Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Avertisment: un nou virus, transmis de şobolani
Avertisment: un nou virus, transmis de şobolani

Avertisment: un nou virus, transmis de şobolani

10 mai 2020, 14:28,
în Sanatate

Un nou virus, transmis de şobolani. Șobolanii au infectat oamenii cu o nouă tulpină de hepatită E, cred oamenii de știință.

O serie de cazuri – cele mai multe dintre ele în Hong Kong – au pus pe jar experți in boli infecțioase care nu știu cum se transmite boala, relatează CNN.

Hepatita E, o boală a ficatului, este în mod normal răspândită prin apa contaminată cu materiile fecale ale unei persoane infectate.

Există patru tulpini cunoscute, dintre care doar una s-a crezut anterior ca infecteaza oamenii.

Însă din 2018, 11 rezidenți din Hong Kong s-au testat pozitiv pentru o tulpină de hepatită E despre care s-a crezut că afectează doar șobolanii.

Cel mai recent caz, cel al unui bărbat de 61 de ani, a fost descoperit în urmă cu doar o săptămână, pe 30 aprilie, de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong.

Microbiologul Dr. Siddharth Sridhar, care a studiat cazurile fără precedent, consideră că ar putea exista alte sute de persoane infectate în mod involuntar.

„Ce știm este că șobolanii din Hong Kong poartă virusul, iar noi testăm oamenii și găsim virusul”, explică el.

Un nou virus, transmis de şobolani

„Dar cum se trasmite – indiferent dacă șobolanii ne contaminează mâncarea sau există un alt animal implicat, nu știm. Aceasta este legătura care lipsește.”

Deși mulți pacienți cu tulpina umană de hepatită E raportează doar simptome ușoare, Organizația Mondială a Sănătății estimează că virusul a ucis 44.000 de persoane în 2015.

Boala, care poate provoca, de asemenea, febră, icter și leziuni hepatice pe termen lung, este deosebit de periculoasă pentru pacienții cu sistem imunitar slăbit.

Dr Sridhar și echipa sa încearcă acum să dezlege această nouă tendință îngrijorătoare și să rezolve misterul pentru a vedea cum virusul sare de la șobolani la oameni.

„Acest lucru nu ar trebui să se întâmple. Avem nevoie de o vigilență continuă pentru a controla această infecție neobișnuită”, a continuat el.

Pe lângă cazurile din Hong Kong, un raport din februarie 2019 sugerează că un bărbat din Canada a testat și hepatită E.

Pacientul, care a vizitat Africa, a mers la spital după ce cu greață, icter sever și ficat inflamat.

Dr. Sridhar consideră că ar putea fi o problemă globală, mascată de faptul că testarea pentru varianta de șobolan la oameni este neobișnuită.

În mod îngrijorător, medicația folosită pentru tratarea tulpinii umane de hepatită E este mai puțin eficientă pe noua tulpină.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
26 noiembrie 2024
26 noiembrie 2024