Prima pagină » National » Un nou razboi? Israel a atacat o zona din Palestina
Un nou razboi? Israel a atacat o zona din Palestina

Un nou razboi? Israel a atacat o zona din Palestina

16 iun. 2021, 12:08,
Alexandru Ifrim, în National

Israelienii au efectuat un nou atac în Fâşia Gaza, miercuri dimineaţa, 16 iunie 2021, după ce au lansat mai multe baloane incediare venite dinspre sudul Israelului, potrivit unor informaţii făcute de către cei din cadrul serviciilor de securitate palestiniană şi a mai multor martori.

După ce s-a efectuat un armistiţiu pe data de 21 mai 2021, Israelul nu a rezistat prea mult şi a trimis aceste baloane incediate pe teritoriul palestinienilor. În urma războiul fulger dintre cele două ţări nu au lipsit victimele, în Palestina au fost 260 de morţi, printre care copii, adolescenţi şi combatanţi, şi 13 decese în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat. Potrivit unor surse palestiniene, aviaţia israeliană a vizat cel puţin o ţintă la est de Khan Younes, un oraş din sudul Fâşiei Gaza, enclavă sărăcită cu două milioane de locuitori unde aproximativ o mie de apartamente, birouri şi buticuri au fost distruse în ultimul război cu Israelul, al patrulea din 2008. Un alt martor al exploziilor a fost un fotoreporter al agenţiei France Presse aflat la Khan Younes.

Aceste acaturi au fost primele lovituri date de către israelieni împotriva palestinienilor. Zona atacată de către Israel a fost una în care cei de la Hamas au controlul. Statele Unite şi ONU au îndemnat la „reţinere” înaintea acestui marş controversat pe care noul guvern israelian condus de Naftali Bennett, în funcţie de duminică, l-a autorizat marcând în acelaşi timp traseul pentru a evita confruntările cu palestinienii.

După atacul israelienilor, oficialii Hamas au amenitat Israelul cu represalii dacă acest marş sărbătorind preluarea controlului şi anexarea Ierusalimului de Est, sectorul palestinian al Oraşului Sfânt, de către armata israeliană în 1967, se va aventura în special în cartierele musulmane din Oraşul Vechi

Pe 21 mai Israel şi Palestina au semnat un tratat pentru încetarea războiului

Israelul şi gruparea militară Hamas au fost de acord pentru a înceta focul, după ce mai bine de o săptămână cele două ţări au efectuat mai multe atacuri aeriene. În urma acestor acaturi sute de persoane şi-au pierdut viaţa marea majoritate fiind copii. Armistițiul semnalează sfârșitul vărsării imediate de sânge.

Timp de 11 zile, Forţele de Apărare Israeliene au efectuat bombardamente aeriene asupra Faşiei Gaza, în timp ce gruparea militară Hamas a trimis mii de rachete către Israel, în violența care a subliniat cât de evaziv a devenit un acord de pace pe termen mai lung.

După atacurile israelienilor, în Palestina s-au înregistrat 231 de persoane care şi-au pierdut viaţa, iar printre aceştia au fost şi 65 de copii, conform Ministrului Sănătăţii Hamas. În Israel s-au înregistrat mult mai puţine decese, acestea fiind 12 la număr doi copii, au fost uciși de focul militanţilor palestinieni din Gaza, potrivit IDF și serviciului de urgență al Israelului. Un lider în vârstă al Hamas a declarat pentru CNN că armistițiul, în condițiile intermediate de Egipt, va începe vineri la 2:00 ora locală.

„Cabinetul de securitate s-a întrunit în această seară. Și a acceptat în unanimitate recomandarea tuturor elementelor de securitate – șeful Statului Major, șeful Shin Bet, șeful Mossadului și șeful Consiliului de Securitate Națională – să accepte inițiativa egipteană pentru un încetare a focului necondiționat reciproc care va intra în vigoare la o oră care urmează să fie convenită ulterior „, se arată în declarația primului ministru israelian Benjamin Netanyahu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *