Prima pagină » International » Un nou val de proteste în Iran, după moartea unei tinere de 16 ani – FOTO

Un nou val de proteste în Iran, după moartea unei tinere de 16 ani – FOTO

18 oct. 2022, 14:59,
în International

Mai multe proteste au izbucnit în Iran după ce forțele de securitate iraniene au făcut percheziții la un liceu de fete din Ardabil, în urma cărora unele dintre tinere au ajuns la spital, în timp ce altele au fost arestate. Una dintre fete, Asra Panahim, a decedat la spital din cauza rănilor pe care le-a primit la şcoală. Moartea tinerei de 16 ani a îndemnat fetele din toată ţara să continue protestele cu scopul de a opri regimul.

Potrivit The Guardian, Arsa Panahi, fata de 16 ani, a decedat după ce forțele de securitate iraniene au făcut percheziții la liceul de fete Shahed din Ardabil, în data de 13 octombrie. Aceștia au cerut fetelor să cânte un imn în care se laudă liderul suprem al Iranului, Ayatollahul Ali Khamenei. Pentru că fetele au refuzat, forțele de securitate le-au bătut, ceea ce a făcut ca unele dintre tinere să ajungă la spital, în timp ce altele să fie arestate. Vineri, Panahi a murit la spital din cauza rănilor suferite la școală.

Moartea tinerei de 16 ani a provocat un nou val de proteste în Iran

După moartea fetei de 16 ani, autorităţile iraniene au negat faptul precum că forţele de securitate ar fi responsabile de asta. Ulterior, un bărbat, presupus că ar fi unchiul lui Asra Panahi, a declarat că nepoata lui a murit „din cauza unei afecțiuni cardiace congenitale”.

După moartea Arsei Panahi și a tinerei de 22 de ani, Mahsa Amani, mai multe fete din Iran au început să organizeze proteste. Acestea și-au scos hijaburile în aer în sălile de clasă şi strigau sloganuri anti-regim. Videoclipurile au fost distribuite pe reţelele de socializare. Mahsa Amani a fost arestată de „poliția moralității”, bătută și apoi ucisă pentru că nu a purtat corect hijabul. Tânăra a decedat în custodia poliției din Teheran.

În urma acestor manifestaţii, autorităţile iraniene au organizat mai multe inspecţii în şcolile din toată ţara. Ofițerii au intrat în sălile de clasă şi au arestat mai multe eleve. În cele din urmă, sindicatul profesorilor din Iran au cerut demisia ministrului educației, Yousef Nouri.

Întâmplările tragice petrecute în şcolile din Iran au încurajat fetele din tară să continue protestele şi în weekend. Una dintre tinerele care a ieşit la protest a declarat că regimul continuă să omoare eleve.

„Nu mi s-a permis să merg la școală pentru că părinții mei se tem pentru viața mea. Dar ce s-a schimbat? Regimul continuă să omoare și să aresteze eleve. La ce bun dacă stau pur și simplu revoltată acasă? Eu și colegii mei din Iran am decis să protestăm pe străzi săptămâna aceasta. O voi face chiar dacă acum trebuie să mă ascund de părinții mei”, a spus Naznin, una dintre elevele care au ieşit la protest.

Câte persoane au fost ucise la manifestaţiile de după moartea Mahsei Amani

Manifestațiile au avut loc în peste 80 de oraşe. În urma protestelor de după moartea Mahsei Amani, cel puțin 50 de persoane au murit, potrivit ONG-ul Iran Human Rights. În urma manifestațiilor de după moartea Mahsei Amani, potrivit organizației cu sediul la Oslo, cel puțin 31 de persoane au decedat, șase au fost ucise prin împușcare în orașul Rezvanshahr, iar alte decese s-au înregistrat la Babol și Amol.

Femeile încearcă să obțină dreptul fundamental la libertate. Ele organizează proteste în Iran pentru a arăta lumii atrocitățile comise de autoritățile iranieni, întrucât conexiunea la internet le-a fost oprită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *