Prima pagină » Sanatate » Un nou vaccin împotriva zonei Zoster, disponibil în curând în România. Ce trebuie să știi
Un nou vaccin împotriva zonei Zoster, disponibil în curând în România. Ce trebuie să știi

Un nou vaccin împotriva zonei Zoster, disponibil în curând în România. Ce trebuie să știi

06 ian. 2025, 17:20,
Redacția BZI în Sanatate

Un nou vaccin destinat prevenirii Zonei Zoster, o afecțiune dureroasă cauzată de reactivarea virusului varicelei, ar putea fi disponibil în România începând din primăvara acestui an.

Dr. Gindrovel Dumitra, coordonatorul grupului de vaccinologie din cadrul Societății Naționale de Medicina Familiei, a anunțat că vaccinul Shingrix, produs de compania farmaceutică GlaxoSmithKline, a fost deja aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului și urmează să primească avizul pentru comercializare și pe piața locală.

Ce este vaccinul Shingrix și cui se adresează

Shingrix este un vaccin inovator destinat persoanelor cu vârsta de peste 50 de ani, având scopul de a reduce riscul apariției Zonei Zoster și al complicațiilor asociate acesteia. „Mă aștept ca, în primăvara acestui an, românii să se poată imuniza împotriva acestei boli cumplite. Nu știm încă dacă vaccinul va fi decontat, dar este cert că va deveni accesibil celor care doresc să se protejeze”, a declarat dr. Dumitra.

Vaccinul este recomandat în special persoanelor care au un sistem imunitar slăbit, fie din cauza vârstei înaintate, fie din cauza unor afecțiuni cronice sau tratamente care reduc imunitatea.

De asemenea, imunosenescența, adică scăderea naturală a capacității de răspuns imunologic odată cu îmbătrânirea, crește riscul de dezvoltare a Zonei Zoster.

Ce este zona Zoster și de ce este periculoasă

Zona Zoster, cunoscută și sub numele de Herpes Zoster, este o boală cauzată de reactivarea virusului varicelo-zosterian. Dr. Sandra Alexiu, președintele Asociației Medicilor de Familie București-Ilfov, explică mecanismul acestei afecțiuni: „După ce o persoană face varicelă, virusul rămâne latent în organism, localizat pe un ganglion nervos. Când imunitatea scade, acesta se reactivează și provoacă Zona Zoster, caracterizată prin erupții cutanate și dureri extrem de intense.”

Dr. Gindrovel Dumitra subliniază că majoritatea adulților sunt expuși riscului, având în vedere că puține persoane au fost scutite de infectarea cu virusul varicelo-zosterian pe parcursul vieții. Excepție fac generațiile mai tinere, vaccinate împotriva varicelei.

Momentan, Agenția Națională a Medicamentului din România urmează să finalizeze procesul de avizare. Dacă toate procedurile decurg conform așteptărilor, vaccinul ar putea fi disponibil în cabinetele medicilor de familie sau în centrele de vaccinare din primăvara acestui an.

Acest nou vaccin aduce speranță pentru prevenirea unei boli debilitante, care afectează în special persoanele în vârstă și pe cele cu imunitate scăzută. Este, de asemenea, un pas important în extinderea opțiunilor de imunizare disponibile pe piața românească.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`