Un atac nuclear rusesc ar schimba cursul conflictului și ar declanșa aproape sigur un „răspuns fizic” din partea aliaților ucraineni și, eventual, din partea NATO, a declarat miercuri un înalt oficial NATO, potrivit Reuters.
Orice utilizare a armelor nucleare de către Moscova ar avea „consecințe fără precedent” pentru Rusia, a avertizat oficialul al cărui nume nu este menționat.
Aceasta ar atrage „aproape sigur un răspuns fizic din partea multor aliați și, potențial, din partea NATO însăși”, a spus el.
Oficialul a adăugat că Moscova își folosește amenințările nucleare în principal pentru a descuraja NATO și alte țări să intre direct în războiul său împotriva Ucrainei.
Lidera opoziţiei din Belarus, despre Lukaşenko: „A pierdut controlul asupra situaţiei militare din ţară”
Regimul lui Aleksandr Lukaşenko a pierdut controlul asupra situaţiei militare din ţară, unde sunt desfăşurate trupe ruse, şi încearcă să facă din Ucraina un inamic pentru a justifica prezenţa forţelor Moscovei pe teritoriul belarus, a declarat miercuri Svetlana Tihanovskaia, personalitate de prim-plan a opoziţiei belaruse, aflată în exil, relatează EFE, potrivit Agerpres.
„Ceea ce face Lukaşenko este să ameninţe oamenii, vorbindu-le despre posibile atacuri dinspre Ucraina, în căutare de duşmani externi. El spune că Ucraina ne va ataca pentru că vrea să justifice prezenţa trupelor ruse pe teritoriul nostru”, a declarat Tihanovskaia într-o conferinţă de presă comună în Parlamentul European cu liderul Partidului Popular European (PPE), Manfred Weber.
„Dar belaruşii înţeleg că nu există nicio ameninţare din partea Ucrainei, a Poloniei sau a oricărei alte ţări democratice, ei înţeleg că acum Lukaşenko face ceea ce îi cere stăpânul său (preşedintele rus Vladimir) Putin şi că el a pierdut cel puţin controlul asupra situaţiei militare din ţara noastră”, a afirmat opozanta, potrivit căreia, în rândul armatei belaruse „nu există nicio dorinţă” de a lupta cu ucrainenii.
„Belarusul trebuie să se retragă oficial din participarea la războiul rusesc”
Lukaşenko dăduse asigurări la sfârşitul lunii septembrie că nu are intenţia de a mobiliza trupe pentru a participa la război.
Opoziţia belarusă consideră totuşi că Lukaşenko şi Putin încearcă „să crească şi să legalizeze desfăşurarea constantă de trupe ruse pe teritoriul belarus”, ceea ce reprezintă „o ocupaţie”.
„Poziţia noastră este clară: Belarusul trebuie să se retragă oficial din participarea la războiul rusesc. Toţi soldaţii ruşi trebuie să părăsească necondiţionat Belarusul, iar toţi cei implicaţi în atacul Rusiei dinspre Belarus trebuie să fie traşi la răspundere”, a declarat Tihanovskaia.
În acest scop, ea a solicitat „mai mult sprijin” din partea Uniunii Europene pentru ţara sa, întrucât viitorul ei „este legat” de cel al Ucrainei, cu care împart un „inamic comun”, şi a afirmat că, deşi înţelege că situaţia ţării sale a trecut în plan secund din cauza războiului din Ucraina, „Belarusul ar trebui să fie, de asemenea, pe agendă” pentru că „este o parte a problemei”.