Prima pagină » Local » Un nou val de praf deșertic deasupra României. Calitatea aerului din județul Iași, afectată
Un nou val de praf deșertic deasupra României. Calitatea aerului din județul Iași, afectată

Un nou val de praf deșertic deasupra României. Calitatea aerului din județul Iași, afectată

04 sept. 2024, 12:29,
în Local

Meteorologii au anunțat prezenţa unui nou val de praf din zona deşertului Karakum, deasupra României, până în noaptea de joi spre vineri.

Calitatea aerului în jud. Iași afectată de prezența masei de aer încarcată cu praf provenit din partea central-sud-vestică a Asiei anunțată de ANM

În urma monitorizării calităţii aerului de către Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iaşi, s-a constatat că, începând cu 03.09.2024, orele amiezii, concentraţiile măsurate automat pentru indicatorul PM10 au început să crească abrupt în cele 4  staţii de monitorizare a calității aerului în care se măsoară automat acest indicator, maximele orare fiind înregistrate la ora 18.00, cu valori de 3-4 ori mai mari decât valoarea medie zilnică permisă (IS-1 126.55 μg/m3,  IS-2 148.26 μg/m3, IS-4 217.21 μg/m3, IS-5 158.88 μg/m3), aşa cum se poate vedea din graficul de mai jos.

După maximul de ieri de la 18.00 h, concentrațiile au scăzut constant pe tot parcursul nopții, după ora 03.00 (04.09.2024) ajungându-se la valori orare sub valoarea limită zilnică pentru protecția sănătății umane (50 μg/m3) în toate stațiile de calitate aer.

Conform  informaţiilor emise de Administrația Națională de Meteorologie (ANM), cauza acestor valori crescute este pusă pe seama masei de aer încărcată cu particule de praf cu originea în partea central-sud-vestică a Asiei (zona deșertului Karakum), care tranzitează zona noastră în perioada 03-05.09.2024.

Recomandăm ca, pe parcursul acestui episod de poluare cu praf fin, persoanele sensibile și/sau ale căror simptome apar sau sunt amplificate în episoadele de poluare: diabetici, persoane cu imunitate scăzută, persoane cu boli neurologice sau cardiace, respiratorii, boli infecțioase, să evite ieșirile și activitățile intense în aer liber.

Pentru ceilalți indicatori, valorile înregistrate n-au fost semnificativ mai mari față de cele din zilele anterioare.

În ceea ce privește  radioactivitatea mediului, rezultatele măsurătorilor,  efectuate în ultimele 24 de ore de Laboratorul APM Iași, se încadrează în limitele fondului natural de radiații.

Toți cei interesați pot urmări în timp real calitatea aerului prin pagina web www.calitateaer.ro. Aici se pot vizualiza informații actualizate orar, aflate în curs de validare și certificare.

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`