Schimbări de trupe în conducerea companiei Delphi, prezentă la Iași cu fabrica din comuna Miroslava. După aproape trei ani pe funcție de conducere, Matthias Paul Marie Mialhe a fost înlocuit cu Yu Wang, specialistă venită din China. Reprezentanții companiei susțin că noua numire nu va afecta activitatea fabricii. În 2018, producătorul de injectoare și pompe pentru motoare a înregistrat o cifră de afaceri de 460 milioane euro. Este cel mai mare angajator din Iași, cu 2.622 angajați. Cifrele financiare pentru anul 2019 nu sunt încă disponibile.
Schimbări la nivel de conducere în cadrul companiei Delphi, cel mai mare angajator din județul Iași. Recent, administratorul societății D2 Industrial Development and Production SRL, controlată de unicul asociat Delphi Diesel Systems România SRL, a fost revocat din funcție. Francezul Matthias Paul Marie Mialhe a fost înlocuit de Yu Wang, specialistă adusă din Shanghai, China. Mialhe s-a aflat la conducerea societății încă din anul 2017. Între timp, Mialhe s-a angajat la DRiV Incorporated, companie americană ce produce piese originale pentru sistemele de frânare.
Reprezentanții companiei au precizat că această mutare nu va afecta activitatea fabricii din comuna Miroslava. Conform ultimelor date financiare, valabile pentru anul 2018, Delphi Diesel Systems România SRL a înregistrat o cifră de afaceri de 2.208.399.257 lei, adică 460 milioane euro, profit de 58 milioane lei, datorii de 6-7 milioane lei, cu un număr de 2.622 angajați. Divizia de la Iași este controlată de compania Delphi European Holdings SARL.
Injectoare pentru export
Compania Delphi este prezentă la Iași încă din anul 2007. Este axată pe producerea de injectoare pentru industria auto, dar și pompe de înaltă presiune destinate motoarelor pe benzină sau motorină. Investiția din comuna Miroslava a depășit nivelul sumei de 100 milioane euro, beneficiind și de ajutor guvernamental. La începutul anului 2019, Delphi Technologies, cu sediul la Londra, a anunțat că unele activități desfășurate în Sudbury, Marea Britanie, vor fi mutate la Iași, unde costurile sunt mult mai mici. Delphi a investiti și în București, acolo unde a înființat un centru ce furnizează servicii de tehnologia informației pentru filialele companiei, la nivel global, unde sunt înregistrați aproape 20.000 angajați. În 2017, Delphi Technologies se desparte de compania americană Delphi Automotive. Atunci, Bursa de Valori americană arăta că noua companie avea o valoare de aproape 5 miliarde de dolari.
Nu au lipsit controversele
În 13 ani de activitate, compania de la Iași nu a fost ferită de scandaluri. La un moment dat, mai mulți angajați din Iași au fost prinși că au furat din fabrică mai mulți paleți cu injectoare. Afacerea era „înfloritoare”. De mici dimensiuni, injectoarele puteau fi strecurate ușor, urmând să fie vândute service-urilor auto la jumătate de preț. Toată lumea era mulțmită. Însă, inculpații au fost trimiși în judecată. Atunci, a fost declarat un prejudiciu de peste 20.000 euro. Recent, angajații companiei s-au plâns că pe timp de pandemie nu sunt luate măsuri de protecție pentru muncitori, asta în timp ce personalul de la birouri lucra de acasă. Mai multe sesizări au fost transmise redacției BZI. Reprezentanții Delphi au transmis un răspuns prin care au subliniat că angajații sunt scanați la intrarea pe poarta fabricii, pentru verificarea temperaturii.