Oamenii de știință au descoperit un nou organ: un set de glande salivare așezate adânc, în partea superioară a gâtului. Despre această regiune nazofaringiană – în spatele nasului nu se credea că găzduiește altceva decât glandele salivare microscopice, difuze, dar organul nou descoperit are o lungime medie de aproximativ 3,9 centimetri.
Datorită amplasării pe o bucată de cartilaj numită torus tubarius, descoperitorii acestor noi glande le-au denumit glandele salivare tubariale. Glandele probabil lubrifiază și umezesc gâtul in partea superioara din spatele nasului și gurii, au notat cercetătorii în revista Radiotherapy and Oncology.
Descoperirea a fost cu totul întâmplătoare. Cercetătorii de la Institutul Olandez pentru Cancer foloseau o combinație de scanări CT și tomografie cu emisie de pozitroni (PET) numită PSMA PET-CT pentru a studia cancerul de prostată. În scanarea PSMA PET-CT, medicii injectează pacientului un „trasor” radioactiv. Acest trasor se leagă bine de proteina PSMA, care este crescută în celulele canceroase de prostată. Studiile clinice au descoperit că scanarea PSMA PET-CT este mai bună decât imagistica convențională in detectarea cancerului de prostată metastazat.
Un nou organ din corpul uman a fost descoperit din greșeală. Unde este situat și ce funcții are
Scanarea PSMA PET-CT se întâmplă, de asemenea, să fie foarte bună la detectarea țesutului glandei salivare, care este, de asemenea, bogată în PSMA. Până în prezent, la om existau trei glande salivare mari: una sub limbă, una sub maxilar și una în spatele maxilarului, în spatele obrazului. Dincolo de acestea, poate o mie de glande salivare microscopice sunt împrăștiate în țesutul mucosal al gâtului și gurii, a declarat co-autorul studiului și oncologul în radioterapie al Institutului Olandez de Cancer, Wouter Vogel, într-un comunicat, potrivit Live Science.
„Deci imaginați-vă surpriza noastră când am găsit asta”, a spus Vogel.
Pentru a confirma descoperirea, Vogel și colegii săi au analizat 100 de pacienți (99 dintre ei bărbați, datorită concentrării asupra cancerului de prostată) și au constatat că toți aveau glandele recent descoperite. Ei au analizat, de asemenea, si regiunea nazofaringe de la două cadavre și au constatat că regiunea nou-găsită consta din țesut al glandei mucoasei și conducte care se scurg în nazofaringe.
Descoperirea ar putea fi importantă pentru tratamentul cancerului. Medicii care folosesc radiații la cap și gât pentru a trata cancerul încearcă să evite iradierea glandelor salivare, a spus Vogel, deoarece deteriorarea acestor glande poate avea un impact asupra calității vieții.
„Pacienții pot avea probleme cu ingerarea de mâncare, înghițirea sau vorbirea, ceea ce poate fi o povară reală”, a spus el.
Dar, pentru că nu se știa despre aceste glande salivare tubariale, nimeni nu a încercat să evite radiațiile din acea regiune. Cercetătorii au examinat înregistrările a peste 700 de pacienți cu cancer tratați la Centrul Medical Universitar Groningen și au descoperit că, cu cât pacienții au primit mai multe radiații în zona glandelor necunoscute, cu atât au raportat mai multe efecte secundare. Noua descoperire s-ar putea traduce astfel în mai puține efecte secundare pentru pacienții cu cancer.