Compania farmaceutică Novavax așteaptă autorizația pentru vaccinul său împotriva noului coronavirus, după ce a depus o cerere în acest sens de la Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA).
Conform companiei, noul ser se bazează pe o tehnologie total diferită de cele deja existente. Dacă va primi aprobare, acesta ar putea fi al cincilea vaccin anti-COVID-19.
Vaccinul de la Novavax așteaptă aprobare. Ar putea fi disponibil vaccinul cu numărul cinci în Europa
Agenția Europeană pentru Medicamente a anunțat într-un comuniat oficial, faptul că Novavax a creat propriul vaccin anti-COVID-19 și așteaptă autorizația de la ei. Conform companiei, vaccinul Nuvaxovid folosește o altfel de tehnologie față de cele care sunt deja aprobate și utilizate.
”EMA a început să evalueze o cerere de autorizare a introducerii pe piaţă a vaccinului anti-Covid de la Novavax. Evaluarea se va desfăşura potrivit unui program accelerat”, a declarat autoritatea europeană de reglementare, potrivit unui comunicat.
EMA anunță faptul că aprobarea ar putea fi dată în următoarele săptămâni. Cum funcționează vaccinul
Tot Agenția Europeană pentru Medicamente a declarat faptul că vaccinul ar putea primi autorizație în săptămânile următoare, devenind astfel al cincilea vaccin anti-COVID-19 autorizat din Europa. Cu toate astea, conform companiei farmeceutice, deși serul este utilizat tot împotriva noului coronavirus precum celelalte, totuși nu folosește și aceeași tehnologie.
Acesta a fost denumit vaccin ”subunitar”, bazându-se pe proteine care determină un răspuns proteic imunitar dar fără virus. În conținutul său, acesta are particule mici ce au fost create în laborator cu după tiparul proteinei Spike care se află pe suprafața virusului. Mai mult de atât, vaccinul conține și un adjuvant, mai excat o subsanță care determină un răspuns imun mai eficient.
Mai exact, în momentul în care persoana imunizată cu vaccinul de la Novavax, sistemul imunitar al acesteia va identificat particulele de proteină S (Spike) ca fiind drept corpuri străine, declanșând un răspuns natural împotriva lor, adică anticorpi și celule T.
Odată realizat acest proces, în momentul când persoana infectată va intra în contact cu virsului, corpul, prin sistemul imunitar va reuși să recunoască proteina Spike aflată pe virus și o va ataca. Atât aticorpii cât și celulele imune au rolul de a proteja corpul de o infecție împotriva COVID-19, reușind să distrugă virusul prin distrugerea celulelor infectate sau oprirea virusului de a ajunge la celulele sanatoase din corp.
Indonezia este prima țară din lume care a autorizat vaccinul Novavax
În luna noiembrie, autoritățile sanitare din Indonezia a autorizat folosirea vaccinului anti-COVID-19 Novavax, devenind astfel, prima ţară care a autorizaT acest vaccin, conform AFP. Avînd în vedere faptul că acesta poate fi păstrat la o temperatură cuprinsă între 2 şi 8 grade Celsius, acest lucru permite ca și țările mai puțin dezvoltate să aibă acces la imunizare anti-COVID-19.
„Această primă autorizare a vaccinului Novavax împotriva COVID-19 ilustrează angajamentul nostru pentru un acces global echitabil şi va satisface o nevoie vitală pentru Indonezia, care, în ciuda faptului că este a patra cea mai populată ţară din lume, continuă să lucreze pentru a oferi suficiente vaccinuri populaţiei sale”, a declarat într-un comunicat Stanley Erck, preşedintele companiei.
În luna ianuarie 2021, conform unor studii clinice publicate referitoare la vaccinul Novavax, faptul că aceasta ar eficacitate de 89,3%. Anunțul a fost făcut de compania americană de biotehnologie care produce serul.