Guvernul României a anunțat că va oferi un nou tip de vouchere pentru români! Este vorba despre voucherele de inovare, oferite în cadrul unui program de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri). Iată cine sunt beneficiarii.
Un nou tip de vouchere pentru români!
Guvernul a aprobat recent un program inovator de ajutor pentru cei care au întreprinderi mici și mijlocii. Cei care dețin o afacere pot beneficia de vouchere de inovare, adică de asistență financiară nerambursabilă, pentru a putea achiziționa servicii CDI de la organizațiile de cercetare.
Cu ajutorul acestor vouchere de inovare, firmele mici și mijlocii vor putea să își modernizeze activitățile și să devină mai competitive pe piață. Programul de stat are ca obiectiv sprijinirea unui număr total de 250 de IMM-uri până în 2027.
Prin acordarea voucherelor de inovare se are în vedere:
- Creşterea productivităţii, competitivităţii şi a calităţii produselor obţinute la nivelul întreprinderilor mici şi mijlocii;
- Încurajarea IMM-urilor de a investi în activităţi de cercetare-dezvoltare care să conducă la lansarea în piaţă de produse şi servicii inovative;
- Dezvoltarea de parteneriate între IMM-uri şi organizaţii de cercetare;
- Valorificarea competenţelor tehnico-ştiinţifice existente în sistemul naţional de CDI în sectorul productiv prin asistarea IMM-urilor în procesul de dezvoltare şi modernizare, prin achiziţionarea de servicii, tehnologii şi metode noi sau avansate.
Un alt tip de vouchere vor primi și angajații români. Ministerul de Finanțe a anunțat că angajații români vor primi vouchere pentru cultură. Valoarea tichetelor acordate angajaţilor lunar sau ocazional va fi de maximum 220 lei/lună, respectiv de cel mult 440 lei/eveniment.
Voucherele se utilizează începând cu luna octombrie a semestrului II al anului 2024. Acestea se aplică şi pentru primele două luni ale semestrului I al anului 2025, respectiv februarie şi martie 2025. Voucherele sau tichetele de valoare ce pot fi acordate în baza legii sunt tichete de masă, tichete cadou, tichete de creşă, tichete culturale şi vouchere de vacanţă. Voucherele culturale se pot acorda angajaților lunar sau ocazional pentru achitarea contravalorii bunurilor și serviciilor culturale precum abonamente sau bilete la spectacole, concerte, proiecții cinematografice, muzee, festivaluri, târguri și expoziții, permanente sau itinerante, parcuri tematice, cărți, manuale școlare, albume muzicale, filme.
Reguli europene pentru cei care dețin o afacere
Liderii statelor membre UE urmează să lanseze un apel pentru armonizarea legislației privind insolvențele și impozitul pe profit în cadrul blocului comunitar, în încercarea de a atrage mai mult capital privat pentru tranziția UE către energiile regenerabile și o economie mai digitală. De asemenea, liderii UE vor pleda pentru îmbunătățirea rapidă a modalităților de investire în acțiunile companiilor din UE și pentru crearea unor produse transfrontaliere simple de economii pentru investitori.
Obiectivul măsurilor UE este crearea Uniunii Piețelor de Capital din Europa, o idee vehiculată de 10 ani, dar care până acum a înregistrat progrese modeste din cauza intereselor divergente și a tradițiilor juridice diferite care complică armonizarea legilor în statele membre.
Totodată, Parlamentul European (PE) și statele membre ale Uniunii Europene (UE) au încheiat un acord prin care se impune o limită de 10.000 de euro pentru plățile în numerar pe teritoriul UE. Această măsură are ca scop alinierea reglementărilor existente în cele 27 de state membre, care sunt foarte diferite, și identificarea limitării tranzacțiilor considerate „dubioase.” Liderii Uniunii Europene urmează să își manifeste sprijinul pentru o politică fiscală mai riguroasă în zona euro în 2025. Ei vor astfel să contribuie la reducerea inflației și la stabilizarea finanțelor publice.
O veste bună au primit cei care dețin întreprinderi mici și mijlocii. Acești români vor beneficia de vouchere de inovare printr-un program de stat.