Prima pagină » Economic Local » Un nou program pentru fermierii din Iași. Cererile se depun la APIA până în luna septembrie 2024
Un nou program pentru fermierii din Iași. Cererile se depun la APIA până în luna septembrie 2024

Un nou program pentru fermierii din Iași. Cererile se depun la APIA până în luna septembrie 2024

18 iun. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN, în Economic Local

Un nou program pentru fermierii din Iași se derulează în perioada 17 iunie – 13 septembrie 2024. Aceștia pot depune cererile de finanțare pentru accesarea Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07 „Silvo-mediu și climă” din cadrul PS PAC 2023-2027

Fermierii din Iași, care vor să obțină noi ajutoare financiare, pot accesa câteva sute de mii de euro prin intermediul Schemei de ajutor de stat „Silvo-mediu și climă”, aferentă Intervenției DR-07 „Silvo-mediu și climă”. Angajamentele voluntare asumate în baza schemei de ajutor de stat contribuie la atingerea obiectivelor specifice ale Uniunii Europene, de atenuare a schimbărilor climatice și adaptarea la acestea, inclusiv prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și prin îmbunătățirea sechestrării carbonului. De asemenea, prin intermediul sumelor obținute, fermierii ajută la promovarea dezvoltării sustenabile și a gestionării eficiente a resurselor naturale, cum ar fi apa, solul și aerul, stoparea și inversarea pierderii biodiversității, îmbunătățirea serviciilor ecosistemice și conservarea habitatelor și a peisajelor.

Un nou program pentru fermierii din Iași a demarat în această perioadă

Pentru a obține fondurile alocate acestui program, fermierii trebuie să avizeze dosarul tehnic depus la Garda Forestieră. Solicitanții pot depune, la Centrul Județean al Agenției pentru Plăți și Intervenții în Agricultură (APIA), cererile de finanțare, însoțite de documentele specificate în Ghidul solicitantului, care a fost publicat pe site-ul APIA. Rapoartele de selecție a dosarelor vor fi publicate la finalul acestui an, iar banii vor intra în conturi abia în 2025. APIA efectuează, în această perioadă, plățile către fermierii care au lucernă. Din Iași, sunt în jur de 50 de beneficiari care exploatează aproximativ 7.000 de hectare. Potrivit Planului Național Strategic, suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul cuplat vegetal pentru lucernă în perioada 2023-2027 este de 121.783 de hectare.

Campania APIA din 2024 s-a încheiat

Campania de depunere a cererilor unice la APIA pentru anul 2024 s-a încheiat. Fermierii din Iași au înaintat peste 15.000 de documente pentru o suprafață de aproape 300.000 de hectare cu terenuri agricole. După depunerea cererilor unice la APIA urmează verificarea în teren a fermierilor. Specialiștii Agenției de Plăți și Intervenție pentru Agricultură derulează mai multe controale la cei care au cerut subvenții pentru anul 2024.

Astfel, pe lângă cele două verificări făcute în fiecare an, controlul clasic, unde fermierii sunt inspectați de specialiștii APIA pe bază de GPS, adică suprafețele agricole declarate și extrase din eșantionul de control, dar și cel de teledetecție, prin care se primesc imagini de la Comisia Europeană, unde se verifică cu spectrul de culoare, pentru a se stabili dacă toate culturile corespund cu realitatea, a fost introdus un al treilea tip de control. Fermierii din Iași care vor să depună cererile în noul program derulat de la APIA pot solicita informații de la specialiștii instituției.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

BZI - Editia Digitală
18 iulie 2024
18 iulie 2024