Un obiect metalic a fost adus de valuri pe țărmul Mării Negre, între stațiunile Venus și Neptun, conform informațiilor transmise de Digi24. Localnicii au alertat autoritățile, iar jandarmii au evacuat rapid zona. Potrivit primelor informații, se pare că obiectul este metalic și are inscripții în limba rusă.
UPDATE: Un booster de rachetă a fost găsit în apropierea ţărmului, în zona plajei Venus-Saturn. Accesul în zonă a fost restricţionat, potrivit News.ro.
„În această după-amiază, echipa pirotehnică s-a deplasat pe o plajă din Venus, acolo unde a fost găsit un booster de rachetă care a fost ridicat şi transportat în vederea depozitării”, au transmis reprezentanţii ISU Dobrogea.
La fața locului au fost trimise din partea ISU Dobrogea o șenilată, un echipaj pirotehnic și o ambarcațiune „Mangalia”. Poliția este, de asemenea, la locul respectiv, iar oamenii sunt ținuți la distanță.
Știre inițială: Autoritățile urmează să identifice cu exactitate despre ce obiect este vorba, dar există posibilitatea ca acesta să fie o mină, având în vedere că nu ar fi primul incident de acest gen.
Obiect misterios metalic adus la mal, la Marea Neagră
De la începutul invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022, forțele navale din România, Bulgaria și Turcia au detectat și neutralizat mai multe mine plutind în derivă pe Marea Neagră.
Pentru a asigura siguranța transportului maritim, inclusiv pentru navele care transportă cereale din Ucraina, România, Bulgaria și Turcia au format, în iulie 2024, un grup operativ comun dedicat curățării Mării Negre de mine. La lansarea operațiunii, amiralul turc Ercument Tatlioglu a subliniat că acest grup va combate amenințarea minelor și va întări prietenia și colaborarea dintre cele trei națiuni.
Memorandumul de înțelegere între cele trei țări pentru formarea acestui grup operativ, denumit MCM Black Sea, a fost semnat în ianuarie 2024 la Istanbul. Scopul principal al operațiunii este detectarea și neutralizarea minelor care plutesc în derivă, punând în pericol traficul maritim.
Viceamiralul român Mihai Panait a evidențiat importanța acestei inițiative pentru siguranța navigației și combaterea amenințării crescânde a minelor maritime. Contraamiralul bulgar Kiril Iordanov Mihailov a adăugat că misiunea va permite desfășurarea în condiții normale a transportului în zonă.
Fiecare dintre cele trei țări implicate va contribui cu o navă de deminare și cu o navă de comandă și control, care vor efectua misiuni de cel puțin două ori pe o perioadă de 15 zile.