Prima pagină » Local » Un nou Spital de Boli Respiratorii. Sunt necesare aproximativ 116,5 milioane de euro fără TVA
Un nou Spital de Boli Respiratorii. Sunt necesare aproximativ 116,5 milioane de euro fără TVA

Un nou Spital de Boli Respiratorii. Sunt necesare aproximativ 116,5 milioane de euro fără TVA

25 feb. 2022, 07:30,
Livia Zăbrăuțanu în Local

Una dintre hotărârile din ședința de miercuri, 23 februarie 2022, a Consiliului ar putea schimba viețile ieșenilor. Un nou Spital de Boli Respiratorii va fi construit la Iași, clădirea urmând să dispună de mai multe specializări, unele dintre ele fiind noi pentru România. O dorință pe termen lung a echipei de medici îndrumați de Radu Crișan-Dabija va fi îndeplinită curând, în urma votului Consiliului Județean, având loc studiul de prefezabilitate pentru Spitalul Integrat de Boli Respiratorii.

Amplasat în zona Bucium, pe actualul amplasament al Secției ”Dr. Clunet”, reprezintă o investiție de peste 110 milioane de euro, clădirea având 5 etaje, conform specialiștilor care se ocupă de proiect. Uzarea actualelor centre de tratare a bolnavilor care suferă de boli respiratorii, a dezvoltat mai ales în perioada cu infectarea Covid și post-Covid necesitatea altui centru în care urgențele să poată fi tratate cât mai repede cu putință. Consiliul Județean a aprobat și discutat această oportunitate, secția IV ”Clunet” urmând a fi reabilitată integral.

membri ai Consiliului Judetean

Nu mai puțin de 27 de proiecte s-au aflat pe ordinea de zi a CJ Iași, printre acestea numărându-se și proiectul de hotărâre care vine în ajutorul medicilor care au pacienți cu probleme respiratorii

Un nou Spital de Boli Respiratorii. Construirea acestuia este benefică întregii zone de Nord-Est a țării

 cladire aflata in paragini

Secția IV „Clunet” din zona Bucium urmează a fi reabilitată integral

Nu mai puțin de 27 de proiecte s-au aflat pe ordinea de zi a Consiliului Județean (CJ) Iași, printre acestea numărându-se și proiectul de hotărâre care vine în ajutorul medicilor care confruntă zilnic cu nenumărate cazuri de pacienți care manifestă probleme respiratorii. Întrucât actualul Spital de Pneumoftiziologie dispune de 347 de paturi, în 6 secții, decizia luată în acest sens era mai mult decât necesară, în pandemie 273 de bolnavi de Covid-19 primind îngrijiri din partea spitalului.

„Se aprobă realizarea obiectivului de investiții «Construirea și dotarea Spitalului Clinic Integrat de Boli Respiratorii lași», în valoare totală estimată de 116,5 milioane de euro fără TVA prin programul Operațional Sănătate 2021-2027, instrumentul de finanțare «Mecanismul de Redresare și Reziliență»”, a spus Costel Alexe în urma procedurii de vot.

Întrucât spitalul deservește toată regiunea Nord-Est, acesta va include mai multe specializări, unele dintre ele fiind noi în România. Pneumologia, pneumoftiziologia și chirurgia toraco-pulmonară se numără printre specializările care ridică actele medicale din Iași la un nivel internațional. Acesta va dispune de spații medicale, spații de învățământ, cât și de un adăpost antiaerian. Structurat pe 5 etaje, pe o suprafață de aproximativ 43.000 de metri pătrați, acesta va servi atât nevoilor ieșenilor, cât și altor pacienți care vor prezenta necesitatea unor îngrijiri medicale.

Radu Crișan-Dabija purtand masca in spital

Radu Crișan-Dabija este unul dintre dintre medicii din linia întâi în vederea combaterii pandemiei, acesta conducând echipa care se ocupă de transmiterea bolilor respiratorii

Milioane de euro investite în spitalele din Iași

medici in spitale purtand echipament special pentru covid

În pandemie 273 de bolnavi de Covid-19 au primit îngrijiri din partea Spitalului de Pneumoftiziologie

În momentul finalizării lucrărilor, noul spital va dispune de 370 de paturi, adăugându-se la acestea 30 din Secţia de îngrijiri paliative pneumologice. Spitalul de Boli Respiratorii va dispune de un centru de diagnosticare al bolilor rare, un compartiment de pneumologie oncologică, ambele noutăți în România, un bloc operator cu trei săli de operaţie şi un compartiment de diagnostic în tabacologie şi studierea efectelor noxelor repiratorii, de semenea cu un caracter inovator la noi în țară.

Întrucât specializările nou-introduse vor schimba total modul de tratare al pacienților, conform declarațiilor făcute de către specialiști, clădirea din zona Bucium va necesita o reabilitare totală. Proiectarea unității medicale a atins suma de 2 milioane de lei, costurile finale ale acestuia însumând peste 110 milioane de euro.

Pe lângă construirea unui nou Spital de Boli Respiratorii, în Iași mai există alte două proiecte care vizează lucrări la spitale. Spitalul Regional de Urgență alături de Spitalul de Copii ,,Sf. Maria” beneficiază de modernizări și reabilitări, costurile acestora depășind suma de 500 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`