Prima pagină » Economic Local » Un nou produs din Iași ar putea fi atestat tradițional. În județ sunt atestate 16 produse, de la 7 producători
Un nou produs din Iași ar putea fi atestat tradițional. În județ sunt atestate 16 produse, de la 7 producători

Un nou produs din Iași ar putea fi atestat tradițional. În județ sunt atestate 16 produse, de la 7 producători

06 apr. 2020, 04:00,
Raluca Costin în Economic Local

Un producător de lactate din județul Iași ar putea putea obține documentul de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) dacă va trece de toate etapele impuse de autorități. Producătorul ar putea obține un logo specific și va fi adăugat pe lista producătorilor atestați de MADR pentru cașcaval. În Iași sunt atestate în prezent 16 produse de la 7 producători. Produsele atestate sunt din domeniul panificației, legumicol, produse din carne, din fructe. În România, din anul 2015 până în prezent, sunt atestate 780 de produse din diverse domenii.

Cum este recunoscut un produs tradițional?

Conform legii modificate în anul 2014, un produs tradițional reprezintă un „produs alimentar fabricat pe teritoriul național pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari, care prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau prelucrare și un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse similare aparținând aceleiași categorii”, după cum se arată în lege. De asemenea, rețeta produsului trebuie să fie veche de peste 50 de ani, din arhivele bibliotecii din comuna de unde provine beneficiarul sau să fie o rețetă veche, din familie, ingredientele folosite la prepararea produselor trebuie să fie din producție locală, specifice zonei, măcar o etapă din producție să fie executată manual, dar și cantitatea de produse să fie una redusă semnificativ față de cele produse industrial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *