliarde. Într-un mesaj public, Mihail Fridman care este stabilit în Londra şi-a exprimat indignarea asupra faptului că se simte ca și cum ar sta în arest la domiciliu. Nemulţumirea bărbatului vine și de la suma de bani cu care trebuie să trăiască în fiecare lună. Așadar, în interviul cu pricina, Fridman le-a explicat jurnaliştilor că suma de 2500 de lire nu îi ajunge pentru absolut nimic. Cu acești bani în Londra, oraș cu cost ridicat al vieții, duce doar o ”viață normală fără excese”:
„Nici măcar nu pot să scot pe nimeni la restaurant. Trebuie să mănânc acasă și sunt practic în arest la domiciliu”, a declarat el pentru presă spaniolă.
Nu este singurul care este pus într-o situație dificilă. Într-o notă subiectivă putem preciza că cel mai probabil oligarhul rus nu a văzut imaginile din spitalele din Kiev unde copiii trăiau în subsoluri mizere.
Rusia sancționată de către lumea occidentală
Nemulţumirile oligarhilor ruși au apărut în momentul în care occidentul a început să le pună popriri pe conturi ca o parte din sancţiunile pe care acesta le ia împotriva Rusiei. Așadar, sunt zeci de miliardari ruși care s-au văzut fără averile care însumează sute de miliarde de dolari. De exemplu autoritățile din Germania au confiscat un iaht în valoare de câteva sute de milioane de euro.
O altă problemă a apărut în momentul în care britanicii au descoperit faptul că fiica lui Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, deține mai multe proprietăți. Polina Kovaleva, fiica vitregă a lui Serghei Lavrov s-a văzut nevoită să facă față cheltuielilor de lux fără banii din cont pentru că acestea au fost blocate.
În această notă vă aducem aminte de principalele sancțiuni pe care occidentul le-a impus Rusiei. Rusia a fost eliminată din sistemul bancar SWIFT, Mastercard a blocat tranzacțiile rusești, Visa a procedat la fel, mai multe firme de vestimentație, mâncare și-au închis magazinele din țară.
Faptul că oligarhul rus îşi exprimă frustrarea față de sancţiuni poate fi văzut că un succes parțial al sancţiunilor impuse Rusiei. De la începutul războiului s-a spus că Vladimir Putin ar putea avea parte de presiuni din partea miliardarilor cărora le sunt confiscate averile.