Un nou simptom al infectarii cu Covid-19. Medicii au raportat un caz neobișnuit de COVID-19 în aprilie: un pacient al cărui principal simptom părea a fi sughițul.
Bărbatul, în vârstă de 62 de ani, ajunsese la departamentul de urgente după ce a sughițat patru zile consecutive, fără să știe de ce. De asemenea, a pierdut 25 de kilograme în patru luni.
Crezând că bărbatul ar putea avea o tumoră la plămâni, medicii i-au facut o radiografie toracică. În schimb, scanările au arătat o caracteristică comună în plămânii pacienților COVID-19, care le determină olamanii să apară tulburi la scanare. Au testat bărbatul pentru COVID-19, iar el a fost pozitiv.
Un nou simptom al infectarii cu Covid-19
O poveste similară prezentată într-un alt studiu de caz publicat în iunie. Un bărbat în vârstă de 64 de ani a venit la camera de urgență cu sughițuri persistente și șuierături. Medicii i-au facut o radiografie toracica, apoi au testat pacientul COVID-19. Si el a fost pozitiv.
Întrebarea daca sughițul persistent este un simptom al COVID-19 nu are încă un răspuns solid. În afară de aceste două exemple, asocierea dintre sughiț și noul coronavirus nu a fost studiată prea mult.
„Este greu de spus”, a sustinut Aparajita Singh, un gastroenterolog la Universitatea din California San Francisco, pentru Business Insider, adăugând: „Ar trebui sa fim interesați să încercam să cercetam această problema și să găsim o asociere, pentru că sughițul este foarte, foarte frecvent”. Cu toate acestea, a spus ea, dovezile existente până acum sunt „de foarte mică calitate”.
Coronavirusul poate irita sistemul digestiv
Singh a spus că este plauzibil că sughițul ar putea fi un semn de COVID-19 pentru unii pacienți, pe baza a ceea ce știm despre cum interacționează virusul și sistemul digestiv.
Cercetările au arătat că virusul poate duce la probleme gastrointestinale: un studiu a constatat că la 204 de pacienți cu COVID-19, 103 au raportat un fel de simptom gastrointestinal. Cele mai frecvente au fost diareea și pierderea poftei de mâncare. Șase dintre acești pacienți nu au prezentat simptome respiratorii – doar cele gastro-intestinale. În mod similar, un studiu CDC a descoperit că aproximativ jumătate dintre pacienți aveau simptome gastro-intestinale, inclusiv diaree și vărsături.
Dacă coronavirusul irită tractul gastro-intestinal, poate afecta și nervul frenic, care controlează diafragma. Un nerv frenic iritat poate provoca contracții involuntare ale diafragmei – cunoscute și sub numele de sughiț.
„Oricând este afectat er fi tractul digestic, este plauzibil din punct de vedere biologic că s-ar putea ajunge cu sughiț”, a declarat pentru Business Insider Lisa Maragakis, director principal pentru prevenirea infecțiilor la Johns Hopkins Health System.