Prima pagină » Local » Un nou transplant renal la Spitalul ”Parhon” din Iași. Un tată și-a salvat fiul de 17 ani de la o viață chinuită
Un nou transplant renal la Spitalul ”Parhon” din Iași. Un tată și-a salvat fiul de 17 ani de la o viață chinuită

Un nou transplant renal la Spitalul ”Parhon” din Iași. Un tată și-a salvat fiul de 17 ani de la o viață chinuită

03 feb. 2022, 02:00,
Andreea Pădurescu, în Local

Cel de-al patrulea transplant renal din acest an de la Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași a salvat viața unui tânăr de 17 ani. Tânărul se chinuia de 4 ani făcând dializă și a primit acum o șansă la o viață normală. Rinichiul a fost donat chiar de tatăl lui

La Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon” din Iași s-a efectuat cel de-al patrulea transplant renal din acest an. Viața unui tânăr de 17 ani s-a schimbat în bine după ce tatăl său, în vârstă de 42 de ani, i-a donat un rinichi. De mai bine de 4 ani, adolescentul depindea de dializă.

”În Compartimentul de Transplant de la Spitalul Clinic «Dr. C. I. Parhon» a fost efectuat al patrulea transplant renal din acest an. Tatăl, în vârstă de 42 de ani, a donat un rinichi fiului său de 17 ani. Băiatul făcea dializă de patru ani la Spitalul Clinic de Urgențe pentru Copii ”Sf. Maria” din Iași după ce a fost diagnosticat cu o afecțiune urologică care a dus la o complicație: nefropatie de reflux cu insuficiență renală cronică în stadiu terminal”, a declarat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spitalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași .

Un caz asemănător a fost prezentat în edițiile anteriore ale cotidianului BZI, când un bărbat a primit un rinichi de la mama lui în vârstă de 60 de ani.

În urma transplantului renal realizat la Spitalul ”Parhon” din Iași, funcția renală a revenit la normal

La câteva zile de la realizarea intervenției chirurgicale, starea tânărului în vârstă de 17 ani este una foarte bună. Medicii au precizat că funcția rinichilor este în limite normale. Băiatul a scăpat de chinul dializei ce o făcea de trei ori pe săptămână la Iași, fiind obligat să facă naveta de la Botoșani la Iași, la Spitalul pentru Copii ”Sf. Maria” Iași. Trebuie precizat că dializa copiilor în zona Moldovei se face doar la Spitalul de Copii din Iași.

„Starea este foarte bună, copilul se recuperează după intervenție, iar funcția renală este deja în limite normale. Pentru acest copil, transplantul înseamnă o șansă de a scăpa de drumurile Botoșani-Iași, dus-întors, făcute de trei ori pe săptămână, pentru a face ședințele de dializă și implicit o revenire la o viață normală”, a precizat conf. dr. Ionuț Nistor, medic primar nefrolog și purtător de cuvânt al Spiatalului Clinic ”Dr. C. I. Parhon” Iași .

Alte trei vieți au fost salvate la Iași de la începutul anului

De la începutul anului 2022 și până ieri, la Spitalul Clinic ”Dr. C. I. Parhon” din Iași echipa chirurgicală coordonată de medicul chirurgul Corneliu Moroșanu și echipa de medici de nefrologie au realizat 4 transplanturi renale. Trei de la donator viu, de la părinte la copil, iar unul de la donator cadaveric, prelevarea fiind făcută în Bulgaria. Primul transplant renal din acest an la Iași s-a realizat pe data de 4 ianuarie 2022, de la un donator aflat în moarte cerebrală din Bulgaria. Operația a fost realizată cu succes de echipa medicală de la Spitalul Clinic ”Dr. C.I.Parhon” Iaşi.

Cel care a primit o nouă șansă la viață a fost un bărbat de 39 de ani din Iași, care se afla de mai mulți ani pe lista de așteptare. Anul trecut, în 2021, au fost în total 30 de transplanturi renale realizate la Spitalul Clinic „Dr. C. I. Parhon”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
01 iulie 2024
01 iulie 2024