Prima pagină » International » Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare
Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare

Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare

27 sept. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în International

Se va implementa un nou sistem SGR în 2025! Consumatorii vor putea returna orice ambalaj care există pe piață, de plastic, carton sau aluminiu, iar unitățile comerciale vor fi dotate cu automate speciale pentru reciclarea ambalajelor. Iată țara care schimbă regulile pentru reciclare.

Un nou sistem SGR în 2025!

Din ianuarie 2025, Austria va implementa noul sistem de garanție și returnare pentru a crește rata de reciclare. Noutatea este aceea că aparatele pentru colectare, amplasate în magazine, vor prelua orice tip de sticlă ori doză care există pe piață.

Este important de știut că toți comercianții vor primi doar acele ambalaje care se găsesc în magazinele lor. De exemplu, magazinele din Austria care vând doar sticle de un litru vor accepta doar acest tip de ambalaj. Consumatorii vor primi garanția de 25 de cenți pentru fiecare ambalaj returnat. Cetățenii vor putea să înapoieze ambalaje de băuturi din plastic ori metal, cu un volum de până la trei litri.

Se schimbă modul de reciclare și în România!

Modul de reciclare se schimbă și în România. Este vorba despre o nouă aplicație numită Reverse PET, care permite românilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor. O companie din Iași, Cyber Micro Services, a dezvoltat o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.

Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației.

Din 2025, românii vor primi mai mulți bani pentru sticlele reciclate. Garanția s-ar putea majora la 1 leu pe sticlă. Autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor. De anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește.

,,De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

O schimbare majoră în ceea ce privește reciclarea sticlelor va fi în Austria începând de anul viitor. Cetățenii vor putea recicla orice tip de sticlă sau doză care există pe piață, însă după o regulă anume. Magazinele din Austria care vând doar sticle de un litru vor accepta doar acest tip de ambalaj. Această regulă se aplică și pentru celelalte tipuri de sticle din magazine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`