Prima pagină » International » Un nou virus ucide peștii și provoacă „o mortalitate anormală”! Risc pentru fermele piscicole
Un nou virus ucide peștii și provoacă „o mortalitate anormală”! Risc pentru fermele piscicole

Un nou virus ucide peștii și provoacă „o mortalitate anormală”! Risc pentru fermele piscicole

18 oct. 2024, 19:21,
Redacția BZI în International

Un nou virus ucide peștii din Marea Tireniană, stârnind îngrijorarea experților în legătură cu un posibil salt de specie. Este vorba despre un „betanodavirus”, identificat de cercetătorii de la Institutul Zooprofilactic Experimental din Mezzogiorno (IZSM), care „provoacă o mortalitate anormală în rândul peștilor sălbatici din Marea Tireniană”.

Virusul are capacitatea de a provoca „leziuni semnificative organelor țintă, confirmând gravitatea epidemiei”, a subliniat IZSM.

Mai multe specii de pește au fost găsite moarte

Cazurile au fost înregistrate de-a lungul coastelor Mării Tireniene, în special în Calabria. În ultimele zile, specii precum mreana albă, peștele câine, peștele bufniță și peștele trăgaci au fost găsite moarte în număr mare, stârnind alarma atât în rândul pescarilor, cât și al oamenilor de știință.

Investigațiile realizate de IZSM au confirmat prezența betanodavirusului, agentul patogen responsabil pentru encefalopatia și retinopatia virală (VER), în peștii analizați. Virusul a provocat daune considerabile organelor vitale, subliniind gravitatea epidemiei. În mod tradițional, boala a afectat în special merii, însă de această dată au fost lovite și alte specii, precum peștele bufniță și peștele trăgaci – specii care anterior nu erau considerate vulnerabile la acest virus.

Încălzirea mării poate agrava situația

Dr. Fabio Di Nocera, șeful Unității de ihtiopatologie a IZSM, spune că noul virul ridică suspiciunea unui salt de specie.

„Acest lucru ridică suspiciunea unui posibil salt de specie, un fenomen care ar putea complica și mai mult gestionarea focarului”, a transmis Dr. Fabio Di Nocera.

Un alt factor de risc îl reprezintă creșterea temperaturii mării, care, potrivit specialiștilor, ar putea înrăutăți situația.

„Stresul termic asociat cu încălzirea apelor”, subliniază Di Nocera și spune că „facilitează răspândirea bolii, iar acest lucru este cu atât mai alarmant cu cât au fost afectați chiar și peștii adulți, care în general sunt mai rezistenți.

„Risc pentru fermele piscicole

Dr. Esterina De Carlo, director de sănătate la IZSM, a reamintit că „boala a fost deja înregistrată în Italia și în alte țări mediteraneene, iar peste 50 de specii de pești ar putea fi vulnerabile la virus.”

Deși consumul de pește infectat nu prezintă un risc pentru oameni, este esențială raportarea rapidă a cazurilor de mortalitate. Cu toate acestea, riscul pentru fermele piscicole rămâne ridicat, cu posibile consecințe economice grave. Institutul Zooprofilactic, în colaborare cu autoritățile sanitare din Calabria, efectuează analize detaliate pentru a înțelege mai bine virusul și pentru a limita daunele asupra ecosistemului marin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`