Virusul COVID-19 a bătut recordul la Iași ca număr de infectați. Ieri, 70 de ieșeni au fost diagnosticați cu coronavirus. Numărul de pacienți nou-infectați cu COVID-19 este dublu față de ziua precedentă. Situația se tensionează și mai tare pentru că locurile din spitale se diminuează
Virusul COVID-19 a bătut recordul la Iași ca număr de infectați. Ieri, 70 de ieșeni au fost diagnosticați cu coronavirus. Dintre aceștia fac parte și zeci de copii de la Centrul de Plasament C.A. Rosetti din Iași. Situația devine din ce în ce mai tensionată și asta pentru că în spitalele suport COVID-19 numărul de paturi se diminuează de la zi la zi. Zilele trecute, numărul zilnic de cazuri de îmbolnăviri cu noul tip de virus la Iași oscila între 30 și 40. Ieri, numărul s-a dublat, iar autoritățile trag un semnal de alarmă și recomandă ieșenilor să păstreze măsurile impuse de siguranță pentru a evita un colaps al sistemului medical ieșean.
Iașul, pe locul 3 în țară ca număr de îmbolnăviri! COVID-19 a atins ieri recordul
Iașul s-a clasat ieri pe locul 3 ca număr de îmbolnăviri din întreaga țară, după Dolj, cu 91 de cazuri, și municipiul București, unde au fost înregistrate 228 de cazuri. Până ieri, pe teritoriul județului Iași au fost confirmate 2.180 cazuri cu persoane infectate cu COVID-19, dintre care 1.792 au fost externate. Din fericire, în județul Iași ieri nu s-a înregistrat niciun caz de deces în rândul persoanelor confirmate pozitiv, numărul total de decese fiind 82 de la începutul pandemiei de coronavirus. Situația din spitale devine din ce în ce mai tensionată, iar managerii unităților suport COVID-19 fac tot ceea ce le stă în putință pentru a nu rămâne fără locuri disponibile pentru îngrijirea pacienților diagnosticați cu noul tip de virus.
Ieri, 34 de ieșeni vindecați de coronavirus au primit la retestare vestea că sunt încă pozitivi la infecția cu COVID-19
Pe lângă cele 70 de persoane nou-confirmate cu COVID-19 la Iași, ieri, la retestare, 34 de ieșeni au aflat că sunt încă pozitivi. Aceștia au fost declarați vindecați de coronavirus, dar la retestare a reieșit că încă poartă virusul. În total, Iașul a avut ieri 104 diagnosticați pozitiv.
„Chiar dacă sunt retestați pozitiv la infecția cu coronavirus, asta nu înseamnă că virusul este încă activ. Este vorba despre niște «celule moarte» care au persistat în plămâni după vindecare. Dacă după retestare acești pacienți sunt simptomatici, înseamnă că virusul este încă activ și sunt internați în spital. Dacă pacienții vindecați de COVID-19 sunt însă asimptomatici, sunt internați în spital pentru 48 de ore, îi investigăm medical și dacă totul este în ordine, pot pleca acasă. Ne așteptăm la o creștere a numărului de pacienți care la retestare sunt încă pozitivi”, spune dr. Carmen Manciuc, director medical la Spitalul de Boli Infecțioase din Iași.
Din ce în ce mai puține locuri în spitalele suport COVID-19. Pacienții refuză să se externeze!
Spitalele suport COVID-19 din Iași devin din ce în ce mai aglomerate. Așa cum au comunicat reprezentanții unităților medicale, chiar dacă se fac externări, paturile se ocupă imediat. Din cauza numărului în creștere de cazuri noi, sunt din ce în ce mai puține locuri disponibile. Presiunea este din ce în ce mai mare, spun managerii. La Spitalul de Boli Infecțioase din Iași, așa cum spune dr. Carmen Manciuc, orice loc care se eliberează este imediat ocupat. Practic, în permanență se lucrează la capacitate maximă. La celelalte spitale suport COVID-19 situația este similară. Ieri, reprezentanții Spitalului Militar au anunțat că toate paturile pentru pacienții cu coronavirus sunt ocupate. Pacienții refuză să meargă acasă până în momentul în care vor avea două teste PCR negative.
„Dacă înainte pacienții se revoltau că erau spitalizați până la negativarea a două teste PCR, acum spun că nu vor să fie externați. Primesc, cel mai adesea, această solicitare de la angajator”, spune dr. Carmen Manciuc.
Pentru a opri răspândirea infecției cu COVID-19, autoritățile recomandă ieșenilor să păstreze măsurile de siguranță
Din cauza creșterii fulgerătoare a numărului de infecții cu COVID-19 la nivelul județului Iași, autoritățile reamintesc ieșenilor că cel mai util mijloc prin care am putea opri răspândirea virusului este respectarea măsurilor de siguranță. Purtarea măștii atât în spațiile închise, cât și în spațiile publice deschise, începând cu data de 1 august 2020, este obligatorie. La fel este și păstrarea distanțării fizice, igienizarea frecventă a mâinilor și evitarea aglomerațiilor, în vederea limitării raspândirii infecției cu noul coronavirus și prevenirii îmbolnăvirilor cu SARS-COV- 2. Autoritățile recomandă tuturor cetățenilor să trateze cu maximă seriozitate pericolul determinat de infectarea cu noul coronavirus, să semnaleze către autorități cazurile în care sunt încălcate normele sanitare și să îndemne celelalte persoane să respecte toate măsurile de protecție.