Prima pagină » International » Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare
Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare

Un nou sistem SGR în 2025! Țara care schimbă regulile pentru reciclare

27 sept. 2024, 10:40,
Mirela Gabriela Todosi în International

Se va implementa un nou sistem SGR în 2025! Consumatorii vor putea returna orice ambalaj care există pe piață, de plastic, carton sau aluminiu, iar unitățile comerciale vor fi dotate cu automate speciale pentru reciclarea ambalajelor. Iată țara care schimbă regulile pentru reciclare.

Un nou sistem SGR în 2025!

Din ianuarie 2025, Austria va implementa noul sistem de garanție și returnare pentru a crește rata de reciclare. Noutatea este aceea că aparatele pentru colectare, amplasate în magazine, vor prelua orice tip de sticlă ori doză care există pe piață.

Este important de știut că toți comercianții vor primi doar acele ambalaje care se găsesc în magazinele lor. De exemplu, magazinele din Austria care vând doar sticle de un litru vor accepta doar acest tip de ambalaj. Consumatorii vor primi garanția de 25 de cenți pentru fiecare ambalaj returnat. Cetățenii vor putea să înapoieze ambalaje de băuturi din plastic ori metal, cu un volum de până la trei litri.

Se schimbă modul de reciclare și în România!

Modul de reciclare se schimbă și în România. Este vorba despre o nouă aplicație numită Reverse PET, care permite românilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor. O companie din Iași, Cyber Micro Services, a dezvoltat o aplicație revoluționară care va simplifica procesul de reciclare a ambalajelor din Sistemul de Garanție-Returnare. Aplicația Reverse PET va permite cetățenilor să solicite ridicarea de acasă a ambalajelor, eliminând necesitatea de a se deplasa la centrele de reciclare și de a sta la cozi interminabile.

Românii trebuie să își creeze un cont, să introducă numărul de sticle și adresa de ridicare, iar colectorii vor putea prelua ambalajele direct de la domiciliul acestora. Este important de știut că pentru fiecare ambalaj reciclat, consumatorii primesc 20 de bani. Colectorii la domiciliu primesc 0,25 lei pentru fiecare ambalaj ridicat, iar restul de 0,05 lei este direcționat către menținerea și dezvoltarea aplicației.

Din 2025, românii vor primi mai mulți bani pentru sticlele reciclate. Garanția s-ar putea majora la 1 leu pe sticlă. Autoritățile din România vor lua măsuri pentru a stimula cetățenii să recicleze mai mult, oferind o recompensă mai mare. Tot de anul viitor, o altă măsură luată în calcul va fi extinderea rețelei de puncte de reciclare, pentru a reducere cozile și a facilita un proces mai rapid de returnare a sticlelor și ambalajelor. De anul viitor, românii vor fi obligați să colecteze și hainele vechi. Producătorii de textile susțin că vor avea cheltuieli mult mai mari cu colectarea, reutilizarea și reciclarea materialelor textile. Prin urmare, prețul hainelor va crește.

,,De la 1 ianuarie 2025, primăriile trebuie să facă colectare separată de materiale textile. Ne referim la îmbrăcăminte, la lenjerie de pat, covoare. Partea proastă este, însă, că doar colectate și atât, ele nu pot să ajungă la reciclare, necesită niște pași suplimentari. În primul rând, trebuie să ai reciclatori.” a spus Raul Pop, director de Programe ECOTECA

„Producătorul va trebui să își asume răspunderea și vor crea niște sisteme și vor finanța aceste sisteme pentru a se asigura că, la finalul utilizării hainelor, acestea vor fi reutilizate, reciclate și nu vor ajunge în depozite de deșeuri.”, a declarat Sorin Banciu, secretar de stat în Ministerul Mediului.

O schimbare majoră în ceea ce privește reciclarea sticlelor va fi în Austria începând de anul viitor. Cetățenii vor putea recicla orice tip de sticlă sau doză care există pe piață, însă după o regulă anume. Magazinele din Austria care vând doar sticle de un litru vor accepta doar acest tip de ambalaj. Această regulă se aplică și pentru celelalte tipuri de sticle din magazine.

Bugetul.ro
Directivă UE pentru România care nu mai suportă amânare. Sistemul bancar din țara noastră trebuie să implementeze rapid ce se cere de la Bruxelles
redactia.ro
Un copil de doi ani a supravieţuit miraculos după ce a căzut de la etajul 15 al unui zgârie-nori
Bugetul.ro
Spaima care vine dinspre UE! Guvernul României ar putea primi ordin să mărească toate salariile actuale din sistemul bugetar în perioada următoare
a1.ro
Cum arată acum băiatul pe care Oana Sârbu l-a adoptat pe când forma un cuplu cu Robert Turcescu. Alexandru are 16 ani
Playtech.ro
Renunțarea la moștenire este sau nu definitivă? Legea de care mulţi nu au habar
observatornews.ro
O tânără din Bacău a pierdut 160.000 de euro, crezând în promisiunile unei ghicitoare de pe TikTok
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
S-au deschis urnele. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan
realitatea.net
Colesterolul redus într-o săptămână. Cinci pași recomandați de nutriționiști
SportpeSurse
CUTREMUR în România! A murit cu o zi înainte de alegeri, iar țara e în doliu
Playtech.ro
Imagini rare cu Mirabela Grădinaru. Cum arăta partenera lui Nicușor Dan în urmă cu câţiva ani
Dailybusiness.ro
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
RomaniaTV
GAFĂ uriașă făcută de Ilinca. Soția lui Simion, prinsă cu o minciună foarte gravă. S-a făcut de rușine în fața unei țări întregi!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Anunţul care bulversează TOTAL alegerile prezidenţiale. Răsturnare incredibilă de situaţie
redactia.ro
George Simion, gafe după gafe la limba franceză în direct la TV. Momentul a devenit viral. Nous voulons… o încetare a focului
ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
17 mai 2025
17 mai 2025