Prima pagină » Local » Un nou șef la unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași! Prim-procurorul Monica Palaghia, înlocuit de procurorul Dragoș Bordianu!
Un nou șef la unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași! Prim-procurorul Monica Palaghia, înlocuit de procurorul Dragoș Bordianu!

Un nou șef la unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași! Prim-procurorul Monica Palaghia, înlocuit de procurorul Dragoș Bordianu!

15 iul. 2020, 04:00,
Ciprian Nedelcu în Local

Unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași are, de astăzi, un nou șef! Astfel, prim-procurorul Monica Palaghia a fost înlocuit cu Dragoș Bordianu! Decizia a fost luată recent de către reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii. În același timp, procurorul Monica Palaghia va merge la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iași

Un nou șef la unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași! Prim-procurorul Monica Palaghia, înlocuit cu Dragoș Bordianu!
Decizia a fost luată pe data de 9 iunie 2020 de către reprezentanții Consiliului Superior al Magistraturii. „CSM hotărăște delegarea domnului Dragoș Bordianu, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, în funcția de prim-procuror al acestei unități, începând cu data de 15 iulie 2020, până la ocuparea funcției prin concurs sau examen, dar nu mai mult de 6 luni”, au precizat cei de la Consiliul Superior al Magistraturii.
Astfel, de astăzi, Dragoș Bordianu devine șeful Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași. Asta, după ce, pe 26 mai 2020, procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași a formulat propunerea de delegare a lui Dragoș Bordianu în funcția amintită.

Un nou prim-procuror adjunct la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași

Tot începând de astăzi, la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași va activa un nou prim-procuror adjunct, în persoana lui Simon Rotundu. Consiliul Superior al Magistraturii a admis tot pe 9 iunie propunerea de delegare a acestuia în funcția amintită.
Propunerea de delegare a fost formulată tot de către procurorul general al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iași. Numirea în funcția de conducere a fost făcută de către CSM tot pentru o perioadă de 6 luni, și în acest caz.

Pe de altă parte, Monica Palaghia, fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași își va continua, de astăzi, activitatea în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași. Asta, după ce mandatul în funcția de șef al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași s-a încheiat. De remarcat este faptul că, în cadrul activității din ultimii 6 ani, Monica Palaghia a avut o implicare exemplară, atât în calitate de prim-procuror, cât și din postura de purtător de cuvânt al instituției amintite.

Unul dintre cele mai aglomerate Parchete din Iași: volum de activitate de 50.991 de cauze penale

Referitor la activitatea Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași din semestrul I al anului 2020, fostul prim-procuror Monica Palaghia a precizat ieri că a avut un volum de peste 50.000 de cauze penale.

„Din punct de vedere cantitativ, volumul înregistrat a fost de 50.991 de cauze penale de soluționat, reprezentând cu 1,32 la sută mai mult decât în perioada similară din 2019, când au fost 50.327 de cauze. Din totalul de cauze de soluționat, 302 au fost în urmărire penală proprie a procurorului și 50.689 în supraveghere. De asemenea, 6.697 de dosare au fost soluționate, în creștere cu 27,78 la sută față perioada simiară din 2019, când au fost soluționate 5.241 de cauze”, a precizat ieri Monica Palaghia.

Potrivit acesteia, au fost emise în semestrul 1 al anului 2020: 479 de rechizitorii, 2 acorduri de recunoaștere a vinovăției, 256 de soluții de renunțare la urmărire penală și 5.960 de clasări. „Procurorii care efectuează urmărire penală proprie au emis 79 de soluții, dintre care 8 rechizitorii și o soluție de renunțare la urmărire penală. În total, în prima parte a anului 2020, au fost trimise în judecată 627 de persoane, din care 104 în stare de arest preventiv.

În această perioadă a fost înregistrată o soluție definitivă de achitare și un rechizitoriu a fost restituit definitiv de instanța competentă. În 2 cauze în care s-a dispus măsura preventivă a arestului au fost emise soluții de clasare, ca urmare a împăcării părților / retragerii plângerii de către persoana vătămată”, a încheiat fostul prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Iași, Monica Palaghia, care, de astăzi, a fost înlocuit în funcție de Dragoș Bordianu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *