Prima pagină » National » Un nou studiu în România. Ce părere au cetățenii despre război
Un nou studiu în România. Ce părere au cetățenii despre război

Un nou studiu în România. Ce părere au cetățenii despre război

22 apr. 2024, 13:45,
în National

Un nou studiu în România. Cea mai importantă sursă de îngrijorare o reprezintă posibilitatea unui conflict sau război în care să fie implicată România, pe locul al doilea situându-se creşterea preţurilor. Iată ce părere au cetățenii despre război.

Un nou studiu în România

Conform ultimului sondaj realizat de INSCOP, ,,33% dintre români sunt îngrijorați cel mai mult de posibilitatea unui conflict/război în care să fie implicată România (comparativ cu 9,9% în mai 2014), în timp ce creșterea prețurilor este menționată de 28,6% (față 24,5% în mai 2014). Înrăutățirea stării de sănătate reprezintă cea mai importantă sursă de îngrijorare pentru 18,5% dintre cei intervievați (față de 17% în mai 2014).

5,5% dintre români sunt îngrijorați cel mai mult de deteriorarea mediului înconjurător (2,4% în mai 2014), 4,9% de diminuarea veniturilor (16% în mai 2014), 4,7% de pierderea locului de muncă (22,7% în mai 2014), 1,7% sunt îngrijorați de producerea unor calamități naturale (2,6% în mai 2014), iar 1,9% de alte probleme (3,7% în mai 2014). 1,2% nu știu sau nu răspund la această întrebare.”

Remus Ștefureac, director INSCOP Research, a declarat că ,,percepția privind direcția în care se îndreaptă țara înregistrează o ușoară îmbunătățire, așa cum se întâmplă aproape întotdeauna la trecerea din iarnă spre primăvară. Apropierea sezonului cald influențează conjunctural opiniile românilor prin creșterea optimismului. De regulă, după o scurtă perioadă, tendința este de revenire la cifrele care s-au stabilizat pe o perioadă mai lungă de timp.

În ceea ce privește sursele de îngrijorare ale românilor, am comparat percepția din prezent cu cifrele rezultate din Barometrul INSCOP-Adevărul despre România realizat în urmă cu 10 ani, în aprilie 2014. Se observă diferențe majore. În primul rând, crește puternic teama cu privire la posibilitatea unui conflict/război în zona în care să fie implicată România.

Ofensiva Rusiei în Ucraina, războiul din Gaza dintre Israel și Hamas, precum și suprapunerea culegerii datelor cu atacul cu rachete al Iranului asupra Israelului au amplificat masiv temerile românilor față de război. Creșterea prețurilor și problemele de sănătate cresc în importanță comparativ cu situația din urmă cu 10 ani, în timp ce diminuarea veniturilor și pierderea locului de muncă își pierd contextual din importanță comparativ cu situația din urmă cu 10 ani și chiar de anul trecut pe fondul creșterii puternice a temerilor de război.”, a precizat Remus Ștefureac.

Veste îngrijorătoare la nivel mondial

Preţurile petrolului sunt aşteptate să crească de luni, 15 aprilie 2024, după atacul Iranului asupra Israelului din 13 aprilie, dar câştigurile suplimentare ar putea depinde de modul în care Israelul şi Occidentul aleg să riposteze.

Iranul a lansat drone şi rachete explozive asupra Israelului sâmbătă seara, 13 aprilie 2024, ca răzbunare pentru un presupus atac israelian asupra consulatului său din Siria, la 1 aprilie, un prim atac direct asupra teritoriului israelian care a stârnit temeri de un conflict regional mai larg.

,,Preţul petrolului ar putea creşte la deschidere, deoarece este pentru prima dată când Iranul loveşte Israelul de pe teritoriul său. Cât timp va dura orice reacţie va depinde de răspunsul israelian. De asemenea, întâlnirea virtuală a G7 de astăzi trebuie monitorizată, cu ochii pe dacă vizează sau nu exporturile de ţiţei iraniene.”, a declarat analistul UBS Giovanni Staunovo.

Scăderea exporturilor iraniene ar duce la o nouă creştere a preţului petrolului şi a costului benzinei în SUA, un subiect sensibil din punct de vedere politic înainte de alegeri. Un alt factor de urmărit va fi orice impact asupra transportului prin Strâmtoarea Hormuz, prin care trece zilnic aproximativ o cincime din volumul total al consumului mondial de petrol.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`