Prima pagină » Actualitate » Un oficial OMS spune că Mpox nu este noul Covid. Cât de gravă este de fapt variola maimuței
Un oficial OMS spune că Mpox nu este noul Covid. Cât de gravă este de fapt variola maimuței

Un oficial OMS spune că Mpox nu este noul Covid. Cât de gravă este de fapt variola maimuței

20 aug. 2024, 17:40,
în Actualitate

Hans Kluge, directorul regional pentru Europa al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), a subliniat marți, 20 august, că boala infecțioasă mpox, indiferent de tulpina implicată, nu poate fi comparată cu COVID-19, potrivit Reuters.

„Putem și trebuie să luptăm împotriva mpox împreună,” a afirmat Kluge într-o conferință de presă, ridicând întrebarea dacă lumea va alege să implementeze măsuri pentru controlul și eradicarea mpox la nivel global sau dacă va repeta ciclul de panică urmat de neglijență. Kluge a subliniat că modul în care răspundem acum și în viitor la această provocare va reprezenta un test crucial pentru Europa și restul lumii.

Declarațiile sale vin la aproximativ o săptămână după ce OMS a clasificat epidemia de mpox, cunoscută anterior ca variola maimuței, ca o urgență de sănătate publică de interes internațional, cel mai înalt nivel de alertă.

Mpox nu este noul COVID

Mpox este o boală virală care se transmite de la animale la oameni, dar și prin contact fizic direct cu o persoană infectată. Simptomele sunt similare gripei, iar boala provoacă leziuni cutanate purulente. Deși majoritatea cazurilor sunt ușoare, boala poate fi fatală în anumite condiții.

Pe 11 iulie, OMS a avertizat asupra pericolului pe care mpox îl reprezintă la nivel global, exprimând îngrijorări legate de o nouă tulpină cu o mortalitate mai ridicată, care se răspândește în Republica Democrată Congo (RDC). Ulterior, țări precum Burundi, Coasta de Fildeș, Kenya, Rwanda și Uganda au raportat cazuri de mpox, în timp ce RDC a raportat peste 11.000 de cazuri și sute de decese.

La scurt timp după ce OMS a activat cel mai înalt nivel de alertă pentru mpox, Suedia a devenit prima țară europeană care a raportat un caz de infecție cu noua tulpină a bolii. Virusul a fost contractat de o persoană în timpul unei călătorii într-o regiune din Africa afectată de un focar major de mpox, a declarat Olivia Wigzell, directorul general al Agenției suedeze de Sănătate Publică.

Ministrul suedez al Sănătății, Jakob Forssmed, a confirmat pe 15 august că în Suedia a fost diagnosticat un caz de mpox din varianta clada I, cea mai periculoasă tulpină, fiind primul caz raportat în afara Africii. Persoana infectată a contractat virusul în timpul unei șederi într-o zonă din Africa unde există un focar major de mpox.

Kluge a mai adăugat că atenția recentă acordată cladei I aduce și oportunitatea de a mobiliza resurse suplimentare pentru tulpina anterioară, clada II, îmbunătățind astfel recomandările de sănătate și monitorizarea răspândirii mpox. În prezent, OMS Europa înregistrează aproximativ 100 de noi infecții cu clada II a mpox în fiecare lună, însă Kluge nu a oferit detalii despre țările cu cele mai multe cazuri.

Biroul OMS pentru Europa acoperă nu doar țările europene, ci și state din Caucaz și unele din Asia Centrală, precum Tadjikistan și Uzbekistan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *