Un nou spital va apărea în zona cartierului Bucium, din Iași. Astfel, Consiliul Județean a depus un plan urbanistic zonal pentru construirea noului Spital de Boli Respiratorii din Iași, proiect care va avea o valoare de peste 110 milioane de euro
Planul urbanistic zonal (PUZ) pentru noul Spital de Boli Respiratorii din zona Bucium a fost lansat spre dezbatere publică. Proiectul derulat de Consiliul Județean (CJ) Iași a ajuns la faza documentației pentru Consiliul Local, după care poate intra la licitația pentru construire.
Investiția autorității județene se ridică la peste 110 milioane de euro. Proiectul PUZ va sta în dezbatere publică pentru o perioadă de 10 zile, după care poate fi avizat în plenul Consiliului Local.
Un nou Spital de Boli Respiratorii, în cartierul Bucium, din Iași
Noua unitate medicală va gestiona activitatea actualului Spital de Pneumoftiziologie. Unitatea medicală va fi ridicată pe amplasamentul Secției ”Clunet” din Bucium, pe o suprafață de 43.000 de metri pătrați. Clădirea ridicată la începutul secolului XX are mari probleme, structura de rezistență fiind grav afectată. Noua clădire va dispune de spații medicale, de spații de învățământ, dar și de un adăpost antiaerian.
”Intenția beneficiarului este de a realiza un plan urbanistic zonal care să stabilească regulamente și indicatori urbanistici ce vor permite construirea și dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii Iași, cu utilitățile necesare funcționării armonioase a obiectivului. Utilizări admise: dotări spitalicești; dotări conexe: spații de învățământ, spații administrative, cercetare, alimentație publică, cazare, comerț; alei carosabile și pietonale, parcaje auto, parcaje auto multietajate, heliport; utilităţi pentru funcţiunile sus menţionate, ateliere de întreținere, adăpost de apărare locală antiaerian”, se arată în documentație.
Cum arată proiectul din zona Bucium?
Secția IV „Clunet” ar urma să fie reabilitată integral. În plus, construcțiile din jur ar putea fi și acestea reabilitate pentru a fi integrate în proiectul nou. În zonă se află și un beci care ar urma să fie, cel mai probabil, desființat. Procentul maxim de ocupare a terenului (POT) va fi de 25 la sută, în timp ce coeficientul maxim de utilizare a terenului va fi de 1.
În document se arată și faptul că municipalitatea ar trebui să prelungească traseele autobuzelor Companiei de Transport Public (CTP). Zona spitalului va fi deservită și de 50 de locuri de parcare pentru autoturisme și alte 70 pentru biciclete, conform PUZ. Proiectarea unității medicale a costat 2 milioane de lei și a fost făcută de firma Arc Design SRL.
Clădire cu 5 etaje, în cartierul Bucium
Regimul de înălțime a noii unități medicale va fi de maximum 30 de metri, cu 3S+D+P+5E. Practic, noul spital va avea 5 etaje. Spitalul din Bucium va fi construit unde se află în prezent Vila „Greierul”, proprietatea avocatului Vasile Sculy Logothetides, fratele lui Leon Sculy Logothetides, profesor la Facultatea de Medicină. La această clădire a lucrat doctorul francez Jean Clunet. Acesta îngrijea bolnavii de tifos, împreună cu trei asistente de la „Societatea pentru ajutorarea militarilor răniți” și 10 călugărițe de la Congregația „Sfântul Vincent de Paul”.
În spațiul din Bucium vor fi ridicate 3 clădiri. CJ Iași are un proiect legat de un alt spital de lângă oraș, Institutul Regional de Boli Cardiovasculare. Noul spital ridicat în zona Bucium, din Iași, va prelua activitatea Spitalului de Pneumoftiziologie din municipiu.