Prima pagină » Economic Local » Un nou parc eolian, cel mai mare din județ, are acord de mediu
Un nou parc eolian, cel mai mare din județ, are acord de mediu

Un nou parc eolian, cel mai mare din județ, are acord de mediu

11 dec. 2024, 14:02, 1 ,
în Economic Local

Agenția pentru Protecția Mediului (APM) Iași a emis, pe 10.12.2024,  Acordul de mediu pentru proiectul „Construire parc eolian – turbine eoliene, platforme de operare, drumuri de acces și rețele interne” propus fi realizat pe teritoriul comunei Butea, titular SC WPD ROMANIA WIND FARM 07 SRL.

Un nou parc eolian, cel mai mare din județ, are acord de mediu

Parcului eolian, cu o putere instalată de 132 MW, este cel mai mare parc de acest fel reglementat până acum de APM Iași pe teritoriul județului. Amplasat în totalitate pe teritoriul administrativ al comunei Butea, parcul propune ocuparea unei suprafețe de 19,6 ha și include 20 de turbine eoliene – fiecare cu putere nominală de 6,6 MW și o înălțime totală de 258 m (pilon și pală), la care se adaugă o stație electrică de transformare de 110/33kV.  Situat în proximitatea unor arii protejate situri Natura 2000, respectiv ROSPA 00072 Lunca Siretului Mijlociu și ROSCI 0378 Râul Siret între Pașcani și Roman, proiectul include, pe lângă măsurile specifice de protecție a mediului pe perioada construcției și funcționării, și o serie de soluții/elemente constructive necesare reducerii riscului de coliziune a unor  specii de păsări sau lilieci cu palele turbinelor în mișcare.

Pentru emiterea acordului de mediu, APM Iași a derulat procedura completă de reglementare cu realizarea Raportului privind impactul asupra mediului (RIM) și a studiului privind evaluarea adecvată (SEA) pentru a ne asigura că proiectul, luând în considerare natura, dimensiunea, amplasarea lui  în raport cu zonele locuite și siturile NATURA 2000, nu va avea un impact negativ semnificativ asupra mediului și este în conformitate cu legislația in vigoare. Actul administrativ de mediu al APM  este parte integrantă a autorizației de construire ce va fi emisă pentru proiect, iar măsurile și condițiile impuse pentru monitorizarea și protecția mediului trebuie respectate de către titular și antreprenor.

Galea Temneanu, director executiv APM Iași: “Parcul eolian de la Butea este al 10-lea proiect de acest gen reglementat de APM Iași pe raza județului (din care 2 sunt deja funcționale, respectiv cele de la Vânători și Ruginoasa), a căror putere instalată totală este de aproape 500 MW. Realizarea și punerea în funcțiune a acestor proiecte duce la creșterea ponderii energiei electrice produsă din surse regenerabile, cu emisii zero de dioxid de carbon și de poluanți precum dioxidul de sulf, oxizii de azot sau pulberi în suspensie pe perioada de funcționare, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, a poluării și atingerea obiectivelor de mediu”.

Comentarii
  • O eoliana are nevoie de 30 de tone de lubrifiant pe bază de combustibili fosili, ucide păsările, induce sunete de joasă frecvență care provoacă viața din jur să fugă (dacă există undeva – dacă există un rezervor închis lângă ea, peștii mor și alte animale fug din zonă) . Academia Poloneză de Științe spune că zgomotul audibil, infrasunetele, pâlpâirea luminii, câmpurile electromagnetice, vibrațiile și căderea pieselor turbinei pun în pericol oamenii într-o zonă de până la 2-3 km în jurul unei eoliene. Ele perturbă funcționarea organelor responsabile de mișcare, simțul auzului, văzului, echilibrului și conștientizarea pozițională ducând la Sindromul Turbinei Eoliene. După câțiva ani de expunere la turbinele eoliene, oamenii suferă de infecții persistente ale organelor respiratorii, alergii, slăbirea sistemului imunitar, patologii cardiace (funcționare dificilă a inimii și stimulatorului cardiac), epilepsie, dureri de coloană, dureri în piept, boli ale sistemului digestiv. și alte boli care pun viața în pericol. Nu numai atât, – sunt foarte scumpe (în fundație trebuie turnate câteva sute de tone de beton) – și produc energie electrică care costă aproape de patru ori mai mult decât energia electrică produsă într-o centrală pe cărbune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025