Prima pagină » Local » Un nou pavilion, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Proiect de 200 de milioane de lei, la unitatea medicală din municipiu
Un nou pavilion, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Proiect de 200 de milioane de lei, la unitatea medicală din municipiu

Un nou pavilion, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași! Proiect de 200 de milioane de lei, la unitatea medicală din municipiu

20 iul. 2021, 02:00,
Vlad Rotaru, în Local

Spitalul de Boli Infecțioase din Iași va avea un nou pavilion. Acesta va fi destinat bolnavilor de HIV/SIDA, valoarea investiției fiind de circa 200 de milioane de lei. Proiectul va fi discutat de plenul Consiliului Județean Iași în cursul acestei săptămâni

O nouă investiție, la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva”, din municipiul Iași! Unitatea medicală subordonată Consiliului Județean (CJ) Iași va avea parte de un nou pavilion.
Discuțiile legate de noul pavilion au fost inițiate de ceva vreme, însă proiectul a prins contur abia acum. Investiția va fi gestionată de către Consiliul Județean Iași. De altfel, detaliile proiectului vor fi prezentate de autoritatea județeană în cursul acestei săptămâni, în cadrul ședinței ordinare ce va avea loc miercuri, 21 iulie 2021.

Pavilion pentru bolnavii de HIV/SIDA, la Spitalul de Boli Infecțioase Iași

Acesta va fi cel de-al șaptelea pavilion de la unitatea medicală amintită. Corpul de clădire va fi destinat tratării bolnavilor de HIV/SIDA. Clădirea va fi ridicată pe locul unor actuale construcții ce vor fi demolate.

„Spitalul de Boli Infecțioase va avea un nou pavilion. Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru construirea unui pavilion vor intra pe ordinea de zi a ședinței de Consiliu Județean. Proiectul va fi realizat prin desființarea cabinei de la poartă, a serei, a beciului, a gardului din cărămidă, a garajului și a grajdului-magazie. Pavilionul 8 este o clădire compusă din două tronsoane, concepute pentru o separare clară a zonei HIV/SIDA de restul spațiilor aferente tratării bolilor infecțioase”, se arată în decizia celor de la Consiliul Județean Iași.

Unitatea medicală a avut în ultimul an pavilioanele ocupate cu pacienți infectați cu COVID-19.

Sute de locuri în noul pavilion medical din Iași

Noua secție va avea peste 130 de paturi, conform proiectului de hotărâre.

„Numărul total de locuri este de 132 de paturi, dintre care 20 de paturi sunt pentru Secția de Terapie Intensivă, iar 10 pentru spitalizarea de zi HIV/SIDA. Alte 24 de paturi sunt pentru staționarul compartimentului HIV/SIDA și alte 78 pentru staționarul general de boli infecțioase. Tronsonul A va avea 3 etaje, care vor reprezenta zona de staționare și spații medicale necesare desfășurării procesului medical în cele mai bune condiții, precum și spații de primire a vizitatorilor”, se mai arată în hotărârea CJ Iași.

În plus, viitoarea clădire va fi dotată cu ascensoare pentru transportul pacienților pe targă, dar și pentru circulația curentă. Valoarea totală este de 195,6 milioane de lei, sumă fără TVA. Durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 24 de luni.

Detalii despre noua clădire de la Spitalul de Boli Infecțioase

Primele detalii despre pavilionul de la Boli Infecțioase au fost discutate la începutul anului 2020. Parterul ar urma să fie conceput cu o zonă de triaj și una de ambulatoriu. Tot aici ar urma să fie amenajată și capela ce va deservi unitatea medicală. Etajele sunt pentru zona de staționare. La subsol vor exista două adăposturi pentru protecție civilă, un spațiu tehnic și un depozit de deșeuri.
Copiii și adulții infectați cu Virusul Imunodeficienței Umane (HIV) vor avea la dispoziție un tronson special, cu o capacitate de 10 paturi, pentru spitalizarea de zi, și 24 de paturi pentru staționarul compartimentului HIV/SIDA.

 

Spitalul de Boli Infecțioase va avea un nou pavilion

Studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru „Construire pavilion 8 (prin desființare cabină poartă, seră, beci, gard din cărămidă, garaj şi grajd-magazie)”, Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Sfânta Parascheva” Iași vor fi dezbătuți în ședința ordinară a Consiliului Județean, de miercuri, 21 iulie.
Pavilionul 8 este o clădire compusă din două tronsoane, concepute pentru o separare clară a zonei HIV/SIDA de restul spațiilor aferente tratării bolilor infecțioase.
Numărul total de locuri este de 132 de paturi din care 20 de paturi pentru secția de Terapie Intensivă, 10 pentru spitalizarea de zi HIV/SIDA, 24 de paturi pentru staționarul compartimentului HIV/SIDA și 78 pentru staționarul general de boli infecțioase.

Tronsonul A vă avea trei etaje care vor reprezenta zona de staționar și spații medicale necesare desfășurării procesului medical în cele mai bune condiții precum și spații de primire a vizitatorilor.
Viitoarea clădire va fi dotată cu ascensoare pentru transportul pacienților pe targă dar și pentru circulația curentă. Va fi compusă din subsol, unde vor exista două bazine cu apa, unul: rezerva spitalului şi ce-al de-al doilea: rezerva de apă în caz de incendiu.
Demisolul: compartiment ultra modern de radiologie: Computer tomograf, aparate de echografie şi radiologie+ laboratoare de analuze.
Parter: compartiment primiri urgente dotat cu personal înalt calificat şi aparate de analize rapide.
Etaj 1: terapie intensivă cu 20 paturi, fiecare pacient având la dispoziţie rezerva proprie cu circuite de admisie şi externare diferite pentru fiecare pacient,a personalului medical şi eliminarea lenjeriei, a materialelor infecţioase separat pe fiecare rezervă. Recepţie de primire,îndrumare a aparţinătorilor şi camera de discuţie cu medicul curant. Sala special destinată raportului de gardă, cabinete pentru medici, asistenţi, kinetoterapeut, pshiholog.
Etajul 2 şi 3: spaţii conform normelor europene pentru îngrijirea pacienţilor cu boli infecto-contagioase.
Corpul A şi corpul B vor fi conectate printr-un culoar( labirint) luminat, în timpul zilei, de sursă naturală.
Pavilionul va fi independent faţă de restul spitalului din punct de vedere al utilităţilor şi al fluidelor medicale.

➡ Valoarea totală este de 195.631.680,34 lei (fără TVA), iar durata estimată de execuție a obiectivului de investiții este de 24 luni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *