Prima pagină » International » Un oficial militar israelian spune că „nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza”
Un oficial militar israelian spune că „nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza”

Un oficial militar israelian spune că „nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza”

09 nov. 2023, 22:20,
în International

„Nu există nicio criză umanitară în Fâșia Gaza”, a declarat joi un oficial militar israelian, în timp ce la Paris se desfășura o „conferință umanitară” pentru a încerca să deblocheze ajutorul internațional către teritoriul palestinian asediat și bombardat de Israel, potrivit AFP.

„Știm că situația nu este ușoară pentru civilii din Fâșia Gaza, știm că există multe provocări (…) multe dificultăți, dar pot spune că nu există o criză umanitară în Fâșia Gaza”, a declarat presei colonelul Moshe Tetro, șeful pentru Gaza al organismului Ministerului israelian al Apărării care supraveghează activitățile civile în teritoriile palestiniene (Cogat).

„Suntem în război, un război pe care nu l-am ales noi. Hamas (mișcarea islamistă palestiniană aflată la putere în Gaza din 2007) a decis să înceapă acest război”, a adăugat ofițerul în cadrul unui briefing de presă la punctul de trecere a frontierei Nitzana, între Israel și Egipt.

„O catastrofă umanitară se desfășoară sub ochii noștri” în Gaza, a declarat la sfârșitul lunii octombrie secretarul general al ONU, Antonio Guterres, care a cerut în repetate rânduri o „încetare imediată a focului umanitar”.

De partea israeliană, peste 1.400 de persoane, majoritatea civili masacrați de comandourile Hamas în prima zi a ostilităților, au fost ucise în acest conflict, potrivit autorităților israeliene.

Bombardamentele masive și intense ale Israelului asupra Fâșiei Gaza au ucis peste 10.800 de persoane, în marea lor majoritate civili, din care peste 4.000 ar fi copii, potrivit Ministerului Sănătății din Gaza al Hamas.

Autoritatea Palestiniană afirmă că ar putea guverna Gaza în cazul unei soluții cu două state impusă de SUA

Un oficial de rang înalt al Autorității Palestiniene a declarat săptămâna trecută administrației președintelui american Joe Biden că este dispusă să își asume un rol postbelic în guvernarea Fâșiei Gaza dacă Washingtonul se va angaja în favoarea unei „soluții cu două state cu drepturi depline pentru a pune capăt conflictului israeliano-palestinian”, potrivit The New York Times.

Hussein al-Sheikh, secretarul general al Organizației pentru Eliberarea Palestinei (OLP), organizație-mamă a AP, a declarat pentru publicație că Ramallah caută „o inițiativă americană serioasă care să forțeze Israelul să o respecte, să se angajeze în acest sens. Această administrație americană actuală este capabilă să facă acest lucru”.

El spune că o astfel de soluție trebuie să includă o retragere israeliană din Cisiordania și o rezolvare a statutului Ierusalimului de Est.

Al-Sheikh susține că un astfel de acord nu ar fi posibil sub conducerea premierului Benjamin Netanyahu sau a actualului său guvern.

Alătură-te pe WHATSAPP canalului BZI, pentru a fi la curent cu cele mai noi știri

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`