Prima pagină » National » Un nou program „Rabla pentru tractoare” este lansat de ministrul Mediului. Statul ar putea deconta până la 80% din valoarea utilajului pentru tinerii fermieri

Un nou program „Rabla pentru tractoare” este lansat de ministrul Mediului. Statul ar putea deconta până la 80% din valoarea utilajului pentru tinerii fermieri

10 sept. 2024, 11:08,
în National

Recent, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat că va derula un nou program „Rabla pentru tractoare”, care va avea un buget de peste 500 de milioane de lei.

Mircea Fechet a anunțat recent că va lansa un nou program denumit „Rabla pentru tractoare”, prin care tinerii fermieri își pot cumpăra mai ușor utilaje agricole, statul putând să deconteze până la 80% din valoarea acestora. Un criteriu important este ca acestea să fie noi și cu emisii cât mai mici.

Rabla pentru tractoare

Programul „Rabla pentru tractoare” va beneficia de un buget de 500 de milioane de lei și va sprijini achiziționarea de utilaje agricole prin acoperirea a până la 80% din valoarea totală a acestora, a anunțat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet. Acesta a subliniat că programul este destinat producătorilor agricoli care activează în sectorul producției agricole primare, facilitându-le accesul la tractoare și mașini agricole autopropulsate, inclusiv accesorii agricole noi și mai puțin poluante. O satisfacție personală pentru ministru este faptul că, spre deosebire de echipamente precum panourile fotovoltaice, care sunt importate preponderent din piețele asiatice, în cazul tractoarelor și utilajelor agricole există producători locali în România. El a exprimat speranța că o parte cât mai mare dintre aceste echipamente va fi produsă pe plan local. Programul este menit să îmbunătățească parcul național de tractoare și are alocat un buget semnificativ de 500 de milioane de lei.

Ministrul a detaliat că schema de ajutor de stat permite achiziționarea unui tractor cu o valoare de până la 55.000 de euro, TVA inclus.

Sprijinul acordat va fi între 65% și 80%

Totuși, aceste tractoare sunt destinate în principal fermierilor care utilizează utilaje de dimensiuni mai mici. În ceea ce privește procentul sprijinului acordat beneficiarilor, acesta variază între 65% și 80% din valoarea totală a achiziției, în funcție de categoria de fermieri. Astfel, tinerii fermieri, cei cu vârsta sub 40 de ani, vor beneficia de o finanțare de până la 80%, în timp ce pentru celelalte categorii de fermieri, sprijinul financiar ajunge până la 65%. O condiție esențială pentru accesarea acestui program este ca fermierul să dețină atestat de producător. Ministrul a exprimat speranța că acest program va fi unul de succes și că va deveni o tradiție anuală, având în vedere că, până în prezent, fermierii și utilajele agricole nu au beneficiat de o astfel de finanțare.

Laurențiu-Adrian Neculaescu, președintele Administrației Fondului pentru Mediu (AFM), a explicat că programul va funcționa pe modelul „Rabla” destinat autoturismelor. Fermierii care dețin atestate de producători vor putea casa un vehicul uzat sau un tractor vechi, urmând să primească un voucher. Cu acest voucher, aceștia se vor putea prezenta la dealer pentru achiziționarea unui tractor nou și a utilajelor agricole aferente, cu respectarea pragului maxim de 55.000 de euro. Dealerul va depune apoi cererea de decont la Administrația Fondului pentru Mediu, iar procesul se va derula conform schemei deja consacrate.

Mircea Fechet a anunțat recent că va lansa un nou program denumit „Rabla pentru tractoare”, prin care tinerii fermieri își pot cumpăra mai ușor utilaje agricole, statul putând să deconteze până la 80% din valoarea acestora.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *