Un oficial de culoare a demisionat de la Casa Alba în semn de protest la declaraţiile lui Donald Trump. Joi, 18 iunie 2020, Mary Elizabeth Taylor, secretar adjunct pentru afaceri legislative în Departamentul de Stat şi-a prezentat demisia de la Casa Alba. Totul are legătură cu mişcarea antirasistă fără precedent în istoria SUA.
Un oficial de culoare a demisionat de la Casa Alba! Comentariile lui Donald Trump ar fi fost prea acide
Mary Elizabeth Taylor, secretar adjunct pentru afaceri legislative în Departamentul de Stat şi-a prezentat demisia din funcţia pe care o deţinea la Casa Alba în semn de protest la declaraţiile rasiale făcute de preşedintele SUA, Donald Trump. Demisia vine şi în contextul în care SUA se afla sub incidenţa unor proteste antirasiale fără precedent cauzate de uciderea omului de culoare George Floyd.
„Comentariile şi acţiunile preşedintelui în legătură cu injustiţia rasială şi americanii de culoare contravin valorilor şi convingerilor mele”, a precizat Mary Elizabeth Taylor, secretar adjunct pentru afaceri legislative în Departamentul de Stat, în scrisoarea sa de demisie adresată şefului diplomaţiei americane Mike Pompeo, obţinută de Washington Post.
Mary Elizabeth Taylor era cea mai tânără persoană numită în acest post
Mary Elizabeth Taylor, în vârstă de 30 de ani era, până la prezentarea demisiei, cea mai tânără persoană care a fost numită pe acest post de la Casa Alba. Premiera nu se oprea aici ci se arată faptul că aceeaşi tânără devenea prima persoană de culoare care a fost numită pe această funcţie. Demisia înregistrată este prima în care un funcţionar de înalt rang a decis să părăsească postul pe care îl ocupa în urma tensiunilor rasiale şi a manifestărilor care au loc în Statele Unite ale Americii.
Donald Trump a fost extrem de criticat pentru că a permis dispersarea brutală a manifestanţilor antirasişti
Încă de la începutul manifestărilor antirasiale, Donald Trump s-a dovedit extrem e brutal în declaraţii. Preşedintele SUA a stârnit un val de critici atunci când a încuviinţat dispersarea brutală a manifestanţilor antirasişti şi non-violenti. Aceştia au fost disertaţi cu gaze lacrimogene folosite chiar în aproprierea Casei Albe. Donald Trump ameninţase şi că va decide folosirea armatei în caz de nevoie. Totuşi, preşedintele SUA se arătase împotriva manifestărilor violente, mai ales că se raportau tot mai multe jafuri făcute de protestatarii antirasiali. Preşedintele american a programat de asemenea un mare miting de campanie în ziua celebrării abolirii sclaviei, ‘Juneteenth’, la Tulsa, în Oklahoma, unde în 1921 a avut loc unul dintre cele mai sângeroase masacre rasiale din SUA. Alegerea a fost percepută ca o provocare, forţându-l pe Donald Trump să amâne cu o zi această adunare electorală.
Moartea lui George Floyd a scos sute de mii de oameni în stradă
Totul a început de la moartea bărbatului de culoare George Floyd. Conform unui filmuleţ apărut pe reţelele de socializare, mai mulţi poliţişti îi apăsa gâtul cu picioarele impofida faptului că bărbatul se plânge că nu mai poate respira. Abuzul poliţiştilor a fost văzut că un gest rasial şi acest lucru a scos sute de mii de oameni în stradă. Chiar dacă mulţi dintre protestatari manifestau paşnic, în oraşele din SUA s-au înregistrat numeroase spargeri de magazine, incendieri ale posturilor de poliţie sau ale maşinilor. Manifestanţii au fost dispersaţi brutal.