Prima pagină » International » Un nou parteneriat între Marea Britanie, Japonia și Italia. Vor dezvolta avioane de vânătoare de ultimă generație

Un nou parteneriat între Marea Britanie, Japonia și Italia. Vor dezvolta avioane de vânătoare de ultimă generație

09 dec. 2022, 10:45,
în International

Premierul britanic Rishi Sunak a anunțat că Regatul Unit va lucra alături de Italia și Japonia pentru a dezvolta avioane de vânătoare de ultimă generație. Pentru Japonia este încă un motiv de consolidare a apărării militare, în contextul tensiunilor din Peninsula Coreeană.

Acest parteneriat în domeniul apărării, potrivit șefului executivului de la Londra, face parte din programul global de luptă aeriană (GCAP) și va garanta că Regatul Unit și țările aliate „îi depășesc pe cei care încearcă să le facă rău”.

Un nou parteneriat între Marea Britanie, Japonia și Italia. Vor dezvolta avioane de vânătoare de ultimă generație

Potrivit Downing Street, avioanele de ultimă generație Tempest (în traducere „furtună”), cu o viteză supersonică, vor fi gata în 2035. Astfel, va putea înlocui 240 de avioane militare aflată în dotarea forțelor aeriene ale Regatului Unit și Italiei.

Prima etapă majoră a GCAP va fi lansată vineri, 9 decembrie 2022, de către Rishi Sunak, în timpul vizitei la baza aeriană la Coningsby, în comitatul Lincolnshire.

”Securitatea Regatului Unit, atât astăzi, cât pentru generaţiile viitoare, va avea o importanţă capitală pentru acest guvern. Iată de ce trebuie să fim în avangarda tehnologiei de apărare”, a spus şeful executivului britanic, Rishi Sunak, înaintea acestei vizite.

Totodată, ministrul apărării britanic Ben Wallace a anunțat că ”acest parteneriat internaţional cu Italia şi Japonia care va crea şi proiecta următoarea generaţie de avioane de luptă reprezintă cea mai bună colaborare în domeniul tehnologiilor de apărare între ţările noastre”.

Potrivit oficialităților guvernamentale japoneze, responsabili de acest proiect vor fi Mitsubishi Heavy Industries din Japonia şi BAE Systems din Regatul Unit.

”Sper că această cooperare va deveni fundaţia păcii şi stabilităţii în regiunile europeană şi indo-pacifică”, a declarat ministrul apărării japonez Yasukazu Hamada, într-o conferinţă de presă.

Peste 100 de avionae din noul model vor fi achiziționate de Japonia în anul 2035, care ar putea înlocui modelul F-2 aflat în dotarea forțelor aeriene.

„Capacităţi de contraatac” în fața Chinei. Japonia investeşte tot mai mult în rachete cu raza lungă de acţiune

De altfel, Japonia și-a sporit procesul de dezvoltare militară după ce China a lansat mai multe rachete balistice în apropiere. Așadar, autoritățile japoneze au anunțat că vor investi 5 trilioane de yeni, echivalen a 37 de miliarde de dolari în întărirea „capacităților de contraatac” în fața Chinei.

În cazul Japoniei, achiziția de arme ofensive este controversată, în contextul în care Constituția are un caracter pacifisc de după război. Politica de securitate niponă s-a concentrat până acum exclusiv pe apărare.

În contextul conflictului dintre Japonia și Coreea de Nord și pe fondul tensiunilor tot mai mari din Peninsula Coreeană, timp de un deceniu, cheltuielile militare ale Japoniei au crescut considerabil

În aceeași ordine de idei, vă reamintim despre intenția autorităților japoneze de a achiziționa rachete de croazieră americane Tomahawk. Potrivit surselor, guvernul de la Tokyo este încă la etapa de discuții cu guvernul american pentru achiziție rachetelor cu raza medie de acțiune care pot fi lansate de pe mare.

Purtătorul de cuvânt al executivului, Hirokazu Matsuno, a menţionat că guvernul doar a analizat această posibilitate, dar nu a făcut nici o acţiune în acastă direcție.

Așadar, se va crea un nou parteneriat între Marea Britanie, Japonia și Italia, prin dezvoltarea avioanelor de vânătoare de ultimă generație.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`