Prima pagină » Sanatate » Stiri medicale » Un nou test rapid pentru detectarea anticorpilor la coronavirus
Un nou test rapid pentru detectarea anticorpilor la coronavirus

Un nou test rapid pentru detectarea anticorpilor la coronavirus

10 feb. 2021, 14:43,
în Sanatate

O echipă internațională de cercetare care implică universitățile din Paraná (Brazilia) și Tübingen (Germania) a dezvoltat un test rapid care poate identifica în mod fiabil anticorpii COVID-19 din sânge în câteva minute. După cum raportează cercetătorii în revista ACS Sensors, noul proces se bazează pe un principiu simplu de măsurare care îl face ușor de realizat fără instrumente costisitoare și, prin urmare, este potrivit pentru utilizare în centrele mobile de testare sau de către laboratoarele din regiunile mai puțin dezvoltate economic.

Ce presupune noul test rapid pentru detectarea anticorpilor la coronavirus?

Noua metodă de diagnostic este, de asemenea, mult mai rapidă decât procedura enzimatică legată de testul imunosorbent (ELISA), care de zeci de ani a fost considerată standardul de aur pentru diagnosticul de laborator al anticorpilor.

„Este nevoie doar de o probă mică pentru test: o singură picătură care conține doi microlitri de ser este suficientă”, spune autorul principal al studiului, profesorul Luciano F. Huergo de la Universitatea din Paraná.

„De asemenea, este posibil să se utilizeze sânge întreg, cu alte cuvinte separarea componentelor sanguine solubile care este în mod normal necesară poate fi omisă. Deci testul poate fi utilizat la fața locului. Nu este absolut necesar să aveți un laborator complet echipat sau să folosiți echipamente speciale pentru realizarea acestuia. În plus, timpul total de răspuns este de 15 ori mai scurt decât cel al testului ELISA clasic. Înseamnă că sute de probe pot fi testate în doar câteva ore”.

Noul test se bazează pe nanoparticule magnetice care sunt acoperite cu antigeni virali. Pentru efectuarea testului serul de sânge sau sângele se aplică pe suprafața testului. După aproximativ două minute, nanoparticulele sunt spălate și tratate cu un reactiv de dezvoltare. Dacă proba de sânge prezintă anticorpi împotriva coronavirusului, apare o schimbare a culorii. În timp ce testul tradițional ELISA produce rezultate după aproximativ trei ore, rezultatele studiului arată că noua metodă durează doar 12 minute.

Potențial util pentru cei care sunt grav bolnavi sau recuperați

Anticorpii împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 se formează, în general, între 11 și 16 zile după apariția simptomelor. Cu toate acestea, unii pacienți produc concentrații detectabile de anticorpi chiar de la două până la patru zile după primele simptome. Prin urmare, testele imunologice pot funcționa ca instrumente suplimentare pentru identificarea pacienților în faza acută a COVID-19 sau a pacienților care primesc un fals negativ de la un test PCR.

„În special pentru probele cu titruri scăzute de anticorpi, testul nostru a ieșit mai bine decât procedura ELISA”, spune profesorul Karl Forchhammer de la Institutul Interfacultății de Microbiologie și Medicină Infecțioasă (IMIT) de la Universitatea din Tubinga.

„Metoda a funcționat cu o sensibilitate de 87% și o specificitate de 99% din probele testate COVID-19. Rezultatele pozitive și negative pot fi stabilite pur și simplu cu ochiul liber, iar prin utilizarea unor instrumente suplimentare, cum ar fi un cititor de microplăci, precizia testului poate fi sporită. Un alt avantaj față de procedura ELISA este că rezultatul culorii noii noastre proceduri este direct proporțional cu concentrația de anticorpi”, spune Huergo. Cu alte cuvinte, noua metodă furnizează date despre cantitatea de anticorpi și nu doar dacă sunt prezenți.

Noua tehnologie poate fi aplicată și diagnosticului serologic al altor boli

În plus, studiul arată că noua tehnologie poate fi aplicată și diagnosticului serologic al altor boli. Profesorul Huergo spune că noua procedură are potențialul de a înlocui testul ELISA, care a fost utilizat încă din anii 1970:

„Credem că această tehnologie reprezintă o etapă importantă în dezvoltarea diagnosticului imunologic. Nu există rapoarte în literatura de cercetare privind un test de imunologie pentru COVID-19 care furnizează date la fel de repede, la fel de precis și mai presus de toate la fel de ieftin.”

Autorii studiului presupun că în viitor va fi posibil să se ofere noul test la un preț comparabil cu testul ELISA.

„Testul necesită instrumentare minimă în toate fazele de producție și va fi evaluat acum cu un număr mai mare de probe și pentru producția în masă și credem că metoda noastră rapidă și cantitativă pentru detectarea anticorpilor SARS-CoV-2 poate ajuta la urmărirea cazurilor de COVID-19, în special în țările în curs de dezvoltare precum Brazilia, care nu au luxul de a face teste periodice bazate pe PCR, in punctele de îngrijire”, spune dr. Khaled Selim, șeful echipei germane de la Universitatea din Tübingen. Tehnologia este disponibilă partenerilor de cercetare, dezvoltare și inovare prin intermediul agenției de inovare a Universității din Paraná, care deține drepturile legale și de brevet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *