Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) va lansa un nou program de finanțare la finalul lunii ianuarie 2025. Ieșenii vor putea obține maximum 2 milioane de euro în măsura DR16 – Investiții în sectorul legume și/sau cartofi
O nouă linie de finanțare pentru fermierii din Iași care vor să acceseze fonduri europene în anul 2025 va fi deschisă la finalul lunii ianuarie. Sesiunea de depunere a cererilor pentru linia de finanțare DR16-Investiții în sectorul legume și/sau cartofi va fi lansată până în 30 ianuarie 2025. Fermierii din Iași care vor să dezvolte afaceri de succes în mediul rural pot accesa până la maximum 2 milioane de euro/proiect.
Bugetul acestei măsuri de finanțare, prima care va fi lansată în acest an, este de 150 de milioane de euro. Prin intermediul acestei măsuri se vor putea face investiții în fermele de producție legume și/sau cartofi, cu o intensitate a sprijinului public nerambursabil de 65%. Valoarea finanțării poate ajunge la 2 milioane de euro pentru proiectele complexe, în timp ce pentru achiziția de utilaje se acordă maximum 300.000 de euro, respectiv 500.000 de euro în cazul utilajelor pentru cartofi achiziționate de formele asociative. Beneficiarii eligibili sunt fermieri, cu excepția persoanelor fizice neautorizate, cooperative agricole și societățile cooperative care reprezintă interesele membrilor fermieri, grupuri și organizații de producători constituite în baza legislației naționale în vigoare şi recunoscute de MADR, care deservesc interesele membrilor.
Un nou program de finanțare va fi lansat de AFIR la finalul lunii ianuarie 2025
Printre condițiile de eligibilitate sunt următoarele:
„solicitantul va figura în sistemul APIA/ANSVSA (după caz), anterior depunerii cererii de finanțare, cu forma de desfășurare a activității economice cu care solicită sprijin prin prezenta intervenție, investiția trebuie să se realizeze în cadrul unei ferme cu o dimensiune economică de minimum 12.000 € standard output (SO), solicitantul trebuie să demonstreze asigurarea cofinanțării investiției, iar viabilitatea economică a investiției trebuie să fie demonstrată în baza documentației tehnico-economice. În cazul proiectelor care propun procesare / depozitare / condiționare minimum 50% din produsele agricole care sunt supuse procesării / depozitării / condiționării trebuie să provină din exploatația proprie și/sau din exploatațiile membrilor (în cazul formelor asociative). În cazul în care investiţia afectează corpuri de apă subterană sau de suprafaţă care au fost identificate ca nesatisfăcătoare în planul corespunzător de management al bazinului hidrografic din motive legate de cantitatea de apă, este realizată o reducere efectivă a utilizării apei de minimum 50% din posibilele economii stabilite la punctul „a)” sau în conformitate cu procentul stabilit de autoritatea competentă (dacă este cazul), care să contribuie la atingerea stării bune a acelor corpuri de apă”.
O măsură de finanțare va fi lansată anul acesta și pentru tinerii care vor să se instaleze ca fermieri. A crescut interesul pentru această măsură de finanțare.
Tinerii din Iași au investit câteva milioane de euro în afacerile din mediul rural
Tinerii fermieri din Iași primesc fonduri europene de la Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), în această lună. La începutul anului 2025 sunt programate plăți către tinerii care au accesat fonduri europene în cadrul unor măsuri de finanțare derulate în perioada 2023-2024. Aceștia vor încasa peste jumătate de milion de euro, fonduri nerambursabile. Banii vor fi investiți în dezvoltarea unor ferme legumicole în diverse zone din județ, dar și pentru achiziția unor utilaje agricole sau înființarea unor fabrici de procesare a legumelor și fructelor. Tinerii fermieri au accesat fonduri europene în cadrul a diverse măsuri derulate de AFIR, sumele fiind cuprinse între 50.000 și 200.000 de euro. Un nou program de finanțare va fi lansat de AFIR la finalul lunii ianuarie 2025.