Un nou proiect de lege propus de PSD di PNL a fost depus în Parlamentul României pentru aprobare. Mai mulţi parlamentari au iniţiat o propunere legislativă prin care vânarea cormoranilor va fi permisă pe parcursul întregului an.
Proiectul de lege a fost iniţiat de 17 senatori şi deputaţi PSD şi trei deputaţi PNL. Respectiva propunere legislativă ar modifica Anexa nr.1, lit.B, pct.10 din Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. La momentul actual, perioada de vânătoare a acestei specii de păsări este 1 septembrie – 28 februarie.
Proiect de lege propus de PSD şi PNL
În ultimii 40 de ani, numărul de cormorani mari a crescut semnificativ, ceea ce afectează fermele de acvacultură.
„Populaţiile s-au întors în unele zone după o lungă absenţă şi s-au mutat şi în alte zone anterior neocupate. Această creştere a numărului şi a distribuţiei a adus păsările în conflict cu omul. Cu toate că îngrijorarea producătorilor de peşte a crescut ca urmare a pagubelor tot mai mari produse de cormorani în fermele de acvacultură, semnalele acestora nu au fost auzite de responsabilii cu protecţia mediului. Urmare acestui fapt, s-a ajuns în prezent ca producători de marcă din acvacultura românească să dorească să abandoneze această activitate şi să se îndrepte spre alte activităţi din agricultură românească”, au subliniat parlamentarii.
Cormoranii se hrănesc doar cu peşte, consumând până la 500 g de hrană în fiecare zi. Totodată, se hrănesc în habitate de apă dulce, ceea ce poate afecta pescuitul comercial, fermele de pește și pescuitul recreațional în habitate naturale, seminaturale sau artificiale.
La nivel european, nu există o limitare a vânării păsărilor migratoare admise la vânătoare.
„În ultimii 20 de ani s-a observat o masivă migraţie a cormoranilor din apele naturale, unde hrana s-a redus, în fermele de acvacultură, unde hrana este abundentă. Prezenţa cormoranului o putem observa pe întreg teritoriul României, nu doar în zonele tradiţionale de prezenţă (Delta Dunării şi de-a lungul cursului fluviului Dunărea). Ei au migrat în căutare de hrană şi spre zone ca Banat, Transilvania, Moldova”, au mai menţionat iniţiatorii.
Problema cormoranilor, discutată la Bruxelles
Aceste specii de păsări au creat probleme mari şi la Iaşi. Problema cormoranilor din Iași a fost discutată la Bruxelles de către miniștrii Agriculturii care s-au declarat îngrijorați de creșterea numărului de prădători din fermele piscicole. Cătălin Platon, președintele ROMFISH, susține că piscicultorii au fost loviți din toate părțile și au nevoie de ajutoare financiare. Acesta a spus că, deși piscicultorii trebuiau să primească compensații, nu au încasat niciodată banii promiși.
„În ceea ce priveşte compensaţiile pe care Legea 49/2011 le prevede a fi acordate inclusiv fermierilor piscicoli pentru menţinerea unui management tradițional al exploataţiei pisicole, Guvernul României nu a emis nici acum, după 11 ani de când era obligat să o facă, Hotărârea de Guvern care să detalieze modul de calcul şi de acordare a acestor compensaţii. Mai mult, deși pentru partea productivă a acestui tip de finanţare, anume Fondul European pentru Sectorul Pescăresc şi Afaceri Maritime 2014–2020, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale refuză cu obstinaţie să utilizeze fondurile europene prin care se pot compensa pierderile suferite de fermele piscicole, ca urmare a acţiunii prădătorilor ihtiofagi, ţine blocată și măsura specifică, deși Comisia Europeană i-a indicat expres modul de deblocare”, a menționat Cătălin Platon.
Afacerile din piscicultură au fost afectate și de pandemia de COVID-19. Problema cormoranilor din Iași și din alte zone din țară a fost semnalată la Bruxelles și de Petre Daea, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.
În iunie 2020, preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea care permite vânarea cormoranului mare, în perioada 1 septembrie şi 28 februarie. Anterior, vânarea acestei specii de păsări era interzisă. Totuși, se pare că problema nu a fost rezolvată. De aceea, a apărut pe agenda discuțiilor parlamentare un nou proiect de lege propus de PSD și PNL.
Acu nu mai râdeți de Daea?